Eveniment

Tragedia de la Ciocana: cine e vinovat de moartea elevului Vasile Ciotu?

Băiatul, care era elev în clasa a XII-a, s-a sinucis săptămâna trecută, iar rudele şi colegii de clasă spun că acesta şi-ar fi pus capăt zilelor din cauza problemelor pe care le-a avut cu directoarea liceului.

Colegii şi rudele lui Vasile au protestat vineri în faţa Liceului „Petru Zadnipru” din capitală şi au cerut demisia directoarei. Ei spun că Eugenia Andriţchi l-ar fi ameninţat pe băiat că-l va da afară din şcoală şi că nu va putea susţine bacalaureatul. Conflictul dintre băiat şi directoare ar fi pornit acum câteva luni, la susţinerea tezelor, când aceasta l-ar fi dat afară de la două teste. Directoarea l-ar fi acuzat că i-a pătruns în casă şi i-a sustras anumite lucruri.

„Băiatul s-a sinucis la 18 mai. Înainte de aceasta a existat un conflict între colegii lui Vasile şi directoare – elevii nu au fost de acord cu fotograful propus de ea pentru a le face poze în albumul de absolvire. La 14 mai, când a venit fotograful, dumneaei i-a alungat pe elevi din clasă şi i-a ameninţat că nu vor da bacul. Acest incident a apărut în presă, din această cauză dirigintei i-a fost aplicată o mustrare, iar elevii au fost verificaţi şi li s-au dat lucrări, cei care au întârziat nu au fost admişi la ore. Vineri lui Vasile i-a fost frică să vină la lecţii, iar în timpul orelor, acasă, s-a sinucis”, povesteşte Gabriela Bodrug, o rudă a băiatului.

Diriginta, Svetlana Crâşmaru, este de părere că adolescentul a fost foarte afectat de comportamentul directoarei, că i-ar fi fost teamă că nu va susţine examenele de Bac şi nu va putea să-şi continue studiile la Academia de Poliţie, unde visa să ajungă. Aceasta menţionează că şi corpul didactic are de suferit din cauza comportamentului directoarei şi spune că ea însăşi a fost ameninţată cu judecata atunci când a luat apărarea băiatului într-o discuţie cu Andriţchi.

Colegii şi prietenii îl descriu pe Vasile drept un băiat liniştit şi pozitiv. „În ultimul timp era trist, dar nu-i plăcea să vorbească despre problemele lui”, spune Dumitru, un prieten apropiat al tânărului. El îşi mai aminteşte că, în urmă cu ceva timp, băiatul avusese un conflict cu directoarea, care l-a numit „hoţ”, acuzându-l că i-ar fi pătruns în casă vara trecută.

Vasile a lăsat un bilet de adio în care îi cere iertare mamei pentru gestul său. „A scris că el nu este puternic cum l-a învăţat tatăl, că este slab şi a cedat presiunilor. Însă băiatul nu a specificat de către cine a fost supus presiunilor”, spune Ana Surugiu, verişoara victimei. Potrivit ei, cu câteva zile înainte de tragedie, băiatul i-ar fi spus fratelui şi verişoarei că este presat de directoare, care l-a ameninţat că îl va împiedica să-şi facă o carieră. „Mai sunt elevi terorizaţi la fel ca şi Vasile şi noi vrem ca asemenea cazuri să nu se mai repete. Cerem demisia directoarei”, a protestat Ana Surugiu.

Directoarea nu a fost de găsit pentru a comenta acuzaţiile. Potrivit directorului adjunct responsabil de educaţie, Galina Stratan, directoarea este bolnavă. Totodată, aceasta a respins acuzaţiile care i se aduc directoarei. „Nu cred că directoarea ar fi făcut presiuni asupra băiatului şi l-ar fi ameninţat că nu va da Bacul. Dar dacă rudele au anumite îndoieli, se pot adresa organelor competente”, a declarat pentru presă directorul adjunct.

Conform Dianei Ştefăneţ, psiholog principal în cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, pentru a se stabili cine se face vinovat de moartea băiatului, cazul este anchetat de către direcţie şi poliţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *