Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Social 13 Ianuarie 2017, ora 08:00    Din editia print

Tot mai multe produse autohtone ajung în diasporă. Cazul brandului Hermina

Marime Font

După ce tinerii noștri studiază sau locuiesc peste hotarele țării, puțini au curajul să se întoarcă acasă. Și mai puțini dintre aceștia au curajul să lanseze o afacere. Unii dintre acești curajoși, încearcă și chiar reușesc să lanseze o afacere în R. Moldova, în condițiile când economia nu înregistrează progrese.

Sergiu Malai, un tânăr antreprenor din țară, după ce a absolvit o universitate din România și a mai acumulat experiență, s-a hotărât să revină acasă. Acum nouă ani, de când a revenit acasă, este convins că în Moldova poți dezvolta o afacere, iar situația pe plan economic și social se va îmbunătăți dacă se vor depune eforturi. Cu experiența acumulată în România, a revenit în țară și a lansat o producție de la zero la Hâncești. A creat o echipă de 80-90 de persoane care confecționau articole din tricotaje pentru companii străine de haine.

Ulterior, a hotărât să lanseze propria afacere în acest domeniu, iar acum doi ani și jumătate, la Chișinău a pus baza brandului Hermina, care astăzi este cunoscut pentru ținutele care țin cald în timpul sezonului rece, și nu doar. Astfel, moldovenii se bucură de plăpumi, rochii, cardigane și alte articole pentru femei și bărbați: căciuli, pulovere și fulare.

Loading...


În timpul vizitei, la secția de producere în Chișinău, am surprins 28 de femei care confecționau viitoarele articole vestimentare purtate atât de clienții din țară, cât și cei de peste hotare. O parte dintre femeile care au lucrat inițial la fabrica de la Hâncești, au ales să îl urmeze pe Sergiu la Chișinău. Unele dintre ele fac naveta, altele fie s-au mutat cu traiul în Capitală, fie trăiesc cu chirie. Alte angajate ale întreprinderii fac naveta de la Anenii Noi la Chișinău.

Olesea Zgardan este una dintre angajatele care lucrează în cadrul companiei de la început. Acum este director de producere. Ea răspunde de calitatea și de lansarea modelului în producție și în toate etapele până ajunge la produsul final. „Cea mai responsabilă etapă este punerea în circulație a produsului. Este necesar să se țină cont de toate detaliile, să nu fie scăpat ceva. La fel de important pentru noi și pentru clienții noștri este și calitatea produsului”, spune directorul de producere.

Despre felul cum vor arăta viitoarele ținute lansate pentru brandul Hermina, se hotărăște în cadrul echipei. „Noi hotărâm ce lansări să facem având în vedere unele tendințe. Mai ținem cont de feedbackurile care vin de la clienții noștri din anii precedenți, în dependență de tendințe. Noi împreună luăm decizii. Managementul întreprinderii suntem eu, Olesea, Cătălina Jurat, care ne ajută cu promovarea, și Andrei, care se ocupă de vânzări”, spune Sergiu Malai.

Este important să menționăm că brandul Hermina nu tricotează articolele, ci doar le confecționează. Materia primă ajunge la secția de producere în panouri (bucăți de stofă, deja tricotate). Acestea, inițial sunt tricotate la alte întreprinderi. „Cel care îi dă originea produsului, este cel care îi face confecția. Asta e partea mai complexă unde sunt implicate mai multe persoane. Acesta este felul după cum funcționează întreprinderea noastră”, spune antreprenorul de 33 de ani.

Afacerea sa produce articole vestimentare atât pentru brandul local Hermina, cât și pentru unele branduri de peste hotare. Pentru export a creat multă producție anul trecut pentru Zara (Spania), Massimo Dutti, Armani, Interfashion, Diesel, Glenfield Russia. Acum întreprinderea produce pentru Stefanel (Italia). „Afacerea nu se bazează doar pe producția locală, sau doar pe export. Este un proces combinat. Dacă am fi numai pentru export, ne-ar fi greu, dacă am fi numai pentru intern, e la fel. De aceasta noi le combinăm. Dar scopul nostru este să dezvoltăm cât mai mult produsul propriu”, afirmă producătorul.

„Noi vrem să oferim un produs cât mai bun”

Sergiu a recunoscut modest că încă nu a cucerit piața locală cu produsele confecționate, însă statistica companiei arată altceva. Potrivit acesteia, succesele companiei sunt în creștere. „Avem feedbackuri pozitive de la clienții noștri, iar aceasta este cel mai important pentru noi.

Pe piața internă ne străduim să mergem pe un preț corect. Produsele noastre nu au prețuri exagerate. Când lansăm un produs, ne străduim să îl prezentăm într-o cantitate mare. Nu facem produse individuale, putem face un model în 600-700 de bucăți. Astfel, noi încercăm să obținem prețuri bune de producție, pentru ca în final, prețul de raft să fie unul atractiv pentru consumatorul din Republica Moldova. Așa este politica noastră. Noi vrem să oferim un produs cât mai bun. Și încercăm să fim foarte atenți la cerințele clientului”, a spus producătorul.
„Am lucrat inițial doar pentru piața externă, iar pe cea internă ne-am orientat mai târziu. Am pornit de la faptul că produsul nostru pleca în extern și venea înapoi în rețelele de magazine. Am zis, de ce nu am încerca să producem pentru piața internă de două ori mai ieftin, aceeași calitate cu o marcă locală. De la asta a pornit ceea ce astăzi reprezintă brandul Hermina”, a spus Sergiu.

Potrivit antreprenorului, migrația are o contribuție foarte mare la faptul că găsim greu forțe de muncă. „Noi încercăm să facem condiții atractive pentru ca persoanele să vină la noi. Nu pot spune că avem probleme grave în ceea ce privește recrutarea și găsirea angajaților. Însă, generațiile care vin acum să lucreze sunt niște generații educate după anii ’90. La noi cultura muncii lasă mult de dorit”, reiterează tânărul antreprenor.

Produsele preferate de clienți

Cele mai întrebate produse de clienți ale brandului sunt cele pentru dame. „Sunt produse care rămân în topul preferințelor clienților. Avem produse care au devenit deodată îndrăgite de femei. În mare parte, acele articole care prind la public, sunt repetate. Avem unele modele care se vând bine, care sunt practice, iar noi punem foarte mult accentul pe calitatea firului”, a spus Sergiu.
Cătălina Jurat, responsabilă pe promovarea brandului, spune că de curând au început să aibă foarte multe comenzi la nivel internațional, și în mare parte de la diaspora noastră. „Foarte mulți moldoveni care se află peste hotare cu mare drag vor să cumpere produsele făcute în Moldova. Foarte mulți ne scriu că vor să facă un cadou pentru cei care trăiesc peste hotare. Am avut multe solicitări de sărbători, când cei de peste hotare voiau să facă cadouri mai speciale pentru cei de acasă, iar noi cu mare drag am oferit aceste produse prin livrări”, susține tânăra.
„Am rămas surprinși că am livrat diverse produse în Canada, SUA, Europa de Vest. Vrem să îi mulțumim Natei Albot pentru că ne-a promovat produsele. Astfel, am avut multe comenzi în diasporă. Îi suntem recunoscători pentru ca produsul să fie cunoscut de ai noștri care sunt departe de casă”, conchide antreprenorul.

Hermina nu este doar produsul pe care îl cumpără oamenii

„Chiar dacă nu este ceva fizic, Hermina este mai mult emoțional. E foarte important și Sergiu pune foarte mult accent pe asta. Atmosfera în care se creează produsele. Important este ca oamenii să se simtă prietenoși, să fie condiții de lucru, mulțumiți, satisfăcuți. Acesta este un aspect important când se creează acest produs. Mulți ne spun, când iau un produs Hermina, că simt, totodată, și atitudinea celor ce îl confecționează”, a menționat Cătălina.Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)