Astăzi 23 Mai 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 22 Mai 2018
Abonamente
SES - noi perspective pentru afacerea ta

Actualitate 28 Ianuarie 2018, ora 10:32

Top cele mai lungi bătălii din istorie. Războiul de 335 de ani în care nu s-a tras niciun foc de armă

Marime Font

a

 
 
 

Războaie au avut loc mai tot timpul de-a lungul istorie. În timp ce unele s-au sfârşit rapid, au existat câteva războaie ce au durat secole până să fie încheiate. 

În cele ce urmează vă vom prezenta zece dintre cele mai lungi războaie din istorie. Majoritatea au implicat vărsare de sânge şi multe vieţi pierdute, însă într-unul dintre războaie nu a fost tras nici măcar un foc de armă.

10. Războiul peloponesiac (27 de ani):
acest conflict din Grecia Antică a avut loc între Atena şi Sparta conducătoarea Ligii peloponesiace. Din cauza duratei războiului, istorii l-au împărţit în mai multe faze. Războiul a avut loc între anii 431 şi 404 î.Hr.. Conflictul armat a izbucnit din cauză că Atena începea să devină o putere militară, fapt ce i-a alarmat foarte mult pe spartani. Războiul s-a încheiat cu victoria Spartei.

9. Războiul de treizeci de ani (30 de ani): acest război purtat sub pretext religios s-a desfăşurat între 1618 şi 1648, bătăliile fiind date între catolici şi protestanţi. Luptele dintre cele două părţi s-au dat în cea mai mare parte pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman, actuala Germanie, producând pierderi omeneşti şi pagube însemnate. Conflictul a durat timp de trei decenii şi a dus la naşterea unei noi Europe. Războiul s-a încheiat în urma Păcii din Westfalia.8. Războiul Aceh (31 de ani): acest război a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Indonezia aflată sub stăpânire olandeză. Conflictul a izbucnit în anul 1873, după ce conducătorii olandezi au declarat război împotriva Sumatrei, denumită ulterior Aceh. Cauza războiului a reprezentat-o zvonul că Aceh-ul ar complota cu Statele Unite ale Americii împotriva olandezilor. Războiul s-a încheiat cu victoria europenilor.

7. Războiul celor Două Roze (32 de ani): acest război civil a avut loc în nordul Angliei şi a început în anul 1455. Războiul s-a purtat între Casa de York şi Casa de Lancaster, ambele părţi dorind să obţină tronul ţării. Conflictul a fost denumit astfel datorită trandafirilor de culoarea roşie şi albă pe care fiecare casă a folosit-o ca emblemă. Războiul a avut ca rezultat fondarea dinastiei Tudorilor.

6. Războiul civil din Guatemala (36 de ani): început în anul 1960, războiul civil din Guatemala a izbucnit din cauza mai multor probleme cu care se confruntau localnicii. Totuşi, motivele principale le-au reprezentat modul de folosire a terenurilor şi drepturile generale ale oamenilor. Bătăliile s-au dat între urmaşii cuceritorilor spanioli şi mayaşi. Pacea dintre cele două părţi a fost semnată în 1996.

5. Războaiele punice (43 de ani): cele trei războaie punice s-au desfăşurat pe durata a 43 de ani. Unii istorici consideră că războiul efectiv a durat efectiv peste două milenii, dacă se ia în considerare data de semnare a tratatului de pace. Războiul dintre Roma şi Cartagina a izbucnit în anul 264 î.Hr., iar tratatul a fost semnat abia în anul 1985. Singurul motiv pentru care se consideră că războiul punic s-a încheiat în anul 146 î.Hr. este acela că Cartagina a dispărut de pe suprafaţa pământului, după ce a fost învinsă în trei rânduri de către romani.

4. Războiul greco – persan (52 de ani): acest război din Persia şi Grecia a fost unul extrem de important. El a reprezentant o încercare de extindere a Imperiului Persan spre Europa. Persanii au încercat să cucerească Grecia, însă localnicii nu s-au lăsat învinşi. În replică, grecii au atacat şi ei teritorii ocupate de către perşi. Conflictul a durat timp de 52 de ani, fără ca nici una dintre părţi să iasă învingătoare.

3. Războiul de 100 de ani (116 ani): acest război are un nume atipic, deoarece Războiul de 100 de ani a durat 116 ani mai exact. Luptele au început în anul 1337 şi s-au purtat între englezi şi francezi. Războiul de 100 de ani poate fi împărţit în trei faze: Războiul Edwardian defăşurat între 1337 şi 1369, încheiat cu victoria englezilor, Războiul câştigat de regele francez Carol al V-lea, care a avut loc între 1369 şi 1389 şi Războiul Lancastrian desfăşurat între 1415 şi 1453, sfârşit tot cu victoria Franţei. La sfârşitul războiului, Franţa şi Anglia au renunţat la statutul lor de regate feudale şi au devenit state de drept.

2. Războiul de 335 de ani (335 de ani): acest conflict extrem de lung este cel de-al doilea război civil englez purtat între parlamentari şi regalişti. Războiul a început în anul 1651 şi a durat până în 1986 fiind purtat între insulele Scilly situate în sud vestul Marii Britanii şi Olanda. Chiar dacă a durat sute de ani, în acest război nu s-a vărsat sânge. Războiul a fost declarat oficial între cele două părţi, dar nu a fost tras niciun foc de armă.

1. Războiul de la Arauco (345 de ani): durata acestui război întrece cu zece ani Războiul de 335 de ani. Conflictul s-a purtat între poporul Mapuche şi spaniolii coloniali. Luptele s-au desfăşurat în mare parte în regiunea Araucania din Chile. Războiul a început în anul 1598 şi s-a sfârşit în 1883. Bătălia s-a încheiat cu victoria localnicilor.

Sursa: Adevarul.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

 


Opinii & Editoriale 22 Mai 2018, de Răzvan Munteanu

Cine are de câştigat de pe urma ieşirii SUA din acordul nuclear cu Iranul?

Decizia preşedintelui Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear iranian ridică numeroase semne de întrebare despre cum vor evolua dinamicele scenei relaţiilor internaţionale. Să nu uităm că dosarul nuclear iranian este cauza unora dintre cele mai mari tensiuni din Europa de Est, Statele Unite,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2018, de Pavel Păduraru

Chișinăul e pierdut!

Scriam săptămâna trecută că, dacă cei trei candidați importanți unioniști sau proeuropeni la șefia Capitalei, Andrei Năstase, Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu, nu vor alege doar pe unul dintre ei, pentru a merge în alegerile de duminică, nu va avea niciun sens să ieșim la votare. Din...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Mai 2018, de George Simion

Schimbați balada!

În cei peste zece ani, de când am cunoscut R. Moldova, m-a fascinat mereu felul în care electoratul pro-estic s-a mobilizat la vot. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2018, de Moni Stănilă

Buni sau răi?

Că tot suntem în campanie electorală, să ne reîntoarcem puțin la judecata aproapelui. Ușurința cu care catalogăm oamenii din jurul nostru e incredibilă. Despre oricine putem afirma câte ceva, de parcă le-am cunoaște gândurile și pocăința. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Mai 2018, de Constantin Tănase

Obsesia autohtonizării și destinul graiului matern

Nu rareori, când vorbim despre situația limbii române din stânga Prutului, demonstrăm o înțelegere cu totul puerilă, școlărească a fenomenului.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2018, de Răzvan Munteanu

Trump scoate SUA din acordul nuclear cu Iranul. Ce poate urma?

Foarte mulți jurnaliști sau analiști de politică externă spuneau că retorica folosită de către Donald Trump în cursa electorală pentru Casa Albă va fi abandonată odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Statelor Unite.  

() Citeşte tot articolul

Atitudini 16 Mai 2018, de Constantin Tănase

Presa a uitat de 16 mai

Presa de la Chişinău, dar şi cea de peste Prut, preocupată de chestiuni vitale pentru destinul nostru naţional, cum ar fi, de exemplu, înjurăturile de căruţaş ameţit ale lui Voronin sau cele de oier devenit milionar ale lui Gigi Becali, a trecut falnic şi fără păs peste data de 16 mai, o zi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Mai 2018, de Moni Stănilă

Primăvară cu poezie

În perioada 3-5 mai a avut loc Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților”, ediția a VIII-a. Evenimentele au debutat cu depunerea de flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, urmată de Simpozionul Internațional „Dialoguri europene:...

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Mai 2018, de Dan Nicu

Lui Dodon nu i-ar strica să ia lecţii de la Kim Jong-un

Întâlnirea de pe 27 aprilie dintre preşedinţii celor două jumătăţi ale Coreei, despărţite din 1953 printr-un război purtat pe baze ideologice, imprimă speranţe că în curând în peninsula Coreeană starea formală de război va fi încheiată şi va începe o eră a...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Mai 2018, de Moni Stănilă

Cu pași repezi spre Primărie

Fiecare dintre noi are o poziție vizavi de apropiatele alegeri de la Primărie. Fie susține un candidat, fie nici nu vrea să meargă la vot, fie merge să își dea votul împotriva cuiva. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Mai 2018, de Pavel Păduraru

Salvați Chișinăul! Andrei, Valeriu, Constantin…

Peste o săptămână, unii chișinăuieni îşi vor alege primarul. Dar dacă și atunci vom avea 12 concurenți electorali, nu va avea niciun rost să ieșim din case. Mai bine am dormi în acea zi până la închiderea secțiilor de votare, pe fundalul unor cântece de luptă...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Mai 2018, de Moni Stănilă

Copilăria lui Kaspar Hauser

Bogdan-Alexandru Stănescu - scriitor, traducător și editor - pe care l-am avut invitat la cenaclul Republica în 2015, a publicat anul trecut primul său roman - Copilăria lui Kaspar Hauser, care deja a primit Premiul pentru „Proză”, în cadrul Premiilor „Nepotu' lui Thoreau”,...

() Citeşte tot articolul