Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Bună Dimineața 27 Iunie 2017, ora 07:27

Marime Font

Trăim într-o societate de carton

E trist să întâlnesc zilnic tot mai mulți oameni stresați și abătuți, care trec unii pe lângă alții ca trenul de accelerație și cărora nu le pasă decât de propriile nevoi. Mă întreb, deseori, unde-s oamenii buni din copilăria mea, care-mi pansau rănile, după ce cădeam și apoi îmi arătau amabili drumul. Trecători necunoscuți cu privirea caldă și săritori la nevoie pe care-i întâlneam ori de câte ori mă pierdeam pe undeva.

 
 
 

Astăzi, din păcate, întâlnesc tot mai mulți oameni dureros de altfel, cei care sunt gata să-ți spargă capul dac-ai îndrăznit să-i atingi în transportul public, dar care nu mișcă un deget atunci când cineva este agresat în plină stradă. Am ajuns să ne bălăcim într-o indiferență neomenească pe alocuri și asta ar trebui să ne dea de gândit.

Recent un vlogger din Republica Moldova a făcut un experiment social în care a înscenat cum o fată este răpită ziua, în amiaza-mare. Spectacolul a fost repetat pe mai multe străzi din Capitală și surprins cu ajutorul unei camere ascunse. Mare mi-a fost mirarea să realizez că niciun trecător nu a intervenit, deși tânăra striga disperată după ajutor. În schimb, am văzut mulți oameni pe care acea situația i-a amuzat și distrat de-a binelea.În comentariile de la clipul respectiv, internauți se scuzau că nu s-au implicat deoarece au crezut că asistă la o ceartă între iubiți. Dar oare dacă o fată este oprită în plină stradă de o mașină blindată, din care coboară ditamai bărbații și o trag cu forța în automobil, noi ne facem că plouă și ne vedem de drum? Chiar dacă am admite că unul dintre acești indivizi este iubitul tinerei, ce drept are acesta să o forțeze să urce într-o mașină? Ah, nu ne-am implicat pentru că nu ne privește. Însă, dacă ne-am imagina că în locul acelei tinere ar fi soția, fiica sau sora noastră, oare am fi reacționat la fel sau am fi chemat poliția?

Apoi, săptămâna trecută o jurnalistă a fost agresată în plină stradă de niște vânzători de la o gheretă, iar un trecător în loc să se implice și să scape persoana din mâinile nesimțiților, a preferat să filmeze incidentul cu telefonul mobil. Chiar așa am ajuns să ne interese dovezile mai mult decât durerea unui om? Oare când am reușit să ne transformăm în niște roboței de carton fără milă, fără spirit civic, fără nimic…

Indiferența e mare boală a moldovenilor. De aici pornesc toate nenorocirile acestei societăți. Ori, exact așa cum noi suntem indiferenți la problemele aproapelui care chipurile nu ne privesc, politicienilor nu le pasă de problemele noastre pentru că deocamdată acestea nu-i vizează direct. Și uite așa am ajuns să trăim într-o societate de carton, care poate fi doborâtă de orice furtună…

Haideți să ne scoatem voalul nepăsării de pe ochi și să fim atenți la ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru că indiferența, nu poate naște nimic mai bun decât indiferență…

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md