Comentariu

Tot felul de alegeri

A ales fie direcţii, fie persoane. Nu am nicio îndoială că alegătorii lui Voronin sunt, alături de cei ai lui Ghimpu, cei mai oneşti. Ar mai intra aici şi Oleg Brega, dar să ne rezumăm la partidele care vor forma parlamentul. Oamenii chiar dacă au ţinut cont de direcţia prorusă sau proeuropeană, au optat în primul rând pentru PL sau PCRM.

Pe când voturile PSRM, oricât de victorios se consideră Dodon, sunt pentru Uniunea Vamală, nu pentru liderul socialiştilor. Aceste alegeri au fost aproape un referendum, iar Uniunea Europeană a câştigat. Nu vă lăsaţi ispitiţi să credeţi că scorul e aşa de apropiat cum pare. Să nu uităm că Vladimir Voronin anunţase clar că e interesat de parcursul european al ţării. Şi atunci înţelegem că anti-UE, sunt doar 20-25% din cetăţenii RM.
PLDM-ul a obţinut 20%, dar nu Filat sau Leancă, ci Partidul Popular European din care fac parte. PD-ul a avut cea mai mare campanie, aşa că era firesc să crească în procentaj. Însă şi spre ei au mers voturi care nu au mai vrut să se asocieze cu PLDM. Ştim că nici aici nu a fost votat un om anume, în care moldovenii au încredere.

Nu e de mirare că în ultimele sondaje politicianul cu cea mai mare încredere a ieşit Voronin. E până la urmă pe un onorabil loc trei în parlament, loc adus nu de orientare sau partid, ci de Voronin. Cei care au apreciat cândva doar orientarea PCRM sunt persoanele care l-au ales pe Dodon. Sigur, a fost macabru să urmărim numărarea voturilor, să îl vedem pe Dodon pe primul loc, în timp ce în Ucraina intrau TIR-urile ruseşti.

Poate mulţi consideră că victoria proeuropeană e una slăbuţă. Eu spun că nu. Nu uitați că în ultimii patru ani am văzut: atacurile raider asupra băncilor, vânătoarea de la Pădurea Domnească, scandalul BEM, aeroportul făcut cadou pe 50 de ani rușilor, Filat acuzat de europeni și cu interdicția de a mai fi premier, Leancă trădând acordul cu PPE, un director nebun la Banca Naţională a Moldovei care a cumpărat dolari și euro, apoi a început să deprecieze intenționat leul ca să câștige la schimb valutar. Printre reuşite avem doar ratificarea acordului cu UE şi eliminarea vizelor. Toate sub coaliția proeuropeană din care se retrăsese PL-ul. După o astfel de guvernare, Republica Moldova merită o plecăciune pentru rezultatele din 30 noiembrie. A avut stomac puternic să voteze pentru Europa nişte oameni care au dezamăgit-o cumplit.

Revenind la PSRM, victoria acestui partid e iluzorică. Dodon a câştigat ce au pierdut Voronin şi Usatîi. Nici un vot în plus. Pentru mine există doi învingători: Ghimpu, care deşi a înfruntat ruperea partidului nu şi-a pierdut din electorat (spre deosebire de liderul PCRM, care din cauza rupturii din partid a pierdut jumătate din alegători), dar şi Voronin fiindcă a fost cel mai votat politician (lumea nu a votat PCRM, ci Vladimir Voronin – mai puţin valabil în cazul PL). Însă nu e doar victoria lor, fiindcă lumea a uitat complet de parlament. Oamenii au votat Uniunea Europeană, Uniunea Vamală (şi liderul comuniştilor). Asta ca să ştim cum stăm.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *