Astăzi 15 August 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 14 August 2018
Abonamente

Actualitate 28 Ianuarie 2018, ora 10:32

Top cele mai lungi bătălii din istorie. Războiul de 335 de ani în care nu s-a tras niciun foc de armă

Marime Font

a

 
 
 

Războaie au avut loc mai tot timpul de-a lungul istorie. În timp ce unele s-au sfârşit rapid, au existat câteva războaie ce au durat secole până să fie încheiate. 

În cele ce urmează vă vom prezenta zece dintre cele mai lungi războaie din istorie. Majoritatea au implicat vărsare de sânge şi multe vieţi pierdute, însă într-unul dintre războaie nu a fost tras nici măcar un foc de armă.

10. Războiul peloponesiac (27 de ani):
acest conflict din Grecia Antică a avut loc între Atena şi Sparta conducătoarea Ligii peloponesiace. Din cauza duratei războiului, istorii l-au împărţit în mai multe faze. Războiul a avut loc între anii 431 şi 404 î.Hr.. Conflictul armat a izbucnit din cauză că Atena începea să devină o putere militară, fapt ce i-a alarmat foarte mult pe spartani. Războiul s-a încheiat cu victoria Spartei.

9. Războiul de treizeci de ani (30 de ani): acest război purtat sub pretext religios s-a desfăşurat între 1618 şi 1648, bătăliile fiind date între catolici şi protestanţi. Luptele dintre cele două părţi s-au dat în cea mai mare parte pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman, actuala Germanie, producând pierderi omeneşti şi pagube însemnate. Conflictul a durat timp de trei decenii şi a dus la naşterea unei noi Europe. Războiul s-a încheiat în urma Păcii din Westfalia.8. Războiul Aceh (31 de ani): acest război a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Indonezia aflată sub stăpânire olandeză. Conflictul a izbucnit în anul 1873, după ce conducătorii olandezi au declarat război împotriva Sumatrei, denumită ulterior Aceh. Cauza războiului a reprezentat-o zvonul că Aceh-ul ar complota cu Statele Unite ale Americii împotriva olandezilor. Războiul s-a încheiat cu victoria europenilor.

7. Războiul celor Două Roze (32 de ani): acest război civil a avut loc în nordul Angliei şi a început în anul 1455. Războiul s-a purtat între Casa de York şi Casa de Lancaster, ambele părţi dorind să obţină tronul ţării. Conflictul a fost denumit astfel datorită trandafirilor de culoarea roşie şi albă pe care fiecare casă a folosit-o ca emblemă. Războiul a avut ca rezultat fondarea dinastiei Tudorilor.

6. Războiul civil din Guatemala (36 de ani): început în anul 1960, războiul civil din Guatemala a izbucnit din cauza mai multor probleme cu care se confruntau localnicii. Totuşi, motivele principale le-au reprezentat modul de folosire a terenurilor şi drepturile generale ale oamenilor. Bătăliile s-au dat între urmaşii cuceritorilor spanioli şi mayaşi. Pacea dintre cele două părţi a fost semnată în 1996.

5. Războaiele punice (43 de ani): cele trei războaie punice s-au desfăşurat pe durata a 43 de ani. Unii istorici consideră că războiul efectiv a durat efectiv peste două milenii, dacă se ia în considerare data de semnare a tratatului de pace. Războiul dintre Roma şi Cartagina a izbucnit în anul 264 î.Hr., iar tratatul a fost semnat abia în anul 1985. Singurul motiv pentru care se consideră că războiul punic s-a încheiat în anul 146 î.Hr. este acela că Cartagina a dispărut de pe suprafaţa pământului, după ce a fost învinsă în trei rânduri de către romani.

4. Războiul greco – persan (52 de ani): acest război din Persia şi Grecia a fost unul extrem de important. El a reprezentant o încercare de extindere a Imperiului Persan spre Europa. Persanii au încercat să cucerească Grecia, însă localnicii nu s-au lăsat învinşi. În replică, grecii au atacat şi ei teritorii ocupate de către perşi. Conflictul a durat timp de 52 de ani, fără ca nici una dintre părţi să iasă învingătoare.

3. Războiul de 100 de ani (116 ani): acest război are un nume atipic, deoarece Războiul de 100 de ani a durat 116 ani mai exact. Luptele au început în anul 1337 şi s-au purtat între englezi şi francezi. Războiul de 100 de ani poate fi împărţit în trei faze: Războiul Edwardian defăşurat între 1337 şi 1369, încheiat cu victoria englezilor, Războiul câştigat de regele francez Carol al V-lea, care a avut loc între 1369 şi 1389 şi Războiul Lancastrian desfăşurat între 1415 şi 1453, sfârşit tot cu victoria Franţei. La sfârşitul războiului, Franţa şi Anglia au renunţat la statutul lor de regate feudale şi au devenit state de drept.

2. Războiul de 335 de ani (335 de ani): acest conflict extrem de lung este cel de-al doilea război civil englez purtat între parlamentari şi regalişti. Războiul a început în anul 1651 şi a durat până în 1986 fiind purtat între insulele Scilly situate în sud vestul Marii Britanii şi Olanda. Chiar dacă a durat sute de ani, în acest război nu s-a vărsat sânge. Războiul a fost declarat oficial între cele două părţi, dar nu a fost tras niciun foc de armă.

1. Războiul de la Arauco (345 de ani): durata acestui război întrece cu zece ani Războiul de 335 de ani. Conflictul s-a purtat între poporul Mapuche şi spaniolii coloniali. Luptele s-au desfăşurat în mare parte în regiunea Araucania din Chile. Războiul a început în anul 1598 şi s-a sfârşit în 1883. Bătălia s-a încheiat cu victoria localnicilor.

Sursa: Adevarul.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 August 2018, ora: 14:07

Ce cauzează durerile de cap și care sunt metodele să scapi de ele

Ce cauzează durerile de cap și care sunt metodele să scapi de ele

Adevarul este ca durerile de cap sunt foarte neplacute si nu stii niciodata cu siguranta ce le declanseaza. Durerile de cap pot fi cauzate de mancare, de lipsa somnului etc., insa este important sa descoperi cauza pentru a putea scapa pentru totdeauna de simptome.

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 14 August 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 August 2018, de Moni Stănilă

Să facem vaca de rușine

Am zis că nu mai spun bancuri, dar uneori nu mă pot abține. Cred că nu mulți îl știu pe cel cu țăranul care duce vaca la piață și acolo o critică în tot felul: că nu dă lapte, că dă din picioare, că împunge, că e rea. Până un client îi spune: „Măi, omule, cu...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 August 2018, de Dan Nicu

Don, Dodon şi georgienii

Nepreşedintele Igor Dodon nu ne lasă să ne plictisim niciodată. Aflat zilele trecute într-o vizită la Omsk, în Siberia, el le-a comunicat celor de acolo că a ajuns mai departe decât străbunicii săi.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 August 2018, de Moni Stănilă

Semănare de vânt

Foarte des întâlnim opiniile unor oameni sau vedem inscripții pe ziduri legate de numărul mare de biserici. Că avem biserici, dar nu avem școli. Că „vrem” spitale, nu catedrale. Că România are foarte puține autostrăzi (noi nu avem deloc), dar că bisericile sunt excesiv de multe...

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 August 2018, de Dan Nicu

24 februarie 2019, cadoul guvernării pentru PSRM

Avem o guvernare care forţează limitele legii pentru a-şi menţine controlul. A făcut-o de nenumărate ori, iar cel mai recent chiar în aceste zile, când a stabilit data alegerilor parlamentare pe 24 februarie 2019. Conform legii, alegerile pot fi organizate în termen de cel mult 90 de zile...

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 August 2018, de Moni Stănilă

Cel mai bun roman al tuturor timpurilor

Un personaj literar creat de excelentul poet și prozator Daniel Bănulescu ne spune că Cel mai bun roman al tuturor timpurilor e Biblia.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 7 August 2018, de Ana Gabor

Anul în care românii își vor decide soarta

Parlamentare, locale, europarlamentare și prezidențiale, toate într-un an. 2019 va fi anul scrutinelor electorale, decisive pentru toți românii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 7 August 2018, de Constantin Tănase

În așteptarea lui Moise

Moto: „Ei au zis lui Moise: „Nu erau oare morminte în Egipt, ca să murim în pustie? Ce ne-ai făcut de ne-ai scos din Egipt? Nu-ți spuneam noi, în Egipt: „Lasă-ne să slujim ca robi egiptenilor decât să murim în pustie?” Moise a răspuns poporului:...

() Citeşte tot articolul

Editorial 6 August 2018, de Moni Stănilă

Vacanța politicienilor

A venit luna august și politicienii noștri au plecat în vacanțe. Mulți stau acasă, doar așa de ochii lumii, mulți merg în locuri exotice, fiindcă își permit, nu ca noi. Însă, înainte să plece, a dat CNA-ul buzna la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală.

() Citeşte tot articolul

Editorial 6 August 2018, de Răzvan Munteanu

Trump, Iran și Războiul Total

La finalul lunii iulie, în cadrul unei reuniuni diplomatice, președintele iranian, Hassan Rouhani, declara: „America trebuie să înţeleagă (...) pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor şi războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor. Domnule Trump, (...) nu te juca cu coada leului, vei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 2 August 2018, de Moni Stănilă

Silviu Oravitzan la Republica

Luna august e pentru mulți luna concediilor și a vacanței. Însă mulți dintre noi vor fi în Chișinău și cred că e un prilej excelent să aflăm de evenimentele ce vor avea loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei în debutul acestei luni.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 August 2018, de Moni Stănilă

Cu gândul la Islanda

Voi încheia scurtele mele opinii despre Campionatul Mondial din Rusia cu un subiect frumos (și reluat): Islanda.

() Citeşte tot articolul