Internațional

Traian Băsescu a decorat zece români pentru păstrarea şi promovarea identităţii naţionale

Şeful statului a conferit, astfel, „în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care au promovat valorile naţionale şi culturale ale României, militând pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării şi contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer:

Neculai Popa. Fost deţinut politic, activist anticomunist şi coordonator al Consiliului Româno-American din Los Angeles. S-a născut la 22 iunie 1931 şi este unul dintre cei mai cunoscuţi militanţi pentru drepturile românilor din fostele teritorii româneşti. Este finanţatorul şi cofinanţatorul mai multor proiecte ale comunităţilor româneşti din jurul graniţelor, membru fondator al Institutului „Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate, fiind implicat în majoritatea organizaţiilor din exil (Uniunea pentru Credinţă şi Libertate, Centrul Româno-American – Los Angeles ş.a.). Domnului Neculai Popa şi familiei sale i se datorează, de asemenea, refacerea Cimitirului Eroilor Români de la Ţiganca (R. Moldova), ctitorirea bisericii pentru românii din Hagi-Curda (Ucraina) şi iniţiativa de amplasare a bustului poetului Mihai Eminescu în oraşul Cernăuţi.

Ivan Alexandrov. S-a născut la 1 septembrie 1943 în satul Tiianuţi (Tiianovţî), judeţul Vidin, Bulgaria. Preşedinte de onoare al Asociaţiei Vlahilor (Românilor) din Bulgaria, Ivan Alexandrov este unul dintre cei mai consecvenţi militanţi pentru respectarea drepturilor românilor din Bulgaria.
Vasile Iordăchescu. Născut la 23 decembrie 1939 în satul Camâşovca, raionul Ismail, regiunea Odesa, Ucraina. Este epitrop al Bisericii Ortodoxe „Sfântul Petru şi Pavel” şi „Sfântul Apostol Nicolae” din Hagi-Curda, sfinţită, după ani de intimidări ale autorităţilor ucrainene, în data de 16 iulie 2011.

Alexandru Bantoş.
S-a născut la 23 iunie 1950 în satul Hiliuţi, judeţul Bălţi, R. Moldova. Editor şi publicist, Alexandru Bantoş este directorul Casei Limbii Române din Chişinău. În 1991, fondează, împreună cu Nicolae Mătcaş şi Ion Dumeniuc, revista de ştiinţă şi cultură „Limba Română”, prima publicaţie al cărei nume este scris corect. Este autorul mai multor lucrări care au contribuit la edificarea unei serii de aspecte legate de identitatea naţională a românilor din Republica Moldova. Publică, de asemenea, articole, studii, reportaje, eseuri, interviuri în vederea reafirmării unităţii neamului şi valorificării patrimoniului lingvistic, literar şi cultural românesc. Alexandru Bantoş este membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Jurnaliştilor din R. Moldova.

Milan Marinov Anghelov (Milan Anghel Cosoveanu).
S-a născut la 1 octombrie 1928 în satul Cosova, regiunea Vidin, Bulgaria. Este fondatorul ziarului „Timpul” („Vreme”), editat de Asociaţia Vlahilor (Românilor) din Bulgaria. Autor al mai multor cărţi de poezii în limba română, Milan Anghelov este membru al Uniunii Ziariştilor din Bulgaria şi al Uniunii Scriitorilor bulgari.

Mihai Botoş.
S-a născut în localitatea Apşa de Jos, Transcarpatia, la 18 ianuarie 1961. Este preşedinte fondator al Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, director fondator al Muzeului de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia „Dacia Liberă”, redactor-şef şi fondator al primei publicaţii de limba română din Transcarpatia „Apşa” şi membru al Senatului din partea Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”. Deţinător al mai multor medalii, diplome şi premii, Mihai Botoş este, de asemenea, autor de cărţi despre românii din Transcarpatia.

Preacucernicului părinte Dhimitraq Veriga. S-a născut la 14 iulie 1943 în localitatea Korcea, Albania. În prezent, preot paroh al Bisericii Aromâne „Schimbarea la Faţă” din localitatea de baştină, este unul dintre cei mai cunoscuţi apărători şi promotori ai identităţii şi culturii româneşti în Albania.

Maria Berényi.
Născută la 15 aprilie 1959, este director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Cercetător activ şi autoare a mai multor creaţii poetice scrise în limba română şi maghiară, Maria Berényi a lansat recent „Poveştile caselor. Români în Buda şi Pesta”, un album monografic conţinând 106 ilustraţii color ce descrie viaţa românilor care au trăit sau au trecut prin capitala Ungariei, îmbogăţind patrimoniul acestui oraş prin ctitorii culturale, spirituale şi arhitecturale.

Ion Berlovan. S-a născut în data de 12 martie 1948 în localitatea Seleuş, Alibunar, Serbia şi de 40 de ani este profesor la Catedra de Limba şi Literatura Română a Liceului „Borislav Petrov Braca” din Vârşeţ. Militant activ pentru limba română, domnul Ion Berlovan este în prezent şi coordonatorul Cenaclului Literar „Tinerele Condeie” şi al ansamblului folcloric cu acelaşi nume din Vârşeţ. Lista activităţilor sale culturale desfăşurate pe teritoriul Banatului Sârbesc este, însă, mult lungă, drept pentru care domnul Ion Berlovan este deţinător al mai multor premii şi medalii. Este, de asemenea, autor de manuale de Limba şi Literatura Română şi cărţi cuprinzând antologii de poezii şi creaţii populare ale elevilor liceului la care este profesor.

Eva Iova Şimon.
S-a născut la 7 aprilie 1970 în Jula, Ungaria. Este redactor-şef al săptămânalului „Foaia Românească” şi director al editurii de carte şi presă „NOI” din aceeaşi localitate. Organizatoare activă a programelor pentru comunitatea românească din Jula, Eva Iova Şimon este deţinătoarea mai multor premii de excelenţă pentru promovarea valorilor şi identităţii româneşti în Ungaria.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *