Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 15:22
Abonamente

Constantin Tănase 22 Septembrie 2015, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Topuri cu valori și nonvalori

Fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014 
 

 
 
 

În ultimele două decenii au devenit foarte populare topurile de la sfârșit de an. Am un simț al umorului suficient de evoluat ca să nu iau în serios, le accept, dar numai ca un joc al ziariștilor...

Am făcut cu multă plăcere o scurtă „adnotare”, un CD al cântărețului Mihai Ciobanu, textele cântecelor aparținând poetului Vasile Romanciuc. Când am ascultat prima dată piesele CD-ului, intitulat „Rugă pentru noi”, în care cântă „oastea de trandafiri”, am constatat că artistul nu-și trădează crezul și coboară tot mai adânc spre rădăcinile de foc ale Logosului și Melosului. Cântăreț de o neobișnuită sensibilitate artistică, el nu e doar interpret de muzică, ci un creator de armonii. Profund folcloric, în sensul tradițional și național, dar și profund modern, Mihai Ciobanu se simte în apele sale și în dangătele de jale ale clopotului, și în ritmurile aristocratice ale valsului și tangoului, și în bătaia cadențată a inimii cântecului patriotic. Puțini sunt acei cărora le reușește așa ceva. Ca un experiment pescuitor de perle, el știe să-și aleagă textele pe care le topește în muzica sa. Nu în zadar s-a oprit la poezia lui Vasile Romanciuc – un mare poet a cărui poezie, ca și a lui Gr. Vieru, nu poate fi cântată prost. Numai cântărețul M. Ciobanu putea să găsească notele și ritmurile potrivite pentru „oastea de trandafiri” a poetului V. Romanciuc. Numai vocea lui M. Ciobanu îți poate împăienjeni ochii în lacrimi cu întrebarea „Doamne, cum încape viața noastră toată între două fire mici de busuioc?”. Cu „Rugă pentru noi”, Mihai Ciobanu urcă modest, dar încărcat ca o albină de polen, spre capul listei celor mai mari cântăreți ai neamului românesc.... Și acum mă întorc la topuri. În multe cazuri, în vârful topurilor ajung nonvalorile. „Piața” noastră de creație este foarte slab protejată în fața nonvalorilor; spre deosebire de o valoare autentică, care e modestă, nonvaloarea e obraznică și dinamică și răzbate și în politică, și în muzică, și în ziaristică, și în literatură... Adevăratele valori sunt create de harnice și modeste albine, care adună mierea în stup, dar nu dau din aripi ca să ajungă în topuri supte din degete...

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md