Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:43
Abonamente

Editorial 4 Aprilie 2017, ora 08:48    Din editia print

Marime Font

Trădătorii

Când te apuci de o afacere sau de un proiect de orice natură, îți trebuie mai întâi de toate idei noi și o echipă bună. Aceste două cerințe îți asigură prin esență atingerea unui scop, fiindcă oricât de înălțătoare ți-ar fi principiile, dacă nu ai lângă tine oameni demni, eșecul ți-e garantat.

Cel mai trist lucru se întâmplă într-o echipă atunci când niște necunoscuți își fac un nume datorită încrederii pe care le-o porți, după care te trădează și evadează în tabăra oponenților tăi. În acest caz, avem de a face cu o evidentă lipsă de bun-simț, onestitate și colegialitate, care în ultimul timp se face tot mai simțită în politica noastră. Pentru că oamenii noștri, în marea lor majoritate, se pare, când intră în partide, urmăresc singurul țel egoist de a deveni bogați sau influenți. Vorba aia, fiecare la fundul său trage și pe nimeni nu-l interesează că astfel țara ne este lipsită de viitor.

Fugarii de pe dreapta și marea lor rușine

Evident că, în unele cazuri, dezmembrarea unei echipe are loc în special din cauza prestației slabe a liderului său care, cică, promite laie și face bălaie. Dar nici așa trădarea nu e o soluție. Scurta istorie a statului nostru nu ne arată niciun caz în care formațiunile politice de centru-dreapta, formate din fugarii de la alte partide, ar apărea pe un loc cât de cât serios măcar în sondajele de opinie. Fuga lui Mihai Godea și cea a lui Iurie Leancă de la PLDM a fost aplaudată de electoratul dezamăgit de Filat, însă asta a fost toată simfonia. În rest, noile partiduțe sunt trecute cu vederea de către alegători, fiind folosite ca „partide de buzunar” de către mai marii țării în încercarea de a fura voturi de pe dreapta.

Aceeași soartă au avut-o și primii fugari din Partidul Liberal. Vitalie Marinuța, Ion Hadârcă, Gheorghe Șalaru, Tatiana Potâng, adică miniștri, vicepremieri, deputați, s-au rupt de Ghimpu și, în consecință, s-au ales cu un alt partid ignorat de toată lumea. N-a avut un succes mai mare nici partiduțul Anei Guțu. Recent, liberalii au rămas și fără Anatol Șalaru. Deși proiectul său pare a fi mai promițător, rămâne de văzut ce viitor va avea. 


Fuga din cele două partide - PLDM și PL - are loc și la nivel local, unde este pusă la cale într-un mod mai meschin. Primarii și consilierii PLDM, bunăoară, care au aderat la PD, explică oficial că au ales să colaboreze cu guvernarea pentru beneficiul localităților lor. La prima vedere, pentru ei nu contează nici câtuși de puțin opțiunea alegătorilor care și ei, la rândul lor, se simt trădați. Neoficial, însă, mulți dintre aceștia recunosc că au fost amenințați cu dosare penale în cazul în care vor refuza să trădeze.

Prin aceste jocuri, au fost scoase din cărți două partide care dirijau mai mult sau mai puțin cu hățurile Puterii, fiind principalele forțe ce împiedicau Partidului Democrat să dețină controlul total în stat. Deși liberalii încă fac parte din guvern, e posibil că ei își trăiesc ultimele zile. Chiar dacă votul uninominal nu va fi introdus, partidul lui Ghimpu are șanse minime de a accede în următorul Parlament.

Trădările în raport cu Voronin

Aceeași situație se observă și pe stânga. Imediat cum Vladimir Voronin a început să piardă puterea, trădările în echipa sa s-au ținut lanț. Premiera a fost înregistrată de PSRM-ul lui Dodon, care reprezintă singurul partid de fugari din țara noastră care a reușit să intre în Parlament cu cel mai mare număr de deputați. Timpul ne va arăta dacă ei au atins acest rezultat singuri sau împinși de cineva din culise. Mai târziu, PCRM a fost părăsit de Sergiu Sârbu și echipa lui Grigore Petrenco care, chiar să nu fi fost supusă represiunilor politice, n-ar fi avut capacitatea de a atinge un scor electoral bun din simplul motiv că era tentată spre acțiuni extremiste. În ultimă instanță, marea trădare față de Voronin a fost realizată de cei 14 deputați comuniști care, în decembrie 2015, au format așa-zisa „platformă social-democrată”. Analiștii politici care presupuneau că aceștia au fost cumpărați sau convinși să treacă astfel de partea guvernării au avut dreptate, din câte se vede. În scurt timp, cei 14 au aderat la majoritatea parlamentară, iar zilele trecute au devenit membri ai PD. De bine de rău, iată și mulțumirea adusă lui Voronin din partea fugarilor săi, pe mulți dintre care el i-a crescut ca pe niște copii. Dacă cineva crede că decizia acestora nu a fost influențată, ar putea să caute mai întâi de toate răspuns la următoarele întrebări: câtă demnitate trebuie să aibă un om, indiferent dacă el se numește Artur Reșetnicov, Violeta Ivanov sau Vladimir Vitiuc, pentru ca să se transforme din prorus, antiromân și antieuropean convins în reprezentant al unei guvernări proeuropene, care are relații relativ proaste cu Rusia? Sunt ei oare copii, ca să se răzgândească de la mână până la gură, sau suferă de vreo maladie care ar putea explica un astfel de comportament? Și poate cineva de aici încolo să mai aibă încredere în ei?

