Internațional

Traian Băsescu: „Suntem două state independente şi suverane, având ca locuitori, în mod preponderent, românii”

Mai jos vă prezentăm discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, în cadrul conferinţei de presă susţinute de cei doi preşedinţi.

Încep prin a-l felicita pe domnul preşedinte Timofti pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, de asemenea, doresc să-i adresez mulţumiri pentru faptul că a făcut prima vizită în cadrul bilateral la Bucureşti după ce a făcut o vizită la Bruxelles. Pentru noi este extrem de importantă semnificaţia acestui gest.

Am avut discuţii care au durat mai bine de o oră legate de principalele probleme din relaţia bilaterală dar şi legat de avansul Republicii Moldova către Uniunea Europeană într-un proces de realizare a criteriilor care să permită integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Am fost încurajat să insist asupra acestui subiect în discuţii, plecând de la faptul că domnul preşedinte Timofti a declarat procesul de integrare în Uniunea Europeană ca fiind un proiect naţional. Fapt care îmi aduce aminte de abordarea pe care avut-o România atunci când şi-a propus ca obiectiv integrarea în Uniunea Europeană. În acest cadru am dezvoltat şi o serie de subiecte legate de parteneriatul strategic dintre România şi Republica Moldova pentru integrare în Uniunea Europeană.

Am discutat şi chestiuni de ordin bilateral. Sigur că nu puteam să trec peste două date semnificative la acest început de an 2012. La 27 martie s-au împlinit 94 de ani de la Declaraţia de Unire a Basarabiei cu România, iar pe 16 mai se vor împlini 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Rusia ţaristă. Dar acestea au fost menţionate doar ca elemente ale istoriei noastre.

Am avut discuţii cu privire la modul în care putem contribui la legarea Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin intermediul României, ca ţară de frontieră pentru Republica Moldova şi am decis împreună accelerarea dezvoltării proiectelor deja stabilite. Aş enumera: gazoductul Iaşi – Ungheni; liniile de electrificare Fălciu – Goteşti şi Suceava – Bălţi; montarea fibrei optice între Isaccea şi Chişinău; modernizarea căii ferate Iaşi – Ungheni -Chişinău; consolidarea podurilor peste Prut şi multe alte probleme, multe alte proiecte. Extrem de important este că gazoductul care să interconecteze sistemul de gaze al României şi al Republicii Moldova este parţial finanţat de Uniunea Europeană, urmând ca cele două state să-şi aducă propria contribuţie în realizarea proiectului.

De asemenea, am avut discuţii cu privire la confuziile create în unele relaţii internaţionale cu privire la minoritatea moldovenească şi am concluzionat că suntem două state independente si suverane având ca locuitori, în mod preponderent, românii. Ne leagă istoria, ne leagă limba, ne leagă tradiţiile, ne leagă bucuriile şi necazurile care au trecut peste români în ultimele secole. L-am informat pe domnul preşedinte Timofti că vom menţine numărul de 5.000 de burse şi pentru anul şcolar următor, 5.000 de burse acordate tinerilor din Republica Moldova, cu perspectiva ca în anii următori, în funcţie de resursele bugetare, să urcăm până la 10.000 de burse acordate tinerilor din Republica Moldova.

Nu în ultimul rând, am discutat problema transnistreană, un subiect extrem de important pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi l-am asigurat pe domnul preşedinte de totala noastră susţinere a punctului de vedere al Chişinăului legat de Transnistria. Totodată, l-am informat pe domnul preşedinte Timofti că dăruim cu ocazia vizitei dânsului la Bucureşti, o biserică de lemn Maramureşeană care să fie amplasată într-un loc stabilit de Preşedinţia Republicii Moldova în raionul Soroca şi un milion de cărţi în limba română care vor fi donate Guvernului Republicii Moldova.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *