Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Economie 28 Septembrie 2017, ora 09:45

Transferurile bănești din străinătate către persoanele fizice au crescut în opt luni cu 9,3 la sută

Marime Font
 
 
 

Transferurile bănești din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice au înregistrat în opt luni 2017 o creștere cu 9,3 la sută față de perioada similară a anului precedent. Persoanele fizice au primit în ianuarie-august mijloace bănești în valoare echivalentă cu peste 760 milioane de dolari SUA, cu 65 milioane mai mult decât în 2016, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Ultimele date ale băncii centrale arată că transferurile de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice prin sistemul bancar moldovenesc a atins în luna august 106 milioane de dolari SUA. Moldovenii au trimis acasă cu 9,5 la sută mai mulți bani decât în luna august 2016.

Cei mai mulți bani au venit în Republica Moldova din Federația Rusă (38 milioane de dolari SUA), după care urmează Israel cu 16.58 milioane, Italia - 12.3 milioane de dolari, SUA – 8.1 milioane, Marea Britanie – 5.2 milioane, Germania - 5 milioane de dolari SUA.Ponderea transferurilor din țările CSI în total se cifrează la 37,4 la sută, din țările Uniunii Europene - 33,6 la sută, iar 29 la sută din alte state.

Potrivit datelor BNM, s-a schimbat structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice. În august 2017, remiterile în euro au crescut cu 5,2 puncte față de perioada similară a anului precedent, până la 33,5 la sută. Dolarul SUA continuă însă să aibă cea mai mare pondere, respectiv 50,9 la sută, chiar dacă a înregistrat o ușoară scădere față de august anul trecut. 10,3 la sută din totalul transferurilor au fost efectuate în ruble rusești, comparativ cu 13,5 la sută în anul 2016.

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. Circa 97 la sută din transferuri reprezintă remiterile cetățenilor Republicii Moldova care muncesc peste hotare, alte circa 3 la sută alte plăți. Sumele sunt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. Datele nu includ decontările băncilor din partea stângă a Nistrului.

Conform datelor Biroului Național de Statistică pentru trimestrul doi 2017, ”transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17,7 la sută din total venituri”. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md