Actualitate

Topul celor mai puternice armate ale lumii. Pe ce loc se află România?

Potrivit topului Global Firepower, citat de Sputnik, Rusia dispune de cele mai puternice trupe terestre şi are o superioritate în ceea ce priveşte numărul de tancuri.

Liderul topului este armata americană, care dispune de cel mai mare buget din lume, iar pe locul trei se află armata chineză. Printre primele zece cele mai puternice armate mai intră India, Franţa, Marea Britanie, Japonia, Turcia, Germania şi Egipt. În total, în top sunt indicate 133 de state. România se clasează pe locul 42, într-un clasament în care au fost incluse 133 de state. În aprecierea forţelor armate au fost luate în consideraţie 50 de parametri. Potrivit autorilor studiului, topul presupune nu doar numărul de unităţi de tehnică militară, ci şi nivelul de echilibrare a potenţialului militar al ţării şi diversitatea tehnicilor militare.

Experţii nu au luat în consideraţie armele nucleare, însă statele care deţin bombe atomice au primit puncte în plus. Unul dintre principalii factori care au fost luaţi în calcul au fost resursele, motiv pentru care statele cu un număr mai mare al populaţiei au ajuns mai sus în top. De asemenea, s-a luat în consideraţie poziţia geografică a ţării, flexibilitatea logistică şi cantitatea de resurse naturale.

Ţările care nu au acces la mare nu au fost penalizate din cauza lipsei flotei, însă puterile maritime au pierdut din puncte din cauza lipsa unei diversificări a dotării flotei. În afară de aceasta, ţările NATO au primit un bonus din cauza posibilităţii utilizării resurselor alianţei.



adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *