Astăzi 16 Octombrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:08
Abonamente

Actualitate 28 Ianuarie 2018, ora 10:32

Top cele mai lungi bătălii din istorie. Războiul de 335 de ani în care nu s-a tras niciun foc de armă

Marime Font

 

 
 

Războaie au avut loc mai tot timpul de-a lungul istorie. În timp ce unele s-au sfârşit rapid, au existat câteva războaie ce au durat secole până să fie încheiate. 

În cele ce urmează vă vom prezenta zece dintre cele mai lungi războaie din istorie. Majoritatea au implicat vărsare de sânge şi multe vieţi pierdute, însă într-unul dintre războaie nu a fost tras nici măcar un foc de armă.

10. Războiul peloponesiac (27 de ani):
acest conflict din Grecia Antică a avut loc între Atena şi Sparta conducătoarea Ligii peloponesiace. Din cauza duratei războiului, istorii l-au împărţit în mai multe faze. Războiul a avut loc între anii 431 şi 404 î.Hr.. Conflictul armat a izbucnit din cauză că Atena începea să devină o putere militară, fapt ce i-a alarmat foarte mult pe spartani. Războiul s-a încheiat cu victoria Spartei.

9. Războiul de treizeci de ani (30 de ani): acest război purtat sub pretext religios s-a desfăşurat între 1618 şi 1648, bătăliile fiind date între catolici şi protestanţi. Luptele dintre cele două părţi s-au dat în cea mai mare parte pe teritoriul Sfântului Imperiu Roman, actuala Germanie, producând pierderi omeneşti şi pagube însemnate. Conflictul a durat timp de trei decenii şi a dus la naşterea unei noi Europe. Războiul s-a încheiat în urma Păcii din Westfalia.8. Războiul Aceh (31 de ani): acest război a început în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Indonezia aflată sub stăpânire olandeză. Conflictul a izbucnit în anul 1873, după ce conducătorii olandezi au declarat război împotriva Sumatrei, denumită ulterior Aceh. Cauza războiului a reprezentat-o zvonul că Aceh-ul ar complota cu Statele Unite ale Americii împotriva olandezilor. Războiul s-a încheiat cu victoria europenilor.

7. Războiul celor Două Roze (32 de ani): acest război civil a avut loc în nordul Angliei şi a început în anul 1455. Războiul s-a purtat între Casa de York şi Casa de Lancaster, ambele părţi dorind să obţină tronul ţării. Conflictul a fost denumit astfel datorită trandafirilor de culoarea roşie şi albă pe care fiecare casă a folosit-o ca emblemă. Războiul a avut ca rezultat fondarea dinastiei Tudorilor.

6. Războiul civil din Guatemala (36 de ani): început în anul 1960, războiul civil din Guatemala a izbucnit din cauza mai multor probleme cu care se confruntau localnicii. Totuşi, motivele principale le-au reprezentat modul de folosire a terenurilor şi drepturile generale ale oamenilor. Bătăliile s-au dat între urmaşii cuceritorilor spanioli şi mayaşi. Pacea dintre cele două părţi a fost semnată în 1996.

5. Războaiele punice (43 de ani): cele trei războaie punice s-au desfăşurat pe durata a 43 de ani. Unii istorici consideră că războiul efectiv a durat efectiv peste două milenii, dacă se ia în considerare data de semnare a tratatului de pace. Războiul dintre Roma şi Cartagina a izbucnit în anul 264 î.Hr., iar tratatul a fost semnat abia în anul 1985. Singurul motiv pentru care se consideră că războiul punic s-a încheiat în anul 146 î.Hr. este acela că Cartagina a dispărut de pe suprafaţa pământului, după ce a fost învinsă în trei rânduri de către romani.

4. Războiul greco – persan (52 de ani): acest război din Persia şi Grecia a fost unul extrem de important. El a reprezentant o încercare de extindere a Imperiului Persan spre Europa. Persanii au încercat să cucerească Grecia, însă localnicii nu s-au lăsat învinşi. În replică, grecii au atacat şi ei teritorii ocupate de către perşi. Conflictul a durat timp de 52 de ani, fără ca nici una dintre părţi să iasă învingătoare.

3. Războiul de 100 de ani (116 ani): acest război are un nume atipic, deoarece Războiul de 100 de ani a durat 116 ani mai exact. Luptele au început în anul 1337 şi s-au purtat între englezi şi francezi. Războiul de 100 de ani poate fi împărţit în trei faze: Războiul Edwardian defăşurat între 1337 şi 1369, încheiat cu victoria englezilor, Războiul câştigat de regele francez Carol al V-lea, care a avut loc între 1369 şi 1389 şi Războiul Lancastrian desfăşurat între 1415 şi 1453, sfârşit tot cu victoria Franţei. La sfârşitul războiului, Franţa şi Anglia au renunţat la statutul lor de regate feudale şi au devenit state de drept.

2. Războiul de 335 de ani (335 de ani): acest conflict extrem de lung este cel de-al doilea război civil englez purtat între parlamentari şi regalişti. Războiul a început în anul 1651 şi a durat până în 1986 fiind purtat între insulele Scilly situate în sud vestul Marii Britanii şi Olanda. Chiar dacă a durat sute de ani, în acest război nu s-a vărsat sânge. Războiul a fost declarat oficial între cele două părţi, dar nu a fost tras niciun foc de armă.

1. Războiul de la Arauco (345 de ani): durata acestui război întrece cu zece ani Războiul de 335 de ani. Conflictul s-a purtat între poporul Mapuche şi spaniolii coloniali. Luptele s-au desfăşurat în mare parte în regiunea Araucania din Chile. Războiul a început în anul 1598 şi s-a sfârşit în 1883. Bătălia s-a încheiat cu victoria localnicilor.

Sursa: Adevarul.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 14:17

Simona Halep şi-a anunţat RETRAGEREA din turneul de la Moscova

Simona Halep şi-a anunţat RETRAGEREA din turneul de la Moscova

Simona Halep şi-a anunţat retragerea din turneul de la Moscova, din cauza problemelor de sănătate, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 14:00

Ultimele informaţii despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi. Poliţia turcă va percheziţiona locuinţa consulului

Ultimele informaţii despre dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi. Poliţia turcă va percheziţiona locuinţa consulului

 Poliţia turcă va perchezţiona locuinţa consulului saudit la Istanbul, a anunţat marţi postul NTV, ca parte a anchetei privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 13:52

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

Nostradamus e cel mai bun etalon pentru prostia oamenilor

 Nostradamus este un simbol universal pentru predicții de secole întregi. Acest lucru nu pare să se schimbe prea curând, deși ar trebui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Octombrie 2018, ora: 13:44

Sprijinul Londrei pentru noile sancţiuni UE contra Rusiei are scopul să submineze relaţiile UE-Rusia

Sprijinul Londrei pentru noile sancţiuni UE contra Rusiei are scopul să submineze relaţiile UE-Rusia

 Ambasada rusă în Marea Britanie a transmis că Londra depune eforturi energice în sprijinul adoptării de către UE a unor noi sancţiuni împotriva Moscovei, scopul acestei acţiuni fiind de a submina relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană după Brexit,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Octombrie 2018, ora: 10:55 de Iurie Colesnic

Iurie Colesnic: În culisele Istoriei. Un pictor căzut la Țiganca

Iurie Colesnic: În culisele Istoriei. Un pictor căzut la Țiganca Din editia print

Nu știu exact dacă genealogic face parte din marele neam al Basarabilor, dar era și el un Bassarab și a căzut în luptă eliberând Basarabia în 1941.  

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 16 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Să fie paradis

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu fascinantul scriitor Matei Vișniec în cadrul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, ediția a III-a, de la Chișinău, unde a fost proiectat filmul documentar „Parisul lui Matei”, realizat de TVR Iași.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Octombrie 2018, de Dan Nicu

Tiraspol-Chişinău: rachete contra concesii

Începând de marţi, 9 octombrie, automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană sunt admise în traficul internaţional, primind „plăci neutre”, aprobate de Chişinău.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească) Deschide, mândruță, ușa Că răsare Găinușa…

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Cultura sarmalelor

Pe 23 septembrie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” a avut loc un eveniment, organizat de Asociația Bibliotecarilor din Moldova, Programul Novateca, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Biblioteca...

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2018, de Silviu Tănase

Cine sunt cei care au luptat ca 10TV să rămână fără finanțare și să-și sisteze activitatea?

Am decis să înșir totuși câteva gânduri referitoare la ultimul scandal generat de „prietenii strategici” ai ziarului TIMPUL, deși inițial intenționam să nu reacționăm în niciun fel.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Octombrie 2018, de Moni Stănilă

Ne vedem în februarie!

Alegerile din 2018 vor avea loc până la urmă în 2019, însă campania electorală, legal sau nu, se desfășoară în voie de luni de zile. E suficient să hotărăști la ce post TV vrei să urmărești știrile că deja știi cine va fi lăudat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 8 Octombrie 2018, de Răzvan Munteanu

Războiul (geo)politic al religiei

Îmi aduc aminte participarea la o emisiune TV, imediat după evenimentele petrecute în Crimeea, când mai toată lumea era încă nedumerită de ceea ce urma să se întâmple.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md