Actualitate

Traian Basescu sustine ca R. Moldova nu are nevoie doar de sprijin politic

Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat, miercuri dimineata, la plecarea spre Chisinau, ca R. Moldova are nevoie de sprijin direct, nu doar politic, din partea Romaniei, ramanand de vazut formulele prin care autoritatile din statul vecin inteleg acordarea acestui ajutor de catre partea romana.

El a mentionat ca sprijinul direct pe care Romania "il poate acorda" R. Moldova va fi unul din subiectele importante de discutie cu autoritatile de la Chisinau.

Seful statului roman a apreciat ca dupa instalarea "regimului democratic" de la Chisinau a avut loc o clarificare a orientarii acestei tari spre Uniunea Europeana.

"As mentiona ca de la instalare, noul Guvern de la Chisinau a facut pasi extrem de importanti in clarificarea pozitiei sale legate de optiunea catre UE, ceea ce este incurajator din punctul nostru de vedere", a spus Basescu, mentionand inceperea negocierii Acordului de asociere cu UE si prima reuniune a grupului de actiune UE-Moldova.

Presedintele a remarcat ca un alt scop al vizitei este legat de cele 12 acorduri bilaterale a caror negociere a fost oprita din cauza pozitiilor fostului regim de la Chisinau. El a apreciat ca negocierea acestora trebuie sa continue, pentru ca relatia bilaterala sa capete noi posibilitati legislative.

Traian Basescu a mentionat ca nu s-au absorbit fonduri din cele 130 de milioane de euro puse la dispozitie de UE pentru proiecte comune Romania-R.Moldova-Ucraina.

Miercuri si joi, Basescu va face cea de-a cincea vizita in Republica Moldova, aceasta fiind prima destinatie externa a sefului statului in fiecare dintre cele doua mandate ale sale.

dupa Mediafax

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *