Ultima oră

Topuri pentru orgoliul ex-premierului Filat

De data asta unul mai mare, proporțional cu dezastrul de imagine pe care îl au de acoperit. Presa nu acordă de obicei atenție acestui tip de topuri finanțate de politicieni, acesta fiind realizat de Anatol Țăranu, ideologul politic al lui Vlad Filat. Însă dacă nu merită atenție ca exercițiu cu pretenții sociologice, deoarece nu are la bază evaluări de acest gen, topul merită atenție ca instrument de manipulare în perioada preelectorală.

Deși toate sondajele din ultimul an, chiar și ultimele date publicității, arată clar cum se prăbușește încrederea cetățenilor în Vlad Filat, o situație dramatică, în care un politician pierde într-un timp scurt aproape tot ce a acumulat, centrul Politicon continuă cu înverșunare să spună că Filat rămâne la fel de influent ca în trecut. Practic, acest Politicon arată ca o pastilă Viagra, care îl reface pe Filat și PLDM în momentele critice, îl face să pară mai viguros. Desigur, Anatol Țăranu încearcă să păstreze în rândul colegilor săi din PLDM aparența că Iurie Leancă este pe primul loc, astfel încât acest top al său să fie credibil măcar în interiorul partidului. Aceasta este de fapt și una dintre mizele pe care se pare că Vlad Filat le are prin finanțarea topului Politicon, acela ca măcar în PLDM să nu-și piardă total autoritatea și să fie în continuare crezut ca un politician influent, fără care nimic nu se poate decide în Moldova. Leancă într-adevăr e pe primul loc și în sondaje, iar Politiconul nu putea ascunde asta, însă pentru Filat e important să arate că el nu a căzut atât de rău cum îl arată sondajele și că Leancă este pe locul unu, dar doar pentru că deține funcția de premier și e mai vizibil, însă partidul știe cine l-a pus pe acesta în funcție.

Motivul care se pare ca îl determină pe Vlad Filat să apeleze la astfel de scheme de manipulare este dat de ultimele sondaje de opinie, care arată că atât el, cât și PLDM, au scăzut dramatic, ajungând până la scorul din 2009. În cazul PLDM acest lucru poate fi explicat și prin prezența la guvernare, la fel ca în cazul celorlalte partide, ‎însă liberal-democrații au o cădere față de 2010 de peste 40 la sută, de la 29,5 la sută, la 17 la sută. În cazul lui Vlad Filat situația este mai dramatică însă, iar asta se vede foarte clar în BOP, dar și în celelalte sondaje, din politicianul numărul 1 în 2010, el a ajuns pe locurile 5-6 acum, o cădere explicabilă prin nenumăratele gafe făcute, dar și prin tot mai desele scandaluri de corupție în care este implicat el și apropiații săi.

Interesant este că și PDM și liderii acestui partid capătă niște scoruri foarte frumoase în topul lui Anatol Țăranu, niște scoruri neconfirmate de sondajele de opinie, PDM este pe locul doi după PLDM, iar PCRM abia pe 3. Poate cineva să creadă că PLDM și PDM sunt mai influente ca PCRM? Unde își manifestă această influența? La fel de interesant este și că Igor Corman este crescut mult peste tendința pe care o are evoluția lui în sondaje. De ce dă Filat acest bonus PDM? E simplu, ca aceștia să nu-i critice instrumentul de manipulare și să nu-i strice schema de spălare a imaginii. Este un gest de generozitate neobișnuit pentru Filat, dar justificat de dorința ca PDM să nu-l încurce în acțiunea sa de recăpătare a influenței, măcar și în topuri.

În același timp, e interesant să vedem că Voronin și Chirtoacă sunt sub Filat, în timp ce în toate sondajele Voronin și Chirtoacă împart locurile 2-3. Să fie Filat mai influent ca Voronin? Nu merită căutat un răspuns la această întrebare. PL și Chirtoacă sunt făcuți praf de către Anatol Țăranu, ei sunt trimiși într-o zonă a "pedepsiților", unde să aibă timp să mediteze și să le vină mintea la cap, să se căiască și apoi poate Filat îi va lăsa și pe ei mai în față în topul Politicon.

Posibil ca Anatol Țăranu să ne ofere ca și contraargument faptul că influența nu trebuie confundată cu intenția de vot. Dar întrebarea este de ce un top fără nici o relevanță este confundat cu o evaluare a evoluției politicienilor?! Ce relevanță are ce crede de exemplu "analistul" Bogdan Țârdea, care știm că e al PLDM și scrie zilnic texte despre "sărmanul" Filat, care e atât de bun, dar e bătut de toți? La fel, ce relevanță au analiștii apropiați PDM în acest top?!

Topul lui Țăranu vine să confirme, de fapt, dezorientarea lui Filat și lipsa de soluții pentru a ieși din criza de imagine în care se află și în care a băgat și partidul. Acest gen de topuri realizate pentru a face opinia publică să nu vadă realitatea din teren, au rolul de a acoperi lipsa de soluții și a câștiga timp. Iar confirmarea că aceasta este o strategie de criză a PLDM o dă și un alt top realizat zilele trecute de portalul online afiliat liberal-democraților.

Pentru cei care nu cunosc, topul Politicon este realizat de Anatol Țăranu și mediatizat lunar în media PLDM sau cea afiliată neoficial acestui partid. Potrivit lui Țăranu, la el participă zeci de analiști, fără însă a preciza unde a găsit atâția analiști în Moldova și cine sunt ei, cu nume și opinii, ca să poată fi verificat dacă cu adevărat analiștii respectivi l-au nominalizat pe Filat ca fiind atât de influent. Lăsăm la o parte diletantismul modului în care Țăranu prezintă acest proiect PLDM, ca fiind un instrument sociologic, deși nu are la bază nici un fel de date sociologice și, în general, nu există date verificabile.

Reamintim că Anatol Țăranu este de mai mult timp consultantul politic al lui Vlad Filat, el s-a remarcat în special în momentul în care l-a sfătuit pe liderul PLDM să rupă AIE, acțiune urmată de o criză politică uriașă, când Moldova a fost la un pas de anticipate și de ratarea parcursului european. Un alt rol pe care Țăranu îl are lângă Filat, este realizarea lunară a unui top care îl prezintă pe liderul PLDM și alți reprezentanți ai partidului, ca fiind cei mai influenți, fără legătură însă cu rezultatele pe care le dau sondajele sociologice.‎ Ca o coincidență sau nu, relația dintre Anatol Țăranu și Vlad Filat a coincis cu momentul în care liderul PLDM a intrat în declin.

Concluzia este că acest top Politicon face cele mai mari deservicii lui Filat și PLDM, dar și PDM-ului. În același timp, aduce servicii PCRM și PL, ai căror lideri probabil stau și râd de această manifestare a panicii în public, prin "vocea" Politicon-ului.

Autor: Vlad Munteanu 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *