Internațional

Toţi giganţii vestului se îndreaptă spre Rusia. Ce-i aşteaptă la Sankt Petersburg

Sankt Petersburg Internaţional Economic Forum (SPIEF) 2015 vine într-un moment în care economia ţării gazdă are nevoie de impulsuri financiare rapide pentru a se redresa.

Din punct de vedere politic şi economic, Rusia este în continuare izolată de Occident că urmare a sancţiunilor aplicate pentru amestecul Moscovei în criză din Ucraina, aşa că SPIEF reprezintă o rază de speranţa în peisajul economic sumbru din ţară, arată postul american CNBC.

Economie în picaj

2014 a marcat intrarea în vrie a economiei din Rusia odată cu anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina şi implicarea forţelor militare ruseşti în conflictul declanşat în estul acestei ţări. Lovită concomitent de sancţiunile economice impuse de Occident şi de prăbuşirea preţului petrolului, o marfă care reprezintă 70% din exporturile ruseşti, economia rusă a intrat în declin.

Deprecierea rublei, inflaţia ajunsă la nivele alarmante şi retragerile masive de capital au pecetluit intrarea în criză a Rusiei.

Anul acesta însă, beneficiind şi de o stabilizare a preţului la petrol, rublă a reşit să menţină un curs de schimb stabil în faţă dolarului, la nivelul de 55 de ruble/USD, iar inflaţia şi-a domolit galopul.

Elementele acestea ar putea încuraja o revenire a investitorilor străini în Rusia.

Context optimist

Unii dintre economişti cred chiar că ediţia SPIEF 2015 ar putea să se desfăşoare sub auspicii mai favorabile decât cea de anul trecut, când oamenii de afaceri americani au fost descurajaţi să participe la eveniment. "Mulţi directori executivi ai multinaţionalelor din Statele Unite şi Europa au confirmat prezenţa lor la SPIEF 2015.

Nu doar aprecierea rublei, ci şi creşterea înregistrată de acţiunile şi obligaţiunile de pe piaţă rusească fac că această manifestare să se desfăşoare într-un context mai optimist", crede Marcus Svedberg, economist şef al East Capital. "Afacerile care sunt supuse sancţiunilor economice sunt cu siguranţă un aspect negativ.

Însă, analiştii discuta despre ridicarea acestora mai mult decât despre înăsprirea sancţiunilor economice pentru Moscova, ceea ce reprezintă un progres faţă de anul trecut", mai spune Svedberg.

Lista Forbes şi Fortune

Peste 1600 de companii sunt aşteptate să fie reprezentate în cadrul forumului economic de Sankt Petersburg, cu nume sonore în rândul lor. De altfel, agenţia TASS a anunţat că 59 de firme prezente în topurile Forbes şi Fortune au confirmat prezenţa la evenimentul din Rusia. Printre acestea: Metro, TUI, Shell, Total, Boston Consulting Group, BP, Enel, Eni, Societe Generale şi câteva mari firme din Asia.

Evenimentul va cuprinde un forum al Shanghai Cooperation Organization, unul BRICS şi unul dedicat ţărilor din grupul B20. Opt mese rotunde vor fi organizate pentru afacerişti în timpul celor trei zile ale SPIEF.

Zona de risc

Factorii încurajatori pentru mediul de afaceri internaţional nu reuşesc să alunge şi norii negrii ce stagnează asupra economiei din Rusia. Slaba creştere economică prognozată pentru 2015 şi 2016 îi îngrijorează deja pe oficialii din banca centrală a Rusiei. În aprilie, PIB-ul Rusiei a fost cu 4,2 procente mai mic decât cel din aceeaşi luna a anului 2014.

Îngrijorarea economiştilor din banca centrală este reflectată şi de ajustarea dobânzii de referinţă pentru a patra luna consecutivă în acest an. În acest moment, această a ajuns la 11,5%. Riscurile nu stau, totuşi, numai în cifrele statistice ale economiei din Rusia.

Riscul politic evaluat de investitori i-a făcut pe aceştia să retragă din ţară suma totală de 32,6 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an, după cum menţionează banca centrală.

Varianta impunerii controlului capitalului nu a făcut decât să îi intimideze şi mai mult pe oamenii de afaceri, după cum observă economistul Saxobank, Steen Jakobsen. "Se întrevede o versiune pentru derularea afacerilor în Rusia, dar această este cauzată în mare parte de discriminarea ce se întrevede în aplicarea măsurilor regulatorii şi în sfera serviciilor.

Există această teamă, dar reprezintă un drum cu dublu sens", crede Jakobsen. Economistul Saxobank susţine că nu se pune problema că instituţia pe care o reprezintă să îşi închidă sucursala din Rusia. "Încă suntem optimişti inprivinta Rusiei. Este o naţiune obişnuită cu vânturi potrivnice. Trebuie să căutăm portiţele care permit cooperarea directă între companii.

Ultima dată când am zburat de la Londra la Moscova, avionul era plin doar pe sfert. Din nefericire, această este o situaţie în care toată lumea are de pierdut", susţine Jakobsen.

Depinde de sancţiuni

Vrând-nevrând însă, revenirea investitorilor pe piaţă din Rusia este strâns legată de nivelul sancţiunilor economice aplicate Moscovei. Săptămâna trecută, Parlamentul European a solicitat menţinerea sanctiunilior economice actuale cel puţin până la sfârşitul acestui an. Votul final stă însă în mâna lierilor de stat, soarta legăturilor economice dintre UE şi Rusia urmând să fie decisă la sfârşitul acestei luni.

Pentru Steen Jakobsen însă, sancţiunile economice îndreptate împotriva Rusiei au mai degrabă un rol negativ în soluţionarea conflictului dintre Occident şi Moscova. "Aprecierea preţurilor pe piaţă de energie asigura o rezeva de bani care îi permit lui Puţin să îşi consolideze poziţia în faţă unor noi represalii economice dictate de UE.

Faptul că fiecare şef de stat vrea să iasă în faţă şi să strige din toţi rărunchii că Putin şi Rusia merg pe un drum greşit nu ajută cu nimic. Trebuie să ne domolim tonul, să şi lăsăm afacerile să democratizeze Rusia", consideră Jakobsen.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *