Astăzi 19 Februarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 13:28
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 15:27

Traian Băsescu: Drumul R. Moldova către UE trece prin Bucureşti

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale (PUN) din Republica Moldova, susţine că reunificarea celor două state de pe malurile Prutului, este soluţia corectă pentru cetăţenii moldoveni, ca aceştia să aibă perspectivă, prosperitate şi o garanţie de securitate. Vorbind joi seara, 12 octombrie, în cadrul clubului de presă „Rezonanța socială” care întrunește preponderent jurnalişti de limba rusă din Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că a decis să se implice în politica moldovenească, deoarece drumul către UE al Republicii Moldova trece prin Bucureşti, iar ajutorul pe care îl poate acorda şi experienţa pe care o poate împărtăşi, pot fi de un real folos.

Traian Băsescu a remarcat faptul că problema Chişinăului în drumul către UE este Partidul Socialiştilor, la conducerea căruia s-a aflat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Fostul preşedinte al României spune că şi în ţara sa au existat partide extremiste, dar niciunul nu a transformat în voturi anti-UE nemulţumirea populaţiei. Dânsul susţine că politicienii români au avut responsabilitatea obiectivelor de ţară. „S-a găsit un partid care să spună că vedeţi ce rău este cu tranziţia asta, ne pune Bruxellesul să facem una, alta. Faptul că s-a găsit un partid care valorifică nemulţumirea populaţiei legată de perioada dificilă de transformări care se produc în Republica Moldova face şi mai greu drumul către Vest. În România nu a existat un asemenea partid”, a spus Traian Băsescu.

Fostul lider de la Cotroceni a mai declarat că lipsa integrităţii teritoriale face din Republica Moldova partener neeligibili în vederea unei integrări în UE. În altă ordine de idei, fostul preşedinte al României a mai spus că marea problemă în ceea ce priveşte unirea este legată de costurile care implică procesul. Potrivit lui Traian Băsescu, acestea devin tot mai enorme cu cât discrepanţa dintre Produsele Interne Brute ale celor două state creşte. ”Dacă în anul 1990 PIB-urile României și Republicii Moldova erau egale, acum PIB-ul României îl depășește pe cel al Republicii Moldova de circa 7 ori.„Unirea este unica soluţie. Republica Moldova nu poate fi neutră. Dovadă este faptul că nu v-a fost respectată neutralitatea constituţională, chiar prin conflictul transnistrean”, a mai spus Traian Băsescu. În prezent, timpul nu lucrează în favoarea unirii, timpul măreşte costurile. Dacă m-am antrenat în a vorbi despre unire în Republica Moldova este pentru că eu cred că Republica Moldova şi România, că acest popor împărţit în două state independente, au şansa să se reunifice”, a conchis Traian Băsescu.

În opinia fostului lider de la Cotroceni, unirea trebuie să se realizeze cu acordul ambelor state. Dacă cele două state prin negociere şi decizie politică, prin referendum ori prin vot în Parlament, vor decide să facă unirea, atunci nimeni nu îi va putea împiedica, pentru că aceasta va corespunde prevederilor Actului de la Helsniki în domeniul modificării frontierelor în Europa, semnat în anul 1970.

Vorbind pe marginea unei eventuale accederi în Parlament a PUN, al cărui lider de onoare este, după viitoarele alegeri parlamentare din 2018, fostul preşedinte al României a declarat că va pleda pentru coaliţie cu orice partid unionist sau pro-european. „Pentru că şi proeuropenii până la urmă vor înţelege că această lozincă nu funcţionează, că nu pot intra în UE fără unirea cu România, că drumul către Bruxelles trece prin Bucureşti. Pro europenii şi unioniştii vor fi partenerii noştri”, a spus Traian Băsescu.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md