Astăzi 23 Ianuarie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:49
Abonamente

Actualitate 28 Ianuarie 2018, ora 10:32

Top cele mai lungi bătălii din istorie. Războiul de 335 de ani în care nu s-a tras niciun foc de armă

Marime Font

Războaie au avut loc mai tot timpul de-a lungul istorie. În timp ce unele s-au sfârşit rapid, au existat câteva războaie ce au durat secole până să fie încheiate. 

În cele ce urmează vă vom prezenta zece dintre cele mai lungi războaie din istorie. Majoritatea au implicat vărsare de sânge şi multe vieţi pierdute, însă într-unul dintre războaie nu a fost tras nici măcar un foc de armă.

10. Războiul peloponesiac (27 de ani):
acest conflict din Grecia Antică a avut loc între Atena şi Sparta conducătoarea Ligii peloponesiace. Din cauza duratei războiului, istorii l-au împărţit în mai multe faze. Războiul a avut loc între anii 431 şi 404 î.Hr.. Conflictul armat a izbucnit din cauză că Atena începea să devină o putere militară, fapt ce i-a alarmat foarte mult pe spartani. Războiul s-a încheiat cu victoria Spartei.

9. Războiul de treizeci de ani (30 de ani): acest război purtat sub pretext religios s-a desfăşurat între 1618 şi 1648, bătăliile fiind date între catolici şi protestanţi. Luptele dintre cele două părţi s-au dat în cea mai mare parte pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman, actuala Germanie, producând pierderi omeneşti şi pagube însemnate. Conflictul a durat timp de trei decenii şi a dus la naşterea unei noi Europe. Războiul s-a încheiat în urma Păcii din Westfalia.


8. Războiul Aceh (31 de ani): acest război a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Indonezia aflată sub stăpânire olandeză. Conflictul a izbucnit în anul 1873, după ce conducătorii olandezi au declarat război împotriva Sumatrei, denumită ulterior Aceh. Cauza războiului a reprezentat-o zvonul că Aceh-ul ar complota cu Statele Unite ale Americii împotriva olandezilor. Războiul s-a încheiat cu victoria europenilor.

7. Războiul celor Două Roze (32 de ani): acest război civil a avut loc în nordul Angliei şi a început în anul 1455. Războiul s-a purtat între Casa de York şi Casa de Lancaster, ambele părţi dorind să obţină tronul ţării. Conflictul a fost denumit astfel datorită trandafirilor de culoarea roşie şi albă pe care fiecare casă a folosit-o ca emblemă. Războiul a avut ca rezultat fondarea dinastiei Tudorilor.

6. Războiul civil din Guatemala (36 de ani): început în anul 1960, războiul civil din Guatemala a izbucnit din cauza mai multor probleme cu care se confruntau localnicii. Totuşi, motivele principale le-au reprezentat modul de folosire a terenurilor şi drepturile generale ale oamenilor. Bătăliile s-au dat între urmaşii cuceritorilor spanioli şi mayaşi. Pacea dintre cele două părţi a fost semnată în 1996.

5. Războaiele punice (43 de ani): cele trei războaie punice s-au desfăşurat pe durata a 43 de ani. Unii istorici consideră că războiul efectiv a durat efectiv peste două milenii, dacă se ia în considerare data de semnare a tratatului de pace. Războiul dintre Roma şi Cartagina a izbucnit în anul 264 î.Hr., iar tratatul a fost semnat abia în anul 1985. Singurul motiv pentru care se consideră că războiul punic s-a încheiat în anul 146 î.Hr. este acela că Cartagina a dispărut de pe suprafaţa pământului, după ce a fost învinsă în trei rânduri de către romani.

4. Războiul greco – persan (52 de ani): acest război din Persia şi Grecia a fost unul extrem de important. El a reprezentant o încercare de extindere a Imperiului Persan spre Europa. Persanii au încercat să cucerească Grecia, însă localnicii nu s-au lăsat învinşi. În replică, grecii au atacat şi ei teritorii ocupate de către perşi. Conflictul a durat timp de 52 de ani, fără ca nici una dintre părţi să iasă învingătoare.

3. Războiul de 100 de ani (116 ani): acest război are un nume atipic, deoarece Războiul de 100 de ani a durat 116 ani mai exact. Luptele au început în anul 1337 şi s-au purtat între englezi şi francezi. Războiul de 100 de ani poate fi împărţit în trei faze: Războiul Edwardian defăşurat între 1337 şi 1369, încheiat cu victoria englezilor, Războiul câştigat de regele francez Carol al V-lea, care a avut loc între 1369 şi 1389 şi Războiul Lancastrian desfăşurat între 1415 şi 1453, sfârşit tot cu victoria Franţei. La sfârşitul războiului, Franţa şi Anglia au renunţat la statutul lor de regate feudale şi au devenit state de drept.

2. Războiul de 335 de ani (335 de ani): acest conflict extrem de lung este cel de-al doilea război civil englez purtat între parlamentari şi regalişti. Războiul a început în anul 1651 şi a durat până în 1986 fiind purtat între insulele Scilly situate în sud vestul Marii Britanii şi Olanda. Chiar dacă a durat sute de ani, în acest război nu s-a vărsat sânge. Războiul a fost declarat oficial între cele două părţi, dar nu a fost tras niciun foc de armă.

1. Războiul de la Arauco (345 de ani): durata acestui război întrece cu zece ani Războiul de 335 de ani. Conflictul s-a purtat între poporul Mapuche şi spaniolii coloniali. Luptele s-au desfăşurat în mare parte în regiunea Araucania din Chile. Războiul a început în anul 1598 şi s-a sfârşit în 1883. Bătălia s-a încheiat cu victoria localnicilor.

Sursa: Adevarul.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 21:49

  Astfel, președintele Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, s-a proclamat președintele țării, iar Washingtonul i-a recunoscut la scurt timp poziția ca lider interimar, scrie Washington Post.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 19:39

Maia Sandu consideră că studenții din Republica Moldova sunt alintați, iar părinții tinerilor nu ar trebui să se cheltuiască cu ei. Această declarație liderul PAS a făcut-o în 2013, când era ministru al Educației, transmite Democracy.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 19:37

Integritatea binomului "Maia Năstase" s-a dovedit a fi încă o mare minciună, vorbe goale. Este opinia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, conținută într-o postare pe Facebook. În aceeași postare, speakerul condamnă atacurile liderilor PAS și PPDA la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 17:43

Premierul rus Dmitri Medvedev a ținut un discurs critic la adresa Roskosmos, acuzand societatea de stat ca lanseaza nave spatiale „pe hârtie” și utilizeaza ineficient investițiile, transmite TASS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:57

Clanul oligarhic Țopa-Platon-Lucinschi va încerca să-și ia revanșa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Este opinia analistului Petru Bogatu, exprimată după publicarea unei noi investigații incendiare a portalului Zeppelin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:56

Demersul liderei PAS, Maia Sandu, către FMI, în care aceasta cere suspendarea asistenței financiare pentru Republica Moldova a fost gândit de lobbystul lui Veaceslav Platon, Dmitri (David) Zaikin, personaj despre care presa americană scrie că ar fi în legături strânse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 16:55

Elmar Brok, unul dintre veteranii Parlamentului European, le cerea celor care veneau să-l viziteze la Parlamentul European 150 de euro de persoană pentru a acoperi costurile vizitei, iar în același timp deconta sumele la PE, scrie politico.eu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:03

Oligarhul condamnat Veaceslav Platon a cheltuit peste jumătate de milion de dolari americani, în anul 2016, pentru organizarea unei ample campanii de denigrare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, dar și a Republicii Moldova pe plan extern. Scopul acesteia era de a desculpa de implicare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:01

Partidul Democrat este cel mai interesat de desfășurarea unui scrutin corect în data de 24 februarie, deoarece crește în sondaje și își dorește ca această dinamică pozitivă să fie confirmată la vot. Liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, a făcut această declarație...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 15:00

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 14:12

Campania de denigrare în presa internațională a liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost regizată și finanțată de către raiderul nr.1 din CSI, Veaceslav Platon. În acest proces au fost implicați lobbyști occidentali, apropiați serviciilor speciale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 13:18

Ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Alexander Grushko, a declarat într-un interviu acordat agenției de știri TASS faptul că Rusia va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina care urmează să aibă loc pe data de 31 martie, ca parte a misiunii OSCE...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Liderul PAS, Maia Sandu, a beneficiat de consultanță politică din partea unui expert american, plătit de raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon. Acest lucru rezultă din noua investigație a proiectului Zeppelin. Este vorba despre Noel Boxer, consultant politic specializat în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Alexandru Ioan Cuza, sau Alexandru Ioan I, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad, și a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:31

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

ATENȚIE /// Rusia instalează rachete NUCLEARE pe litoralul nordic al Mării Negre

Rusia a instalat sisteme balistice care pot transporta ogive nucleare pe litoralul nordic al Mării Negre, lângă graniţa cu Ucraina, ca răspuns la intenţia SUA de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. În plus, avertizează Ucraina să nu mai facă jocurile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:27

Experți: Facebook, la fel de dăunător ca fumatul

Facebook dăunează societății în aceeași măsură în care fumatul dăunează sănătății, susțin mai mulți experți în tehnologie și oameni de afaceri, potrivit Business Insider.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 12:18

Percheziții la IP Ciocana. Două persoane reținute pentru 72 de ore

Procuratura Anticorupție a desfășurat, azi dimineața, percheziții la Inspectoratul de Poliție Ciocana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 10:02

Cinci state au semnat un acord privind finanțarea tribunalului pentru MH17

Cinci țări ale Grupului comun de anchetă au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la sprijinul financiar pentru urmărirea penală a persoanelor responsabile de prăbușirea aeronavei cu pasageri care efectua zborul MH17. Documentul a fost publicat marți pe site-ul guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:58

Pavel Filip a cerut urgentarea lucrărilor de construcție a pasarelei din Strășeni

Pasarela din Strășeni, care face legătura dintre gară și oraș, va fi dată în exploatare în luna iunie. Premierul Pavel Filip a vizitat șantierul și a cerut urgentarea lucrărilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:11

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți?

ATENȚIE ȘOFERI / Cum se circulă la această oră în Chișinău și care străzi ar fi bine să le eviți? Foto: arhiva TIMPUL

Ninsoarea de noaptea trecută le-a cam dat bătăi de cap șoferilor în această dimineață. În capitală au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, printre care pe bulevardul Moscova, strada Pan Halippa și la intersecția străzilor Ismail și Ion Inculeț, motiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 09:01

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Constantin Codreanu donează cărți românești în bibliotecile din Basarabia

Președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor din cadrul Camerei Deputaților a Parlamentului României, deputatul Constantin Codreanu continuă seria donațiilor de carte din cadrul Campaniei “100.000 de cărți pentru Centenar”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:59

Ninge în Moldova: Un mort, răniți și zeci de accidente rutiere

Ninsoarea din țară le-a dat mari bătăi de cap șoferilor și inspectorilor de patrulare. În mai puțin de 24 de ore au avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 9 persoane traumatizate și 77 de accidente soldate cu pagube materiale, iar în raionul Cimișlia, între satele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:50

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Au fost anunțate nominalizările pentru premiile Oscar 2019. „Roma”, un film Netflix, și „The Favourite”, cele mai multe propuneri

Academia de Film din SUA a anunțat nominalizările la Premiile Oscar 2019, cu o lună înainte de anunțarea câștigărtorilor râvnitelor premii. Cea de-a 91-a gală de decernare a premiilor va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood și va fi difuzată live...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:45

Un mistreț s-a enervat pe pădurarul care l-a împușcat. Animalul l-a fugărit și ucis

Un pădurar din Satu Mare pornit, se pare, la braconaj a fost omorât chiar de porcul mistreţ pe care îl împuşcase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2019, ora: 08:37

Procuratura rusă în conflict cu ”subalternii” din Cecenia

Procuratura Generală a Rusiei i-a ordonat procurorului Ceceniei să susțină recursul Gazprom împotriva deciziei instantei de a șterge datoriile locuitorilor republicii pentru gazul consumat, scrie meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)