Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2019
Abonamente

Social 13 Ianuarie 2017, ora 08:00    Din editia print

Tot mai multe produse autohtone ajung în diasporă. Cazul brandului Hermina

Marime Font

După ce tinerii noștri studiază sau locuiesc peste hotarele țării, puțini au curajul să se întoarcă acasă. Și mai puțini dintre aceștia au curajul să lanseze o afacere. Unii dintre acești curajoși, încearcă și chiar reușesc să lanseze o afacere în R. Moldova, în condițiile când economia nu înregistrează progrese.

Sergiu Malai, un tânăr antreprenor din țară, după ce a absolvit o universitate din România și a mai acumulat experiență, s-a hotărât să revină acasă. Acum nouă ani, de când a revenit acasă, este convins că în Moldova poți dezvolta o afacere, iar situația pe plan economic și social se va îmbunătăți dacă se vor depune eforturi. Cu experiența acumulată în România, a revenit în țară și a lansat o producție de la zero la Hâncești. A creat o echipă de 80-90 de persoane care confecționau articole din tricotaje pentru companii străine de haine.

Ulterior, a hotărât să lanseze propria afacere în acest domeniu, iar acum doi ani și jumătate, la Chișinău a pus baza brandului Hermina, care astăzi este cunoscut pentru ținutele care țin cald în timpul sezonului rece, și nu doar. Astfel, moldovenii se bucură de plăpumi, rochii, cardigane și alte articole pentru femei și bărbați: căciuli, pulovere și fulare.


În timpul vizitei, la secția de producere în Chișinău, am surprins 28 de femei care confecționau viitoarele articole vestimentare purtate atât de clienții din țară, cât și cei de peste hotare. O parte dintre femeile care au lucrat inițial la fabrica de la Hâncești, au ales să îl urmeze pe Sergiu la Chișinău. Unele dintre ele fac naveta, altele fie s-au mutat cu traiul în Capitală, fie trăiesc cu chirie. Alte angajate ale întreprinderii fac naveta de la Anenii Noi la Chișinău.

Olesea Zgardan este una dintre angajatele care lucrează în cadrul companiei de la început. Acum este director de producere. Ea răspunde de calitatea și de lansarea modelului în producție și în toate etapele până ajunge la produsul final. „Cea mai responsabilă etapă este punerea în circulație a produsului. Este necesar să se țină cont de toate detaliile, să nu fie scăpat ceva. La fel de important pentru noi și pentru clienții noștri este și calitatea produsului”, spune directorul de producere.

Despre felul cum vor arăta viitoarele ținute lansate pentru brandul Hermina, se hotărăște în cadrul echipei. „Noi hotărâm ce lansări să facem având în vedere unele tendințe. Mai ținem cont de feedbackurile care vin de la clienții noștri din anii precedenți, în dependență de tendințe. Noi împreună luăm decizii. Managementul întreprinderii suntem eu, Olesea, Cătălina Jurat, care ne ajută cu promovarea, și Andrei, care se ocupă de vânzări”, spune Sergiu Malai.

Este important să menționăm că brandul Hermina nu tricotează articolele, ci doar le confecționează. Materia primă ajunge la secția de producere în panouri (bucăți de stofă, deja tricotate). Acestea, inițial sunt tricotate la alte întreprinderi. „Cel care îi dă originea produsului, este cel care îi face confecția. Asta e partea mai complexă unde sunt implicate mai multe persoane. Acesta este felul după cum funcționează întreprinderea noastră”, spune antreprenorul de 33 de ani.

Afacerea sa produce articole vestimentare atât pentru brandul local Hermina, cât și pentru unele branduri de peste hotare. Pentru export a creat multă producție anul trecut pentru Zara (Spania), Massimo Dutti, Armani, Interfashion, Diesel, Glenfield Russia. Acum întreprinderea produce pentru Stefanel (Italia). „Afacerea nu se bazează doar pe producția locală, sau doar pe export. Este un proces combinat. Dacă am fi numai pentru export, ne-ar fi greu, dacă am fi numai pentru intern, e la fel. De aceasta noi le combinăm. Dar scopul nostru este să dezvoltăm cât mai mult produsul propriu”, afirmă producătorul.

„Noi vrem să oferim un produs cât mai bun”

Sergiu a recunoscut modest că încă nu a cucerit piața locală cu produsele confecționate, însă statistica companiei arată altceva. Potrivit acesteia, succesele companiei sunt în creștere. „Avem feedbackuri pozitive de la clienții noștri, iar aceasta este cel mai important pentru noi.

Pe piața internă ne străduim să mergem pe un preț corect. Produsele noastre nu au prețuri exagerate. Când lansăm un produs, ne străduim să îl prezentăm într-o cantitate mare. Nu facem produse individuale, putem face un model în 600-700 de bucăți. Astfel, noi încercăm să obținem prețuri bune de producție, pentru ca în final, prețul de raft să fie unul atractiv pentru consumatorul din Republica Moldova. Așa este politica noastră. Noi vrem să oferim un produs cât mai bun. Și încercăm să fim foarte atenți la cerințele clientului”, a spus producătorul.
„Am lucrat inițial doar pentru piața externă, iar pe cea internă ne-am orientat mai târziu. Am pornit de la faptul că produsul nostru pleca în extern și venea înapoi în rețelele de magazine. Am zis, de ce nu am încerca să producem pentru piața internă de două ori mai ieftin, aceeași calitate cu o marcă locală. De la asta a pornit ceea ce astăzi reprezintă brandul Hermina”, a spus Sergiu.

Potrivit antreprenorului, migrația are o contribuție foarte mare la faptul că găsim greu forțe de muncă. „Noi încercăm să facem condiții atractive pentru ca persoanele să vină la noi. Nu pot spune că avem probleme grave în ceea ce privește recrutarea și găsirea angajaților. Însă, generațiile care vin acum să lucreze sunt niște generații educate după anii ’90. La noi cultura muncii lasă mult de dorit”, reiterează tânărul antreprenor.

Produsele preferate de clienți

Cele mai întrebate produse de clienți ale brandului sunt cele pentru dame. „Sunt produse care rămân în topul preferințelor clienților. Avem produse care au devenit deodată îndrăgite de femei. În mare parte, acele articole care prind la public, sunt repetate. Avem unele modele care se vând bine, care sunt practice, iar noi punem foarte mult accentul pe calitatea firului”, a spus Sergiu.
Cătălina Jurat, responsabilă pe promovarea brandului, spune că de curând au început să aibă foarte multe comenzi la nivel internațional, și în mare parte de la diaspora noastră. „Foarte mulți moldoveni care se află peste hotare cu mare drag vor să cumpere produsele făcute în Moldova. Foarte mulți ne scriu că vor să facă un cadou pentru cei care trăiesc peste hotare. Am avut multe solicitări de sărbători, când cei de peste hotare voiau să facă cadouri mai speciale pentru cei de acasă, iar noi cu mare drag am oferit aceste produse prin livrări”, susține tânăra.
„Am rămas surprinși că am livrat diverse produse în Canada, SUA, Europa de Vest. Vrem să îi mulțumim Natei Albot pentru că ne-a promovat produsele. Astfel, am avut multe comenzi în diasporă. Îi suntem recunoscători pentru ca produsul să fie cunoscut de ai noștri care sunt departe de casă”, conchide antreprenorul.

Hermina nu este doar produsul pe care îl cumpără oamenii

„Chiar dacă nu este ceva fizic, Hermina este mai mult emoțional. E foarte important și Sergiu pune foarte mult accent pe asta. Atmosfera în care se creează produsele. Important este ca oamenii să se simtă prietenoși, să fie condiții de lucru, mulțumiți, satisfăcuți. Acesta este un aspect important când se creează acest produs. Mulți ne spun, când iau un produs Hermina, că simt, totodată, și atitudinea celor ce îl confecționează”, a menționat Cătălina.Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:24

 Igor Dodon susține că consilierul său, ex-ministru al Finanțelor, Ion Chicu, este o persoană potrivită pentru a ocupa funcția de premier. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii Moldova in Direct de la postul public de televiziune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 21:21

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:16

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Klaus Iohannis: „Demiterea Guvernului Sandu este împotriva intereselor R. Moldova și cetățenilor ei”

Demersul inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esențial pentru reforma Justiției, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu și lung ale Republicii Moldova și ale cetățenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 14:13

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Andrei Năstase: „Iată că astăzi, acest binom s-a refăcut, dacă nu cumva a existat în permanență”

Blocul ACUM s-a întâlnit în ședință pentru a decide ce fac mai departe. Înainte de ședință, Andrei Năstase a adus acuzații celor din PSRM și PD, spunând că ar fi făcut alianță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:31

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

PLDM: Suntem profund dezamăgiți de prestația coaliției PSRM-ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) își exprimă dezamăgirea profundă față de prestația coaliției PSRM-ACUM, care la nici șase luni de la creare s-a destrămat prin demiterea Guvernului, transmite OFICIAL.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 13:16

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Vlad Țurcanu: Blocul ACUM plătește pentru naivitatea de a se încrede în socialiști

Aceștia fiind supușii Rusiei, ar fi trebuit să fie tratați cu băgare de seamă. Știți ce recomandări clasice există pentru colosul din Răsărit: не верь, не проси, не бойся - nu crede, nu cere, nu te teme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:52

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

BLOCUL ACUM ȘI GUVERNUL SANDU TRIMIȘI ÎN OPOZIȚIE // 63 de deputați din PDM și PSRM au demis Guvernul Sandu ca urmare a unei moțiuni pe justiției

Deputații au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Inițiativa a fost susținută de 63 de parlamentari din partea fracțiunilor PSRM și PDM, în timp ce Partidul „ȘOR” s-a abținut de la vot. În acest sens, Maia Sandu va prezenta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:47

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

În 2014, candidatul Iohannis îl acuza pe Ponta că refuză „cu aroganță” dezbaterile pentru turul II / În 2019, refuză el pe motiv că invitația PSD este „o manevră”

​​Klaus Iohannis și staff-ul său de campanie au transmis clar că prezidențiabilul PNL nu va participa la nicio dezbatere electorală nici în cel de al doilea tur de scrutin. Iohannis are pe masă invitații pentru o dezbatere cu Viorica Dăncilă, dar spune că "o confruntare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 12:25

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Zinaida Greceanîi l-a împiedicat pe Octavian Țîcu să blocheze tribuna Parlamentului

Octavian Țîcu a încercat să blocheze tribuna Parlamentului pentru că nu i se oferă dreptul de a ține un discurs, la sfârșitul rundei de întrebări răspunsuri. Se pare că acesta a fost îndepărtat. p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 12 Noiembrie 2019, ora: 11:32

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Alexandru Oleinic: Evenimentele din ultimele zile ne-au demonstrat, o dată în plus, că alianțele la noi se formează doar situațional

Deputatul independent Alexandru Oleinic, liderul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), afirmă că, astăzi, clasa politică din țara noastră a picat din nou testul maturității politice, informează TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:30

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

LIVE VIDEO / Parlamentul DECIDE ACUM dacă Guvernul Sandu este demis sau nu

Parlamentul R. Moldova se întrunește, astăzi de la ora 10:00, pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de PSRM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:23

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Democratul Diacov ar fi gata să susțină Guvernul Sandu

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, sugerează că formațiunea din care face parte ar putea susține Guvernul Maiei Sandu, doar că așteaptă un semnal în acest sens din partea celor din Blocul ACUM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 11:18

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din PDM nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură / Sandu către PSRM: „Ați fi preferat un Guvern docil? (UPDATE)”

Deputații din Partidul Democrat nu vor să spună dacă vor vota pentru moțiunea de cenzură sau nu. Aceștia au declarat că vor lua o decizie după discursul prim-ministrei din sala de plen. În același timp, democrații au negat faptul că sunt două tabere în cadrul PD-ului....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 10:11

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

TENSIUNE MAXIMĂ / Miting de susținere a Guvernului Sandu, în fața Parlamentului (VIDEO)

Susținătorii Blocului ACUM se adună în fața Parlamentului, în contextul în care deputații se întrunesc la ora 10:00 în ședință în cadrul căreia urmează să se decidă soarta Guvernului Sandu, după ce PSRM a depus o moțiune de cenzură în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:38

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Țîrdea a „găsit” o explicație - de ce Dodon nu vrea o justiție independentă: „Maia vrea să devina Președinte”

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea consideră că premierul Maia Sandu „vrea să devină cu orice preţ preşedintele Republicii Moldova” şi din acest motiv intenţionat a provocat criza politică de la Chişinău, prin anunţul Guvernului că îşi asumă răspunderea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:24

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Un deputat socialist anunță că Guvernul Sandu va fi demis: NU AVEM ALTĂ CALE

Guvernul Sandu va fi demis dacă până mâine premierul nu-și va retrage proiectul de asumare de răspundere privind modificările la Legea Procuraturii, susține deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 09:16

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Merkel s-a înțeles cu Putin în privința Ucrainei. Anunțul făcut de Kremlin

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit luni că Ucraina trebuie să acorde prin lege un statut special regiunii separatiste proruse Donbas, a anunţat Kremlinul, potrivit agenţiei Reuters, citate de Agerpres. Anunţul vine după o convorbire...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:40

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

Maia Sandu: Dacă Guvernul va fi demis pierdem creditul de 100 de milioane promis de București

România este gata să ofere un credit de 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar aceasta poate fi obținut doar de actualul Guvern, a anunțat prim-ministru Maia Sandu, azi seara, în cadrul unei Ediții Speciale de la postul public de televiziune „Moldova 1”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 08:30

Sandu îl ACUZĂ pe Dodon: Promite protecție judecătorilor și procurorilor CORUPȚI

Partidul Socialiștilor ar fi gata să formeze o alianță cu Partidul Democrat, iar Igor Dodon ar fi purtat discuții mai demult la acest subiect cu deputații democrați, susține Maia Sandu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora: 07:22

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Prima zi în funcția de primar al Capitalei. Ion Ceban: „Astăzi îmi suspend calitatea de membru al PSRM”

Ion Ceban și-a început activitatea la primăria Chișinău. Noul edil a intrat azi pentru prima dată în calitate de primar, în instituția municipalității. Angajații l-au felicitat și i-au urat succese.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)