Pe scurt, situația pare a fi destul de limpede și în această privință. Cineva a copt coliva în așa fel, încât PCRM să aibă cam același rezultat ca și PL, în eventualitatea unor alegeri pe liste de partid. 

Dodon l-a trădat pe Usatîi

În ultimul timp, cresc presiunile și asupra „Partidului Nostru” (PN) – o altă formațiune politică de stânga importantă. Potrivit lui Renato Usatîi, șeful acestui partid, oamenii săi care refuză să-l trădeze se trezesc cu dosare penale. Alții, mai mici, fie au abandonat partidul, fie au devenit primari sau consilieri independenți. Usatîi spune că persoanelor influente din echipa sa li se promit funcții înalte în stat în schimbul ieșirii din PN, iar cei mai puțin importanți sunt amenințați cu pușcăria.

Numai de PSRM nu se ia nimeni, de parcă acesta ar fi cel mai curat partid din RM. Contra socialiștilor nu se deschid cauze penale, iar dosarele intentate mai devreme în privința lor sunt trecute pe linie moartă. Deși socialiștii nu aderă la PD, nimeni dintre ei nu este amenințat sau șantajat. Și aici apare altă întrebare: dacă Dodon este atât de neprihănuit și creștin, după cum se laudă, poate fi el în același timp și atât de nesimțit, încât să nu-i sară în apărare lui Usatîi, care l-a susținut deschis în turul doi al alegerilor prezidențiale? Dacă nu poate, de ce stă cu mâinile în sân? Sau se teme să nu fie scoase și dosarele sale „de la sertar”?

Cine sunt trădătorii din DA?

Dintre partidele extraparlamentare, presiunile cele mai mari sunt exercitate asupra Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA). Televiziunile afiliate guvernării prezintă zilnic știri despre discuțiile private ale membrilor partidului, care își fac liderii cu ou și cu oțet. Fie că puterea a racolat trădători și din DA, fie că discuțiile acestora sunt interceptate de serviciile secrete, oricum, încercarea de a denigra noua formațiune politică aduce rezultatul scontat.

Indiferent cui aparține vina pentru această mizerie a noastră, putem conchide că atunci când fac plecăciuni în fața lui Ștefan cel Mare și se autoproclamă „patrioți”, politicienii noștri își demonstrează ipocrizia. Moldova nu are eroi. Pentru că un om cu demnitate ar sta dârz în fața oricărei amenințări și nu și-ar trăda colegii în schimbul unor bani. Respectiva slăbiciune a pseudo-eroilor noștri ne demonstrează că, în cazul în care am fi ocupați de o putere străină, aleșii noștri i se vor închina cu urâciune și umilință.

Mark Tkaciuk – un exemplu pentru RM

Intuiesc replica. Cineva ar putea să-mi reproșeze că există situații în care un politician nemulțimit de partidul din care face parte nu găsește pur și simplu altă soluție, decât să-și schimbe echipa. Într-adevăr e așa, dar și aici cel mai important rol îl joacă demnitatea fiecărui om. În acest sens, avem exemplul Mark Tkaciuk. Când s-a dezamăgit de Voronin, acesta nu a fugit în alt partid nici pentru mâncare sau posturi, nici pentru mașini sau vile, ci și-a depus mandatul de deputat și a dispărut. Astfel, Mark Tkaciuk a fost singurul om politic din RM, care și-a părăsit partidul, însă a dat dovadă de onestitate și demnitate, fără să trădeze și rămânând pe poziția sa. 

Dintre politicienii actuali care, în ciuda tuturor intemperiilor vremii, au rămas devotați echipei din care au făcut parte merită admirație și liberal-democrații Maria Ciobanu și Tudor Deliu. Ei nu credeau că Filat este cheie de biserică, dar cu toate acestea i-au rămas devotați până în ultima clipă. Chiar și la judecată au mers să-l susțină.

Puțin probabil că, după introducerea votului uninominal, alegătorii nu vor fi informați ce partide anume reprezintă anumiți concurenți electorali. Oricum, însă, în acest caz, viitorii deputați vor putea adera cu mai multă plăcere și cu mai puțină rușine la majoritatea parlamentară . Atunci se pare că vom avea aceeași guvernare încă mulți ani înainte, după cum spunea Veaceslav Platon într-o discuție cu Serghei Iaralov. Iată de ce votul uninominal este atât de important pentru cei care țin hățurile Puterii.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)