Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 10:38
Abonamente

Editorial 22 Ianuarie 2015, ora 08:03    Din editia print

Marime Font

Topul celor mai grave probleme pe care politicienii nu le pot rezolva

Ultima ședință a parlamentului moldovean (vineri, 28 decembrie) ne-a teleportat în atmosfera de festivism stahanovist din epoca de aur a lui Ceaușescu și Brejnev. 

Aplauzele care postfațau discursurile despre „succesele și realizările” actualei guvernări în 2012 veneau dintr-o lume paralelă, fără conexiuni cu realitatea. Aceasta a fost singura ședință în plen a parlamentului în care cele trei partide din Alianță au demonstrat o unitate deplină de vederi. În cazul dat, Alianța a fost, într-adevăr, cum a spus cineva, „de beton”.

Presa, la sfârșit de an, a alcătuit topurile celor mai importante evenimente și personalități ale anului 2012, nimeni însă nu a făcut topul problemelor nerezolvate cu care Moldova a intrat în 2013. Gama acestora este foarte largă și cuprinde domeniile social, economic, cultural, mediatic, politic, geopolitic ș.a. Vă propun mai jos o listă a acestor probleme, departe de a fi exhaustivă. Ea e alcătuită în baza dezbaterilor din presă, a analizelor experților, declarațiilor politicienilor, dar și a propriilor observații și concluzii. Niciuna din respectivele probleme nu a constituit subiectul ședințelor Consiliului Alianței și nu a fost examinată, în mod expres, ca problemă separată, în ședințele de guvern.


1. Dezumanizarea Puterii. (Puterea există pentru sine și lucrează pentru sine, prioritatea ei nu e cetățeanul, acesta fiind tratat în continuare drept un „șurubaș” care trebuie să asigure buna funcționare a „mecanismului”, adică a statului. A renăscut, ca păsarea mitologică din propria cenușă, fenomenul birocrației de stat și de partid care lucrează pentru sine, nu pentru cetățean).

2. Pauperizarea maselor și îmbogățirea elitelor.(Adâncirea diferențelor dintre un grup mic de oameni foarte bogați și masa cetățenilor care devin tot mai săraci. Toate bogățiile țării se concentrează în mâinile protipendadei birocrației statului și ale câtorva oligarhi).

3. Degradarea genofondului țării și depopularizarea ei prin plecarea peste hotare a tineretului. (Statisticile sunt triste la toate capitolele: emigrație, demografie (natalitate), reprezentarea tinerilor în organele de stat ș.a. Guvernarea nu are un program social-economic clar pentru tineret).

4. Aprofundarea contradicțiilor interetnice. (AIE a continuat politica PCRM în domeniul relațiilor interetnice, a încurajat tacit comportamentul asistemic al acestora, nu a revăzut legea de tristă faimă adoptată de comuniști despre politica națională, nu a întreprins nimic în vederea integrării minorităților în viața țării).

5. Șomajul, lipsa locurilor de muncă bine plătite. (Era de așteptat ca, la sfârșit de an, Alianța să spună clar câte locuri de lucru au fost create în 2012 și câte vor fi create în 2013. N-am auzit nimic, fiindcă nu am avut ce auzi).

6. Demoralizarea și criminalizarea societății, aprofundarea crizei morale.

7. Degradarea mediului de afaceri, creșterea presiunii fiscale, controlul draconic asupra businessului.

8. Resurecția instinctelor primare de clasă. (Aceasta e singura „realizare” a opoziției comuniste).

9. „Înfeudarea” presei de către principalele cercuri politico-financiare. (Dacă până la 2009, presa se diviza mai mult politic, doctrinar („de stânga” - procomunistă, antiromânească; „de dreapta” – anticomunistă, proromânească și „statalistă” (care tot procomunistă era!), astăzi presa e divizată economic și financiar, adică după... proprietari și sponsori. Presa și-a pierdut idealismul de altădată, e cinică și lipsită de principii. Deși AIE se laudă că principala ei performanță este libertatea de exprimare, în realitate, astăzi, presa este mai puțin liberă decât în perioada guvernării comuniste).

10. Șantajul rusesc, lipsa de independență energetică, insecuritatea informațională.

11. Degradarea limbii române în spațiul public, reducerea sferelor de funcționare, dominația publicității, inclusiv a afișajului stradal, în limba rusă, vorbirea (tot mai) păsărească a politicienilor, a elitelor, în general, a jurnaliștilor TV. (Guvernul așa și nu a reactivat de facto Comisia guvernamentală pentru problemele limbii de stat, nu funcționează nici comisia municipală pentru această problemă).

12. Aprofundarea crizei identitare, antagonismul tot mai pronunțat din sânul națiunii titulare, divizată între „moldoveni” și „români”.

13. Politizarea și antieuropenizarea clerului. (Continuă îndepărtarea preoților de cele sfinte, implicarea tot mai deschisă a clerului în politică, manifestările tot mai agresive de antieuropenism).

14. Instituționalizarea cinismului politic. (A devenit o normă de comportament populismul, demagogia, PR-ul agresiv, împărțirea de bani și cadouri la cei săraci la sfârșit de an, chipurile, „din partea familiei” ori a partidului).

15. Pierderea pieței interne, distrugerea producătorului autohton. (A continuat „ucrainizarea” comerțului moldovenesc prin invazia mărfurilor și a produselor intrate prin contrabandă pe teritoriul RM).

16. Stagnarea relațiilor cu România, cultivarea cultului tradițional al obedienței față de Rusia.

17. Degradarea satului moldovenesc. (Lipsa programelor economice și culturale pentru sate, lipsa soluțiilor pentru procesele de îmbătrânire a populației, diminuarea rolului școlii și al bisericii în viața satelor).

18. Falimentarea politicii de neutralitate, nerezolvarea problemei unității și integrității teritoriale a țării. (Are loc un proces de consolidare a statalității Transnistriei, cu armata rusă pe teritoriul ei, crește șantajul Comratului asupra administrației centrale).

19. Dependența de sursele energetice străine. (Gazele rusești sunt utilizate în continuare de către Moscova ca pârghie de presiune politică asupra R. Moldova).

20. Escaladarea corupției și toleranța societății față de acest fenomen.

Actuala guvernare așa și nu a venit în fața societății cu soluții magistrale privind ziua de mâine a țării. Programul de guvernare al Alianței este mai mult un „plan de perspectivă” de control politic asupra diferitelor domenii. Alianței îi lipsește o viziune politică de ansamblu asupra problemelor acestei țări, acțiunile guvernării nu derivă dintr-o filozofie clară și coerentă, ci sunt măsuri pompieristice, guvernul pomenindu-se în postura lui Arvinte din fabulă care, ca să mențină „funcțional” antereul, tăia de la mâneci și adăuga la poale, apoi invers...
R. Moldova se mișcă spre „viitorul luminos” ca un automobil prin ceață cu farurile stinse. Liderii Alianței trebuie să renunțe la convingerea că le știu și le pot pe toate. E nevoie, urgent, de un dialog al guvernării cu societatea, cu liderii din știință și învățământ, cultură, afaceri, jurnalism, diasporă ș.a., dar nu pe teme generale, ci punctual, pe probleme concrete. Moldovenii nu mai pot fi hrăniți cu „povești de succes”.

Astfel, 2012 a fost anul în care Alianța a demonstrat că n-are soluții pentru cele mai grave probleme ale țării.

Cum va fi anul 2013? Va fi anul soluțiilor și reformelor sau al scandalurilor și reglărilor de conturi?

TIMPUL, 14 ianuarie 2013

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 14:58

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Ludovic Orban va avea întrevederi, la Zagreb, cu Ursula von der Leyen, Angela Merkel și Donald Tusk

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se află miercuri și joi la Zagreb, unde are loc Congresul Partidului Popular European (PPE). Premierul urmează să aibă întrevederi cu Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, cu Donald Tusk, președintele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)