Astăzi 26 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

Editorial 28 Ianuarie 2020, ora 07:50    Din editia print

Marime Font

Tovarășul Popovici și intelectualii

Problema reținerilor salariale la instituțiile teatral-concertistice, care s-a transformat într-un mega-scandal pe rețelele de socializate, nu constă doar într-o chestiune tehnică, după cum dă asigurări conducerea ministerului, ci în atitudinea dușmănoasă pe care ar avea-o ministrul Corneliu Popovici în raport cu intelectualitatea.

Despre aceasta încerca să mă convingă deunăzi un om de cultură de la noi, care este de părere că neachitarea unor salarii mizerabile (în R. Moldova, munca artiștilor e remunerată cu 3000-4000 de lei pe lună) demonstrează fie incapacitatea statului, fie disprețul guvernanților față de bugetarii vizați.
Inițial, n-am fost de acord cu interlocutorul meu, dar apoi i-am totuși dat dreptate. În orice caz, dacă facem abstracție de problema actuală cu întârzierile la salarii, însă strângem cu precauție puzzle-ul, ajungem cel puțin la concluzia că Popovici nu poate sub nicio formă să le poarte respect oamenilor de cultură. De ce? Pentru că nu e în firea lui așa ceva, pentru că el e cusut din cu totul alt material și, odată apărut în spațiul public, a reușit cu vârf și îndesat să-și demonstreze poziția în această privință.

În primul rând, Corneliu Popovici a fost întotdeauna atașat de partidele politice antiromânești, care au manifestat dispreț și dezgust față de valorile naționale ale poporului nostru, inclusiv față de limba română. În timpul guvernării PCRM, a fost conferențiar universitar la Academia de Administrare Publică pe lângă președintele R. Moldova, iar, din 2006, printr-un decret al lui Vladimir Voronin, a fost numit în funcția de vicedirector al acestei instituții. În 2011-2015, a fost vicepreședinte al SA „DAAC Hermes”, condusă de Vasili Chirtoca, consilier comunist în Consiliul Municipal Chișinău. După ce Igor Dodon a devenit șef de stat, Popovici a devenit președinte al Comisiei de Heraldică și a promovat ideea socialiștilor de a schimba tricolorul, ca drapel de stat, cu steagul moldovenesc al lui Ștefan cel Mare. Ulterior a fost consilier al președintelui Dodon, după care a devenit ministru în Guvernul Ghicu. Prin urmare, ce fel de respect poate avea un individ cu un CV atât de roșu față de oamenii de cultură, care s-au opus permanent și cu vehemență mașinăriei de spălare a creierilor, dirijată de Kremlin?

Loading...


În al doilea rând, Popovici este unul dintre mediocrii autori (în opinia oamenilor de știință!) ai manualelor de propagandă comunistă și pro-sovietică, numite „Istoria Integrată”, prin care Voronin a încercat să înlocuiască cele două cursuri de Istorie Universală și Istorie a Românilor din curricula școlară. Cartea cu pricina conținea acuzații dure la adresa României și o mulțime de laude aduse demnitarilor comuniști din URSS, RSSM și R. Moldova, adică călăilor minților luminate de pe acest pământ, care au fost distruse cu sânge rece de criminalii leniniști și staliniști. În 2019, fiind deja ministru, Popovici a revenit la această rușinoasă idee, menționând că actualele manuale au multe „deficiențe”, fiind infectate de un „etnocentrism” perimat. Principala gafă, în opinia sa, este faptul că evenimentele istorice sunt tratate în aceste manuale din punctul de vedere al poporului român. Dacă-i așa, cu ce ocazie astăzi tovarășul Popovici s-ar îngriji de bunăstarea intelectualilor care se mândresc că sunt români și ar ieși primii la proteste în cazul în care „Istoria Integrată” va fi inclusă în învățământ?

În al treilea rând, în 2017, Popovici a declarat că propunerea de a înlocui sintagma „limba moldovenească” cu „limba română” în articolul 13 al Constituției ar fi una negândită. Dacă ținem cont de faptul că, în prezent, până și rușii din R. Moldova recunosc că vorbim limba română, declarația lui Popovici a convenit numai și numai Moscovei. E ca și cum i-ai întinde tovarășului mâna, iar el ți-ar spune că e o idee necugetată, fiindcă nu se știe dacă nu cumva i-ai arătat, de fapt, fundul. Sau dacă i-ai arăta un pix și el ți-ar spune că vede o creatură extraterestră... Fiind un dușman înflăcărat al limbii române, ce interes ar putea să aibă dânsul ca vorbitorii și apărătorii acestei limbi să nu piară de foame?

În al patrulea rând, în 2018, Popovici a spus că declarațiile unioniste ale mai multor primari din R. Moldova nu au efect juridic, dar au potențial de destabilizare a situației, iar semnatarii acestora „cad sub incidența Codului Penal”. O astfel de rațiune nu se încadrează în nicio limită a logicii. La fel ca și precedenta, ea poate mulțumi doar autoritățile Federației Ruse. De ce? Pentru că, în baza acelor declarații unioniste, au fost reparate circa o mie de școli și grădinițe dintre Prut și Nistru. Iar aceste instituții de învățământ sunt frecventate inclusiv de ruși, găgăuzi și alte minorități naționale. Pe de altă parte, nu cred că tovarășul nu știe că rușii de la noi fac în prezent cozi imense la sediile Autoritătății Naționale pentru Cetățenie, pentru a scăpa odată și pentru totdeauna de țara socialiștilor dodoniști. Totodată, floarea intelectualității noastre, cei mai cunoscuți interpreți, scriitori, artiști, pictori, au salutat cu mult entuziasm semnarea declarațiilor unioniste. Cu alte cuvinte, oamenii de cultură sunt cei mai mari inamici ai tâmpeniilor antinaționale promovate de gașca lui Dodon. Să se fi produs zilele trecute vreun cutremur în capul lui Popovici, dacă acum sare în apărarea celor pe care visează să-i vadă înfundați prin pușcării și care „destabilizează situația”, pentru că își permit să gândească?

Dacă s-ar fi întâmplat așa, tovarășul n-ar mai fi fost ministru. Dodon l-ar fi măturat din clădirea Guvernului ca pe o coajă de răsărită. Însă lucrurile stau altfel și ele sunt dictate de o elementară ipocrizie. De ce? Pentru că PSRM are nevoie anume de un personaj ca Popovici la cultură și educație, care să-și bată joc de limba română, de cultura și istoria noastră, jucând cu ochii închiși hora lui Kozak și Putin. Prin el, se va încerca remodelarea minților celor care încă n-au fugit din R. Moldova. Însă atât oficialii de la Moscova, cât și cei de la Chișinău, cunosc că unul dintre cele mai mari obstacole în calea realizării acestei tentative reprezintă oamenii de cultură. Ei sunt cei care nu vor renunța să spună adevărul nici sub lama cuțitului, ci vor lupta în continuare pentru apărarea idealurilor naționale și contra ocupației rusești.

De aceea colaborarea dintre intelectualitate și tovarășul Popovici nu poate fi mai mult decât o poveste scrisă de un scriitoraș debil.

P.S. Dacă tovarășul se va ține de cuvânt, astăzi, 28 ianuarie, angajații „Moldova-Concert”, ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, ai Sălii cu Orgă, ai Ansamblului „JOC” și ai teatrelor „Maria Bieșu”, „A.P. Cehov”, „Mihai Eminescu”, „Luceafărul”, „Eugene Ionesco”, „Alexei Mateevici”, „Suliţî Roz”, „Ginta Latină”, „Vasile Alecsandri” din Bălți, „B. P. Hasdeu” din Cahul, își vor primi restanțele la salarii. Indiferent ce va urma, se creează impresia că artiștii noștri sunt remunerați atât de prost, pentru a fi puși în situația de a-și căuta disperați alte surse de venit și a nu reuși să citească și să vorbească mai mult. Ca să nu-și reamintească tovarășul, în caz contrar, Doamne păzește, de Codul Penal...  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:39

Vivat Justiția! De acum încolo orice moldovean în orice sat își va putea crea propriul partid politic!

Vivat Justiția! De acum încolo orice moldovean în orice sat își va putea crea propriul partid politic!

O decizie cel puțin stranie a fost adoptată de Curtea Constituțională la 25 februarie 2020. Aceasta vizează constituționalitatea art. 8 alin. (1) lit. d) din Legea privind partidele politice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:34

Zagorodnîi, înapoi la șefia ANSC! Riscă să fie demis a doua oară. Alaiba: „Că e cumătru cu Flocea de la CNA o fi o simplă coincidență”

Zagorodnîi, înapoi la șefia ANSC! Riscă să fie demis a doua oară. Alaiba: „Că e cumătru cu Flocea de la CNA o fi o simplă coincidență”

Șeful Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) a rămas tot Anatolie Zagorodnîi, deși în iulie 2019 a fost demis în Parlament. Asta datorită unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, care i-a admis cererea și l-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 11:17

”Realizează-ți visele” de 5 milioane de lei la show-ul TV ”Loteria Națională”

”Realizează-ți visele” de 5 milioane de lei la show-ul TV ”Loteria Națională”

Biletul ”Realizează-ți visele” este unul dintre furnizorii principali de norocoși pentru show-ul TV ”Loteria Națională”. Fiecare al zecelea preferat al sorții care a ajuns pe scena generozității, unde săptămânal se pun în joc premii în valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 10:28

Matineele de primăvară din grădinițe sunt amânate, în contextul virozelor

Matineele de primăvară din grădinițe sunt amânate, în contextul virozelor

În instituțiile de învățământ din Chișinău vor fi luate măsuri sporite de igienizare a încăperilor din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri de gripă, infecții respiratorii acute și apariției riscului de coronavirus.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 10:21

Soțul unei românce, confirmat cu coronavirus, în Italia, la Rimini

Soțul unei românce, confirmat cu coronavirus, în Italia, la Rimini

Soțul unei românce, aflat în Italia a fost confirmat cu coronavirus. El a trecut și prin România weekendul trecut. Conform presei din Italia, un bărbat de 71 de ani, italian căsătorit cu o româncă, a fost confirmat cu coronavirus, la Rimini. Bărbatul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 10:13

Cea mai importantă femeie din zodiac! În jurul ei se învârte lumea!

Cea mai importantă femeie din zodiac! În jurul ei se învârte lumea!

 Fiecare femeie este importantă în felul ei, pentru că are un rol bine stabilit pentru cei din jur. Fie că este mamă, soție sau prietenă, absența ei s-ar simți cu siguranță. Este bine cunoscut faptul că prezența unei femei nu poate fi înlocuită cu nimic, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:54

Dodon vrea să schimbe Constituția pentru a bloca Unirea

Dodon vrea să schimbe Constituția pentru a bloca Unirea

Președintele pro-rus al R. Moldova, Igor Dodon, vrea să schimbe Constituția, pentru a limita posibilitatea unioniștilor în organizarea unui referendum pentru Unirea cu România. Declarația a fost făcută de șeful statului la un post de televiziune controlat de socialiști.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:52

Astenia de primăvară. Top cele mai bune remedii naturale ca să o combați. Variante de MENIU zilnic

Astenia de primăvară. Top cele mai bune remedii naturale ca să o combați. Variante de MENIU zilnic

Astenia de primavara este o conditie medicala care se traduce prin stare de epuizare, oboseala cauzate de schimbarea anotimpurilor. Pe langa starile de oboseala, astenia de primavara mai este asociata cu melancolia si chiar cu depresia usoara. Astenia de primavara. Simptome Potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 26 Februarie 2020, ora: 09:31

START VÂNZĂRI ÎN NEWTON HOUSE 2 - 600€/m2

START VÂNZĂRI ÎN NEWTON HOUSE 2 - 600€/m2

După ce solicitările au depășit numărul ofertelor în complexul Newton House, compania de construcție a luat decizia de a demara a doua parte a proiectului-Newton House 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 09:06

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

Cehii de la EMMA Capital au cumpărat încă 24% din capitalul Premier Energy (ex-Union Fenosa)

EMMA Capital Group a achiziționat o participație de 24% la companiile Premier Energy SRL și Premier Energy Distribution SA din Moldova, ajungând să deţină 93% din capital. Operațiunea s-a făcut departe de Moldova, în paradisul fiscal din Cipru, scrie Mold-street.com.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 08:49

