Timpul Liber

Top cei mai generoşi bogaţi ai lumii

Din liga mare a filantropilor miliardari în dolari fac parte Michael Bloomberg, Denny Sanford, Irwin Jacobs, Edythe Broad şi Leonard Blavatnik.

10. Terrence M. Pegula: donaţie de 88 de milioane de dolari

Pegula este fondatorul companiei East Resources, pe care a vândut-o în 2010 celui mai mare producător european de petrol, Royal Dutch Shell, pentru 4.7 miliarde de dolari, bani lichizi.

Pegula a donat 88 de milioane de dolari Universităţii de Stat din Pennsylvania, în 2010 pentru construcţia arenei de hochei din cadrul campusului Universităţii – Pegula Ice Arena. Construcţia arenei cu o capacitate de 6.000 de locuri va fi finalizată în 2013.

Sursă foto: pegulanation.com

9. Mark Zuckerberg: donaţie de 100 de milioane de dolari

Fondatorul Facebook a donat 100 de milioane de dolari fundaţiei care-i poartă numele, în 2010. Banii vor fi investiţi în următorii 5 ani în programe educaţionale în şcolile din oraşul Newark, situat în New Jersey.

8. Marc Russell Benioff: donaţie de 100 de milioane de dolari

Benioff este preşedintele şi CEO-ul companiei de cloud computing salesforce.com. Marc Benioff a donat 100 de milioane de dolari Spitalului de Copii de sub cupola Universităţii California, unde s-a născut fiica sa, şi care a fost redenumit după filantropul american.

Sursă foto: http://dbmoore.blogspot.com

7. Meyer şi soţia sa, Renee Luskin: donaţii de 100.5 milioane de dolari

Luskin este fondatorul companiei Scope Industries, unul dintre cei mai mari producători de nutreţuri pentru animale din SUA. Luskin a donat împreună cu soţia sa 100.5 milioane de dolari în 2010 Universităţii California, pe care a absolvit-o în 1949, cu licenţa în ştiinţe economice.

Sursa foto: luskin.ucla.edu.

6. T. Boone Pickens: donaţie de 101 milioane de dolari

Pickens este fondatorul Mesa Petroleum şi al fondului de hedge BP Capital Management. Pickens a donat 101 milioane de dolari în 2010 Universităţii de Stat din Oklahoma, pe care a absolvit-o în 1951, cu licenţa în geologie.

Sursa foto: Zimbio.com.

5. Leonard Blavatnik: donaţii de 117.2 milioane de dolari

Blavatnik este fondatorul holdingului american Access Industries, care deţine, printre altele, şi grupul Warner Music, din iulie 2011. Omul de afaceri rus a donat 117.2 milioane de dolari Universităţii Oxford, în 2010, cu toate că nu e absolvent al acestei universităţi. Blavatnik a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii de stat din Moscova. Banii vor merge direct către înfiinţarea unei şcoli de ştiinţe politice – Blavatnik School of Government, din cadrul Oxford University.

Sursă foto: Forbes.com

4. Edythe Broad: donaţii de 118.3 milioane de dolari

Edythe Broad, fondatorul grupului financiar SunAmerica din Los Angeles, a donat 118.3 milioane de dolari fundaţiilor care-i poartă numele, doar în 2010. Fundaţiile sale finanţează cercetarea ştiinţifică şi medicală, muzee de artă contemporană, şi programe civice.

Sursă foto: businessweek.com

3. Irwin şi soţia sa, Joan Jacobs: donaţii de 119.5 milioane de dolari

Irwin Jacobs este cofondatorul şi fostul preşedinte al companiei americane de telecomunicații Qualcomm (NASDAQ :QCOM), iar în prezent – în consiliul de administraţie al Salk Institute for Biological Studies din California. Soţii Jacobs au donat 119.5 milioane de dolari în 2010 Universităţii California din San Diego şi Fundaţiei care le poartă numele. Din aceşti bani, 75 de milioane de dolari au mers către construcţia unui centru medical în incinta Universităţii americane. Centrul va purta numele filantropilor şi va fi format din 3 spitale, unul specializat în oncologie, un altul pentru femei şi copii şi cel de-al treilea va fi un spital de chirurgie avansată. Construcţia centrului va începe în 2012 şi va fi finalizată în iunie 2016.

Sursă foto: businessweek.com

2. Denny Sanford: donaţie de 162.5 milioane de dolari

T. Denny Sanford este preşedintele şi CEO-ul holdingului bancar United National Corporation, din South Dakota. Omul de afaceri are o istorie în liga seniorilor filantropi, doar în 2007 donând 400 de milioane de dolari spitalului din Sioux Falls, South Dakota, care a fost redenumit Sanford Health după numele filantropului american. Fundaţia omului de afaceri – Sanford Health numără peste 350 de medici în 150 de unităţi medicale din South Dakota. În 2010, omul de afaceri a donat 162.5 milioane de dolari fundaţiei care-i poartă numele şi spitalului de copii din Florida (Florida Hospital for children).

Sursă foto: Forbes.com

1. Michael R. Bloomberg: donaţii de 279.2 milioane de dolari

Fondatorul imperiului media Bloomberg LP şi primarul New Yorkului a donat 279.2 milioane de dolari în 2010 la 970 de organizaţii non-profit din SUA, potrivit Businessinsider.

Sursa foto: The Sydney Morning Herald.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *