Timpul Local

Traianus s-a regasit la Iasi

Cunoscutul poet Traianus, alias Traian Vasilcau, tot el director al Festivalului „Steaua Chisinaului” si fondator al Festivalului „Maluri de Prut. In memoriam Doina si Ion Aldea Teodorovici”, e prezent in librariile din Romania cu trilogia psalmodica „Regasit in cer”.

Cele trei carti de poezie inmanuncheaza tot ce a scris autorul in perioada 2000-2008. Trilogia psalmodica „Regasit in cer” a aparut la Editura „Mega-Mix” din Iasi. Primul volum este insotit de o prefata semnata de Tudor Palladi si sentinte critice de Nicolae Dabija, Theodor Codreanu si Adrian Paunescu. Iata, bunaoara, cum il binecuvanteaza reputatul poet Adian Paunescu: „Despre poetul Traianus stiu esentialul: este un poet adevarat, prin nelinistea sa permanenta, prin idealurile sale inalte si prin harul de-a le da celor mai multe dintre acestea expresie. La invitatia sa, de-a fi prezent si eu printre ceilalti frati si confrati care-i prefateaza/postfateaza cartea de versuri, raspund fara ezitare: Bun venit in literatura romana, Traian Vasilcau!”.

Cel de-al doilea volum se deschide cu o predislovie de Paul Everac si cu notite critice de Arcadie Suceveanu, Marius Marian Solea si Grigore Vieru, iar cartea a treia include aprecieri semnate de Theodor Damian, A. I. Brumaru, Mihai Cimpoi si Radu Carneci. Toate aprecierile, elogioase de altfel, in limita bunului-simt, i se potrivesc de minune. „Intre cei tineri, Traianus este, poate, singurul Poet care se tine de traditionalele sonoritati poetice, dar din ele, mereu ajutat de inspiratie, isca frumuseti noi. Poate ca anume neabandonarea mijloacelor poetice traditionale il face mai original. „Prabusit in flori” – astfel se intituleaza una din cartile sale. Este minunat sa cazi prabusit in flori. Inseamna ca esti tanar. Inseamna ca florile nu s-au invechit”, astfel scria despre Traianus regretatul poet Grigore Vieru.

„Poet nascut, nu facut (poeta nascitur, afirmau stramosii latini), zice despre autor si Radu Carneci, afirmand ca Traianus „imbogateste, iata, patrimoniul cultural romanesc prin creatia-i mereu mai esentializata”. „Apartinand categoriei de scriitori de aleasa simtire nationala – sentimental si grav, totodata – poetul se implica prezentului, traindu-l insa printr-un traditionalism bine cultivat, mereu innoit prin zicerea-i inspirata”, mai constata reputatul scriitor. Nu am ce adauga la cele spuse de aceste mari personalitati. Felicitari, draga Traianus, si sa te regasesti pretutindeni!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *