CSI / Rusia

Topul celor mai mari pericole care pândesc Europa: Putin, mai rău decât criza

Un sondaj recent la care au răspuns 50 de politicieni şi analişti europeni şi americani din cadrul grupului Politico Transatlantic Caucus văd în Vladimir Putin principala provocare pe care Europa o are de depăşit în perioada următoare, arată Politico.

Din răspunsurile oferite de membrii Politico Transatlantic Caucus, Puţin iese în evidenţă că o ameninţare mai reală decât criză economică.

28 dintre respondenţi îl consideră pe preşedintele rus mai ameninţător decât economică şovăielnică a continentului.

De asemenea, 44 din 50 de oameni politici şi analişti intervievaţi nu văd o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia în cursul acestui an.

Alţi 15 respondenţi au catalogat situaţia economică din Europa că fiind a două ameninţare la adresa securităţii UE, în timp ce ascensiunea partidelor extremiste ocupă locul al treilea, cu 13 voturi.

În ordine urmează: criză imigranţilor, ameninţarea teroriştilor islamişti, Brexit, Grexit şi dizolvarea Uniunii Europene.

Schimbare profundă

Sondajul a fost efectuat cu doar câteva zile înaintea deschiderii lucrărilor summit-ului G7 din Germania, pe fondul unor solicitări tot mai dese de ridicare a sancţiunilor impuse Rusiei pentru declanşarea crizei din Ucraina.

În opinia unui analist european, participant la sondaj, toată lumea tinde să ignore profundele implicaţii ale crizei din Ucraina. "Adâncimea crizei înregistrate în relaţia cu Rusia este adeseori subestimată. Asistăm la o schimbare sistemică ale cărei implicaţii depăşesc Ucraina şi poate chiar şi pe Putin", a declarat acesta.

Marea Britanie rămâne

Ameninţarea insulărilor de a părăsi Uniunea Europeană nu este luată în serios de respondenţii sondajului. 42 din cele 50 de persoane intervievate cred că britanicii vor rămâne în continuare în Uniune.

Ceva mai complicat se arată rezultatul în privinţa concesiilor pe care David Cameron le va obţine în urmă negocierilor cu Bruxellesul.

50% cred că tratatul încheiat între Marea Britanie şi UE nu va cunoaşte nicio modificare, în timp ce restul dau că sigure schimbări parţiale sau totale ale acestuia.

Confuzia poate fi alimentată şi de atitudinea afişată de Angela Merkel şi Francois Hollande.

În timp ce Merkel a plusat din prima pe tema negocierilor pentru păstrarea Regatului Unit în cadrul Uniunii, francezii nu au afişat o disponibilitatea prea mare în a schimbă condiţiile de aderare pentru vecinii britanici.

De altfel, unul dintre oficialii francezi intervievaţi în cadrul sondajului a recunoscut că ar fi de acord cu modificarea tratatului care stă la baza aderării Marii Britanii, dacă de cerinţele insularilor vor beneficia apoi toate statele membre.

Imigranţii, buni pentru Europa

În privinţa refugiaţilor care iau cu asalt coastele Mediteranei, majoritatea respondenţilor (35) consideră că aceştia ar trebui găzduiţi în UE.

24 din respondenţi cred că relocarea lor ar trebui făcută în urmă cererilor voluntare din partea guvernelor statelor membre. "Europa va avea nevoie de imigranţi pentru a-şi rezolva problema demografică. Trebuie doar să-şi pună la punct regulile prin care poate să-i trieze pe azilanţi şi refugiaţi de imigranţii sosiţi din motive economice", a răspuns un oficial britanic.

Francezii nu privesc nici ei cu îngrijorare fenomenul, după cum reflectă răspunsul unui analist din Hexagon: "Europa este alcătuită din 500 de milioane de persoane. 40.000 de refugiaţi înseamnă foarte puţin".

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *