Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 21:21
Abonamente

 
 

Economie Mondială 19 Martie 2015, ora 17:51

TOP cei mai mari exportatori de arme din lume

Marime Font

China a devansat Germania în topul celor mai mari exportatori de arme din lume, în timp ce Statele Unite rămân pe primul loc.

Volumul comerțului internațional cu arme convenționale a crescut cu 16% în ultimii cinci ani, potrivit unui studiu publicat de Institutul International de Cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI).

Cel mai mare exportator de arme din lume, Statele Unite, au înregistrat o creștere cu 23% a volumului de exporturi între 2010-2014, comparativ cu 2005-2009, cu o cota de 31% pe scena comerțului global de arme. Comparativ, Rusia deține o cota de 27%, fiind urmata de China, ale cărei exporturi au urcat cu 143% în ultimii cinci ani."Pentru Statele Unite, exporturile de arme au reprezentat de-a lungul timpului un factor major de politică externă și de securitate. Însă, în ultimii ani exporturile au fost necesare pentru a ajuta industria de arme din SUA să își mențină nivelurile producției într-o perioadă în care cheltuielile militare scad", a precizat directorul Programului de arme și cheltuieli militare al SIPRI, Aude Fleurant.

Principalii importatori sunt din Peninsula Araba

Statele care fac parte din Consiliul de Cooperare din Golf, respectiv Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Qatar, au importat cu 71% mai multe arme în ultimii cinci ani față de perioada 2005-2009, reprezentând 54% din totalul importurilor care au venit în Orientul Mijlociu.
 

De altfel, cel mai mare stat al Peninsulei Arabe, Arabia Saudita, a devenit al doilea cel mai mare importator de arme la nivel global, mărindu-și volumul de importuri de patru ori în perioada 2010-2014. Cea mai mare parte a armelor cumpărate de statele Golfului Arab vin din SUA și Europa. Statele Consiliului de Cooperare din Golf, alături de Egipt, Irak, Israel și Turcia, vor primi comenzi tot mai mari de arme în următorii ani, arata SIPRI.

Jumătate din tarile care ocupă primele zece locuri în topul celor mai mari importatori din lume sunt din Asia: India - 15%, China - 5%, Pakistan - 4%, Coreea de Sud - 3% si Singapore - 3%.

Sursa: Wall-street.ro


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md