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Cazuri noi de coronavirus în Franța și Germania. Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:59

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitări de 1 Martie. Cele mai frumoase urări și mesaje de Mărțișor

Felicitari de 1 Martie. Prima zi a primaverii poate fi un bun prilej de a le transmite, cu ocazia Martisorului, cele mai frumoase urari persoanelor dragi din familia ta, prietenelor sau colegelor. Un mic martisor si un ghiocel iti daruiesc, ca sa stii ca a venit primavara. E timpul sa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:50

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanț în creștere, în Italia, din cauza CORONAVIRUSULUI. 322 persoane infectate, dintre care 11 au murit

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 11 morți, în Italia, după ce, marți, au mai murit patru persoane, au anunțat autorităţile italiene, potrivit agenției ANSA. În total, peste 320 de persoane au fost infectate cu noul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:42

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Bloomberg: Epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării, care ar șterge un trilion de dolari din PIB-ul global

Perspectiva sumbră că epidemia cu coronavirus ar putea deveni prima pandemie din era globalizării pune sub semnul întrebării stabilitatea economiei mondiale, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:39

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Bătută, amenințată cu moartea și jefuită. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Băcioi

Totul s-a întâmplat în seara de 23 februarie. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat pentru echipa 902 că femeia a chemat poliția la fața locului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:37

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

Accident rutier la CRIULENI: Trei persoane, internate la spital

În seara zilei de 25 februarie, ora 18:15, în apropierea satului Corjova, r-nul Criuleni, s-a produs un accident rutier, soldat cu trei persoane rănite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:24

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

FLORI DE MINĂ de Szekely Csaba. Regie Slava Sambriș

PREMIERĂ! 6, 7 martie, Teatrul Luceafărul! 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:16

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

 Astăzi vom avea o zi senină și extrem de caldă pentru ultima decadă a lunii februarie: mercurul în termometre va urca până la gradația de +17 grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:14

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Grupul de investigaţie The Bellingcat face dezvăluiri inedite despre activitatea unuia dintre cei trei cetăţeni ruşi inculpaţi în Bulgaria în dosarul otrăvirii omului de afaceri Emilian Ghebrev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția

Două noi cazuri de contaminare cu noul coronavirus au fost confirmate în Franţa, a anunţat marţi un oficial din Ministerul Sănătăţii, precizând că starea lor de sănătate nu provoacă nicio îngrijorare. Și Elveția a anunțat marți primul său caz de infectare cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:11

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare

Consulul General al României la Bălți: Sunt o grămadă de intermediari în jurul Consulatului, care BLOCHEAZĂ sistemul de programare Din editia print / Foto: simbol

Consulatul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a declarat în cadrul unei ședințe, că persoane necunoscute blochează sistemul de programare pentru servicii consulare, scrie NordNews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 07:01

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

Lista localităților care vor rămâne astăzi fără curent electric

 Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 26 februarie 2020, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:55

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Premierul demis de parlament Ludovic Orban şi-a dat demisia şi din poziţia de şef interimar al guvernului, anunţ care a fost făcut nu de el, ci de preşedintele Klaus Iohannis, demers ce aminteşte de practica frecventă din timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu, care anunţa public ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 06:53

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

SEGA: O firmă rusească va construi Balkan Stream prin Bulgaria

Compania rusă IDC (Infrastructure Development and Construction), înregistrată la Belgrad, care a fost principalul executant pentru construcția conductei de gaze Turk Stream prin Serbia, va fi subcontractant al secţiunii bulgare a gazoductului, a informat corespondentul BGNESS la...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Februarie 2020, ora: 06:49

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 FEBRUARIE 2020. TAURII SUNT AGITAȚI ȘI NELINIȘTIȚI

Horoscopul zilei de 26 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Februarie 2020, ora: 05:58

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Italianul confirmat cu coronavirus a fost în România în perioada 18-22 februarie. A aterizat la Craiova și a locuit în județul Gorj. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

Bărbatul de 71 de ani recent întors din România în Italia, unde a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)