Ultima oră

Traian Băsescu: Ziarele din Occident înţeleg eronat situaţia moldovenilor din UE

Una din temele abordate a fost publicaţia în ziarele europene influente a unor articole în care se exprima temerea că moldovenii vor deveni datorită României cetăţeni europeni şi vor veni în masă la muncă în state ca Marea Britanie sau Irlanda. Mihai Ghimpu a calificat aceste articole drept speculaţii false, deoarece niciun oficial european nu a adus în discuţie această problemă, iar cei circa patru milioane de locuitori din R.Moldova nu au cum să ameninţe Occidentul. La rândul său, Traian Băsescu s-a arătat surprins că ziare importante din Marea Britanie sau Franţa înţeleg atât de eronat situaţia moldovenilor din UE.

„Marea majoritate a moldovenilor care obţin cetăţenia română rămân pe teritoriul României. Anul acesta am acordat circa 17 mii de cetăţenii persoanelor din R. Moldova care au pierdut în mod abuziv cetăţenia română. Marea lor majoritate aveau următoarea problemă: făcuseră studiile în România, nu aveau cetăţenie română şi nu se puteau angaja legal pe teritoriul Românie.[…] R. Moldova are circa 600 de mii de cetăţeni care lucrează de ani de zile în Marea Britanie, Italia, Spania. Cei mai mulţi dintre ei sunt exploataţi la negru, neavând contracte de angajare sunt pe piaţa neagră a forţei de muncă. Cele două tabloide britanice şi, mai ales, Le Figaro, de la care nu mă aşteptam, pentru că ştiu că este un ziar de ţinută, să se lanseze în astfel de afirmaţii fără ca măcar să întrebe autorităţile române câte cetăţenii au acordat, ascund o realitate care s-a întâmplat şi cu românii pe piaţa forţei de muncă a UE – munca la negru. Şi au încercat să spele ceea ce nu vor să se ştie cu această legislaţie pe baza căreia România a acordat 17 mii de cetăţenii anul acesta. Unde sunt milioanele? Niciun politic european nu a abordat această problemă, este clar că e un soi de campanie pe care trebuie încă să o descifrăm. Cum justifică cele trei ziare faptul că circa 600 de mii de moldoveni lucrează pe piaţa UE şi până acum nu s-au sesizat? Realitatea este că majoritatea lucrează la negru”, a afirmat Traian Băsescu.

Iar Mihai Ghimpu a subliniat faptul că mulţi moldoveni şi-au luat cetăţenie română din pricipiu, pentru că "se simt români, cunosc viaţa buneilor şi a părinţilor. Ei îşi cunosc istoria şi solicitând cetăţenia română dau un răspuns celor care au rupt pământul românesc în două".

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *