Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:14
Abonamente

Comentariu 5 Decembrie 2014, ora 06:43

Marime Font

Tot felul de alegeri

E evident pentru oricine că de data asta Moldova nu a ales partide.  

 
 
 

A ales fie direcţii, fie persoane. Nu am nicio îndoială că alegătorii lui Voronin sunt, alături de cei ai lui Ghimpu, cei mai oneşti. Ar mai intra aici şi Oleg Brega, dar să ne rezumăm la partidele care vor forma parlamentul. Oamenii chiar dacă au ţinut cont de direcţia prorusă sau proeuropeană, au optat în primul rând pentru PL sau PCRM.

Pe când voturile PSRM, oricât de victorios se consideră Dodon, sunt pentru Uniunea Vamală, nu pentru liderul socialiştilor. Aceste alegeri au fost aproape un referendum, iar Uniunea Europeană a câştigat. Nu vă lăsaţi ispitiţi să credeţi că scorul e aşa de apropiat cum pare. Să nu uităm că Vladimir Voronin anunţase clar că e interesat de parcursul european al ţării. Şi atunci înţelegem că anti-UE, sunt doar 20-25% din cetăţenii RM.
PLDM-ul a obţinut 20%, dar nu Filat sau Leancă, ci Partidul Popular European din care fac parte. PD-ul a avut cea mai mare campanie, aşa că era firesc să crească în procentaj. Însă şi spre ei au mers voturi care nu au mai vrut să se asocieze cu PLDM. Ştim că nici aici nu a fost votat un om anume, în care moldovenii au încredere.Nu e de mirare că în ultimele sondaje politicianul cu cea mai mare încredere a ieşit Voronin. E până la urmă pe un onorabil loc trei în parlament, loc adus nu de orientare sau partid, ci de Voronin. Cei care au apreciat cândva doar orientarea PCRM sunt persoanele care l-au ales pe Dodon. Sigur, a fost macabru să urmărim numărarea voturilor, să îl vedem pe Dodon pe primul loc, în timp ce în Ucraina intrau TIR-urile ruseşti.

Poate mulţi consideră că victoria proeuropeană e una slăbuţă. Eu spun că nu. Nu uitați că în ultimii patru ani am văzut: atacurile raider asupra băncilor, vânătoarea de la Pădurea Domnească, scandalul BEM, aeroportul făcut cadou pe 50 de ani rușilor, Filat acuzat de europeni și cu interdicția de a mai fi premier, Leancă trădând acordul cu PPE, un director nebun la Banca Naţională a Moldovei care a cumpărat dolari și euro, apoi a început să deprecieze intenționat leul ca să câștige la schimb valutar. Printre reuşite avem doar ratificarea acordului cu UE şi eliminarea vizelor. Toate sub coaliția proeuropeană din care se retrăsese PL-ul. După o astfel de guvernare, Republica Moldova merită o plecăciune pentru rezultatele din 30 noiembrie. A avut stomac puternic să voteze pentru Europa nişte oameni care au dezamăgit-o cumplit.

Revenind la PSRM, victoria acestui partid e iluzorică. Dodon a câştigat ce au pierdut Voronin şi Usatîi. Nici un vot în plus. Pentru mine există doi învingători: Ghimpu, care deşi a înfruntat ruperea partidului nu şi-a pierdut din electorat (spre deosebire de liderul PCRM, care din cauza rupturii din partid a pierdut jumătate din alegători), dar şi Voronin fiindcă a fost cel mai votat politician (lumea nu a votat PCRM, ci Vladimir Voronin – mai puţin valabil în cazul PL). Însă nu e doar victoria lor, fiindcă lumea a uitat complet de parlament. Oamenii au votat Uniunea Europeană, Uniunea Vamală (şi liderul comuniştilor). Asta ca să ştim cum stăm.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md