Astăzi 18 August 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 August 2019
Abonamente

Actualitate 24 Iunie 2016, ora 07:57

Transnistria: „De foame încă nu murim!”

Marime Font

Regiunea transnistreană se confruntă cu o profundă criză economică. Nu există valută străină, iar oamenii nu pot pleca de acasă. Salariile și pensiile au fost reținute, iar magazinele sunt pustii. Cam asta scrie presa de la Chișinău. Am decis să mergem în Transnistria, în orașul Tiraspol să vedem ce se întâmplă acolo cu adevărat și ce spun oamenii.

Drumurile ce duc spre est, spre capitala regiunii separatiste, durează două ore. Ca să intri pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene, trebuie să te înregistrezi la vamă, cu buletinul, în ghișeul unde așteaptă doi ofițeri. În timp ce responsabilul de la ghișeu întreabă despre scopul vizitei, adresa exactă la care vii, portretul lui Evgheni Șevciuk te privește de pe perete.

Microbuzul m-a dus întâi prin Bender, apoi în capitala regiunii transnistrene. Ambele orașe mi s-au părut cam la fel. Am văzut clădiri sovietice și străzi curate cu oameni puțini, panglica „Sfântului Gheorghe” pe ferestrele microbuzelor și schimburi valutare închise. Mi-a sărit în ochi și o altă particularitate: lipsa gheretelor ce se întâlnesc la fiecare colț de stradă în Chișinău.

Tiraspol vs. Chișinău: „La noi e mai scump decât la voi”

Mă apropii de o femeie să o întreb, în rusă, cât costă o pâine la ei. Ea, după ce m-a auzit vorbind cu un prieten, îmi răspunde într-o română stâlcită: „Cea mai ieftină e trei ruble. Dar așa, costă până la șase ruble. Anul acesta tot s-a scumpit. Aici la noi, în Transnistria, e mai scump. Nu-i nici valută străină, nici măcar lei, și din această cauză nu poți să ieși din regiune”, spune doamna.


Criza valutară o confirmă și vânzătoarea de la punctul de schimb valutar. Pentru 100 de lei am primit 63 de ruble, cu care poți să cumperi aproape un kilogram de bomboane „Bucuria”. Iar dacă mai rămân ruble transnistrene și trebuie convertiți în lei, atunci nu poți. „Eu am acum doar suta voastră de lei. Dar puteți încerca în oraș, dacă reușiți. Așa e la noi situația. E greu cu valuta, pentru că toată este cumpărată”, a fost explicația tinerei de după ferestruica ghișeului. Pentru că lipsesc dolarii, euro, hrivnele și leii moldovenești, oamenii nu pot să-i cumpere, ca să se deplaseze în afara regiunii.

„Cu pensia îți cumperi o jumătate de pat!”

Dacă nu cheltuiești rublele în Transnistria, nu ai ce face cu ele în altă parte. Îmi rămăseseră 20 de ruble. Ca să scap de bancnote, am luat un pachet de snack-uri de 8 ruble și copeici și un litru jumătate de apă plată cu 11 ruble. Ultima rublă necheltuită am dat-o de pomană.

De altfel, plimbându-mă prin Tiraspol, am văzut doar două băbuțe cerșetoare. Mi-am amintit că bătrânii de aici ar fi avut pensii mai mari. Șoferul de microbuz cu care am venit în oraș, zice că pensia soției lui este de 200 de dolari. „Am trei copii și soția a ieșit nu demult la pensie. Are 200 de dolari, ceea ce este foarte puțin. Nu faci nimic cu banii aceștia”, spune șoferul, neștiind cât e pensia oamenilor din satele Moldovei.
Bărbatul încearcă să clarifice unele lucruri „din punctul de vedere al economiei, în comparație cu Moldova, la noi totul e bine. Eu locuiesc la casă, am și un mic teren. Pentru 100 m2, pentru apă, lumină, gaz, canalizație, pentru tot, nu plătesc mai mult de 100 dolari. Suntem opt oameni în familie. Vă imaginați?! Câte 10 dolari de fiecare, pe lună pentru toate serviciile. În Moldova, toate acestea sunt mult mai scumpe. Se strigă acolo Uniunea Europeană, dar le este bine doar deputaților, la restul oamenilor le este rău”, concluzionează bărbatul.

La fel spune și Nicolae. L-am găsit pe bărbatul ascuns de soarele puternic sub un copac în fața gării. „Pensia de 150 de dolari este mică. Nu poți cumpăra nimic cu ei, poate doar o jumătate de pat. Este foarte greu. Un serviciu bun cu un salariu de cel puțin 3 mii de ruble nu găsești. Aici nu este de lucru. Chiar și tinerii, după ce termină școala, se duc și lucrează la piață sau pleacă peste hotare”.

Călătorind prin oraș, tot ciuleam urechile să aud vreo vorbă românească. După două ore de mers la pas, lângă o policlinică, am întâlnit doi bărbați trecuți de 50 de ani rezemați de perete. Cu fețele, mâinile bronzate, în maiouri albe și pantaloni scurți, aud că discutau românește cu accent rusesc.

Le urez „Bună ziua!”, la care ei zâmbesc și întreabă de unde vin. Discutând despre ce se întâmplă în Tiraspol, bărbații mărturisesc că „este puțină panică”. Cauza, potrivit lor, este lupta dintre politicieni. Dar în general, parcă trăiesc bine, pentru că „aici mâncarea și băutura este tare ieftină. Gazul, sfetu (din rus., lumina), noi tot luăm de la Rusia. Pentru un kilowatt de energie electrică achităm 34 de copeici”, conchide unul dintre ei, mângâindu-și burta.

„Cei de la putere nu pot împărți țara”

Ultimele știri despre Transnistria informau că magazinele sunt goale și că oamenii își fac disperați rezerve. Chiar pe drum spre Tiraspol, o pasageră de microbuz a spus că nu e chiar așa. „De foame încă nu murim, iar piețele sunt toate pline. Doar magazinele din rețeaua „Sheriff” sunt pe jumătate goale”, a spus colega noastră de călătorie.

Am intrat în mai multe magazine din Tiraspol. În afară de cele din rețeaua „Sheriff”, unde am găsit câteva rafturi goale, toate aveau o diversitate de produse moldovenești, ucrainene, rusești și altele. La intrare și în interiorul magazinelor Sheriff este afișată următoarea explicație: „Lipsa produselor este cauzată de imposibilitatea obținerii valutei străine la licitația de valută a băncii Republicii Transnistrene de către compania „Sheriff”.

Tiraspolenii zic în șoaptă că politicienii „nu se pot împărți”. Potrivit lor, directorul companiei „Sheriff” face parte din Sovietul Suprem și relația lui cu Șevciuk nu este una tocmai bună.

Șoferul de microbuz cu care am venit în Tiraspol, interesat de politică, explică cum stau de fapt lucrurile. „Are loc lupta președintelui cu Sovietul Suprem. Este o luptă internă în care numai oamenii au de suferit. Dar în criza valutară, președintele a dat ordin să nu se vândă 100% de valută, dar numai 25%”, spune conducătorul autovehiculului.

Nicolae, bărbatul din fața gării, este de aceeași părere, iar cât privește situația creată, crede că sunt vinovați doar politicienii. „În toamnă vor fi alegerile, dar Șevciuk precis nu câștigă. Mai ales că are mulți concurenți cum ar fi Krosnoselski și alții”, prognozează Nicolae.

Cetățenii așa-numitei republici moldovenești nistrene simt că lupta ce se dă pentru alegerile prezidențiale din 11 decembrie va face victime. Șevciuk va candida pentru al doilea mandat. Potrivit postului de radio Europa Liberă, printre concurenții lui se va număra un candidat din partea Partidului „Obnovlenie” ce reprezintă interesele mediului de afaceri, în particular ale holdingului „Sheriff”, și Vladimir Krasnoselski, actualul președinte al Sovietului Suprem.

De asemenea, bugetul regiunii pentru anul 2016 a fost votat de curând, cu scandal. Potrivit unui ziar din regiune, președintele și Sovietul Suprem și-au aruncat responsabilitatea unul asupra altuia. Într-un final, bugetul a fost aprobat cu un deficit de 2,2 miliarde de ruble transnistrene.

Mai mult, ziarul „Человек и его права” („Omul și drepturile lui”) susține că economia pentru anul 2016 va continua să cadă. În anul 2015 exportul a scăzut cu 14,6% și importul - cu 30,4%. Iar pentru prima jumătate a anului 2016 au fost strânse 204 milioane de ruble transnistrene, adică doar 60,3% din planul bugetului.

Bugetul Transnistriei pentru 2016 prevede:
Venituri de 2,3 miliarde ruble transnistrene (210 milioane dolari)
Cheltuieli de 4,8 miliarde ruble transnistrene (425 milioane dolari)
Deficit bugetar de 2,2 miliarde ruble transnistrene (195 milioane dolari)

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Mâine începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele sunt „în vacanță” și nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 18 August 2019, ora: 12:06

Mitropolitul Varlaam al Moldovei, cu numele de mirean Vasile Moţoc a decedat la 18 august 1657 la mânăstirea Secu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 11:18

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

TAP, unul dintre puținele gazoducte non-rusești din Europa, aproape de finalizare

 Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică (Azerbaidjan) vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%, potrivit News.ro. În anul 2020, când este programată să aibă loc prima livrare de gaze spre Europa, TAP va fi primul gazoduct non-rusesc care va...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:55

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Jean-Claude Jucker, operat de urgenţă, după ce și-a întrerupt vacanţa în Austria

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și-a întrerupt vacanța în Austria pentru a fi operat de urgență. El va fi supus unei intervenții chirurgicare pentru îndepărtarea vezicii biliare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:54

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie riscă să intre într-o criză de combustibil, alimente și medicamente în cazul unui Brexit fără acord

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:49

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

BREAKING NEWS / FOTO DE LA LOCUL EVENIMENTULUI - Un om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc, s-ar fi împușcat. Ce a scris pe bilețelul de adio

Iurie Luncașu, omul de afaceri care deține "Casă Albă" din parcul "Valea Morilor", a fost găsit fără suflare în această noapte.  

( ) Citeşte tot articolul

Film 18 August 2019, ora: 09:43

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

George R.R. Martin: Finalul serialului „Game of Thrones” nu va influenţa viitoarele romane

Scriitorul George R.R. Martin, a cărui serie de romane „A Song of Ice and Fire” a stat la baza serialului „Game of Thrones”, a declarat într-un interviu acordat The Observer că finalul producţiei HBO nu va influenţa viitoarele sale două romane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:39

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

3 judecători la Curtea Constituțională din 6 vin de la socialiști. Asta da - revoluție, asta da - depolitizare

„Probabil, sunt considerat cel mai dur critic al actualei guvernări. Dar prognozele mele se adevaresc pe zi ce mandatul guvernării avansează. Mai relevantă decât orice este afirmația că “în Moldova nu are loc revoluție, ci redistribuire a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:36

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Mort din cauza unui sandviș: Un client nemulțumit a împușcat mortal un ospătar, într-o suburbie a Parisului

Un ospătar de la un local din apropierea Parisului a fost împușcat mortal de un client nemluțumit de ”serviciie” sale. Clientul a devenit furios pe motiv că sandvișul comandat nu a fost pregătit suficient de repede, relatează BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:34

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 AUGUST 2019. CAPRICORNII TREBUIE SĂ-ȘI ASCULTE INTUIȚIA

Horoscopul zilei de 18 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 09:31

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un bărbat internat la spitalul Buzău a ucis patru pacienți și i-a rănit grav pe alții, atacându-i cu un stativ de perfuzii

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 08:51

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

63 de oameni au murit și alți 180 au fost răniți în urma unei explozii la o nuntă din Kabul

O bombă a explodat sâmbătă seară la o nuntă din capitala afgană Kabul provocând moartea a cel puțin 63 de persoane și rănind alte 180, scrie BBC News. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 August 2019, ora: 07:34

istorie (DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

(DOCUMENT) Traducere din Cambridge Journal of Economics: FOAMETEA SOVIETICĂ din 1947

O deosebită atenție în ultimii 20 de ani a fost acordată aspectelor economice ale foametei.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 07:18

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

Societatea civilă: s-a ratat o ocazie pentru consolidarea integrității, autorității și independenței Curții Constituționale a Republicii Moldova

13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 August 2019, ora: 06:42

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

Sondaj IDIS Viitorul: Andrei Năstase îl întrece pe Ilan Shor la capitolul încredere

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 18 August 2019, ora: 04:45

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Dezastru total pentru Simona Halep după înfrângerea de la Cincinnati. Românca, pusă în faţa unei situaţii disperate

Înfrângerea suferită de Simona Halep în faţa americancei Madison Keys a cântărit mult mai mult decât a părut la prima vedere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

Boris Johnson se întâlneşte cu Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit înainte de summitul G7

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

Dilema Veche „Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

„Asistăm la un reviriment al ideilor totalitare și comuniste“

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

Conducta TAP, prin care gazele naturale din Marea Caspică vor ajunge în Europa, este finalizată în proporţie de 88,8%

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Explozia de la Arhanghelsk. Doctorii ruși spun că nu au fost avertizați că pacienții au fost victimele unui accident nuclear - unui medic i s-a identificat un izotop radioactiv în țesutul muscular

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Cazul Caracal. Din oasele găsite în pădure, bănuite a fi ale Luizei Melencu, nu s-a putut evidenția un profil ADN, anunță DIICOT

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 AUGUST 2019. SCORPIONII POT PIERDE BANI

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)