Astăzi 26 Mai 2019, Duminică - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 24 Iunie 2016, ora 07:57

Transnistria: „De foame încă nu murim!”

Marime Font

Regiunea transnistreană se confruntă cu o profundă criză economică. Nu există valută străină, iar oamenii nu pot pleca de acasă. Salariile și pensiile au fost reținute, iar magazinele sunt pustii. Cam asta scrie presa de la Chișinău. Am decis să mergem în Transnistria, în orașul Tiraspol să vedem ce se întâmplă acolo cu adevărat și ce spun oamenii.

Drumurile ce duc spre est, spre capitala regiunii separatiste, durează două ore. Ca să intri pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene, trebuie să te înregistrezi la vamă, cu buletinul, în ghișeul unde așteaptă doi ofițeri. În timp ce responsabilul de la ghișeu întreabă despre scopul vizitei, adresa exactă la care vii, portretul lui Evgheni Șevciuk te privește de pe perete.

Microbuzul m-a dus întâi prin Bender, apoi în capitala regiunii transnistrene. Ambele orașe mi s-au părut cam la fel. Am văzut clădiri sovietice și străzi curate cu oameni puțini, panglica „Sfântului Gheorghe” pe ferestrele microbuzelor și schimburi valutare închise. Mi-a sărit în ochi și o altă particularitate: lipsa gheretelor ce se întâlnesc la fiecare colț de stradă în Chișinău.

Tiraspol vs. Chișinău: „La noi e mai scump decât la voi”

Mă apropii de o femeie să o întreb, în rusă, cât costă o pâine la ei. Ea, după ce m-a auzit vorbind cu un prieten, îmi răspunde într-o română stâlcită: „Cea mai ieftină e trei ruble. Dar așa, costă până la șase ruble. Anul acesta tot s-a scumpit. Aici la noi, în Transnistria, e mai scump. Nu-i nici valută străină, nici măcar lei, și din această cauză nu poți să ieși din regiune”, spune doamna.


Criza valutară o confirmă și vânzătoarea de la punctul de schimb valutar. Pentru 100 de lei am primit 63 de ruble, cu care poți să cumperi aproape un kilogram de bomboane „Bucuria”. Iar dacă mai rămân ruble transnistrene și trebuie convertiți în lei, atunci nu poți. „Eu am acum doar suta voastră de lei. Dar puteți încerca în oraș, dacă reușiți. Așa e la noi situația. E greu cu valuta, pentru că toată este cumpărată”, a fost explicația tinerei de după ferestruica ghișeului. Pentru că lipsesc dolarii, euro, hrivnele și leii moldovenești, oamenii nu pot să-i cumpere, ca să se deplaseze în afara regiunii.

„Cu pensia îți cumperi o jumătate de pat!”

Dacă nu cheltuiești rublele în Transnistria, nu ai ce face cu ele în altă parte. Îmi rămăseseră 20 de ruble. Ca să scap de bancnote, am luat un pachet de snack-uri de 8 ruble și copeici și un litru jumătate de apă plată cu 11 ruble. Ultima rublă necheltuită am dat-o de pomană.

De altfel, plimbându-mă prin Tiraspol, am văzut doar două băbuțe cerșetoare. Mi-am amintit că bătrânii de aici ar fi avut pensii mai mari. Șoferul de microbuz cu care am venit în oraș, zice că pensia soției lui este de 200 de dolari. „Am trei copii și soția a ieșit nu demult la pensie. Are 200 de dolari, ceea ce este foarte puțin. Nu faci nimic cu banii aceștia”, spune șoferul, neștiind cât e pensia oamenilor din satele Moldovei.
Bărbatul încearcă să clarifice unele lucruri „din punctul de vedere al economiei, în comparație cu Moldova, la noi totul e bine. Eu locuiesc la casă, am și un mic teren. Pentru 100 m2, pentru apă, lumină, gaz, canalizație, pentru tot, nu plătesc mai mult de 100 dolari. Suntem opt oameni în familie. Vă imaginați?! Câte 10 dolari de fiecare, pe lună pentru toate serviciile. În Moldova, toate acestea sunt mult mai scumpe. Se strigă acolo Uniunea Europeană, dar le este bine doar deputaților, la restul oamenilor le este rău”, concluzionează bărbatul.

La fel spune și Nicolae. L-am găsit pe bărbatul ascuns de soarele puternic sub un copac în fața gării. „Pensia de 150 de dolari este mică. Nu poți cumpăra nimic cu ei, poate doar o jumătate de pat. Este foarte greu. Un serviciu bun cu un salariu de cel puțin 3 mii de ruble nu găsești. Aici nu este de lucru. Chiar și tinerii, după ce termină școala, se duc și lucrează la piață sau pleacă peste hotare”.

Călătorind prin oraș, tot ciuleam urechile să aud vreo vorbă românească. După două ore de mers la pas, lângă o policlinică, am întâlnit doi bărbați trecuți de 50 de ani rezemați de perete. Cu fețele, mâinile bronzate, în maiouri albe și pantaloni scurți, aud că discutau românește cu accent rusesc.

Le urez „Bună ziua!”, la care ei zâmbesc și întreabă de unde vin. Discutând despre ce se întâmplă în Tiraspol, bărbații mărturisesc că „este puțină panică”. Cauza, potrivit lor, este lupta dintre politicieni. Dar în general, parcă trăiesc bine, pentru că „aici mâncarea și băutura este tare ieftină. Gazul, sfetu (din rus., lumina), noi tot luăm de la Rusia. Pentru un kilowatt de energie electrică achităm 34 de copeici”, conchide unul dintre ei, mângâindu-și burta.

„Cei de la putere nu pot împărți țara”

Ultimele știri despre Transnistria informau că magazinele sunt goale și că oamenii își fac disperați rezerve. Chiar pe drum spre Tiraspol, o pasageră de microbuz a spus că nu e chiar așa. „De foame încă nu murim, iar piețele sunt toate pline. Doar magazinele din rețeaua „Sheriff” sunt pe jumătate goale”, a spus colega noastră de călătorie.

Am intrat în mai multe magazine din Tiraspol. În afară de cele din rețeaua „Sheriff”, unde am găsit câteva rafturi goale, toate aveau o diversitate de produse moldovenești, ucrainene, rusești și altele. La intrare și în interiorul magazinelor Sheriff este afișată următoarea explicație: „Lipsa produselor este cauzată de imposibilitatea obținerii valutei străine la licitația de valută a băncii Republicii Transnistrene de către compania „Sheriff”.

Tiraspolenii zic în șoaptă că politicienii „nu se pot împărți”. Potrivit lor, directorul companiei „Sheriff” face parte din Sovietul Suprem și relația lui cu Șevciuk nu este una tocmai bună.

Șoferul de microbuz cu care am venit în Tiraspol, interesat de politică, explică cum stau de fapt lucrurile. „Are loc lupta președintelui cu Sovietul Suprem. Este o luptă internă în care numai oamenii au de suferit. Dar în criza valutară, președintele a dat ordin să nu se vândă 100% de valută, dar numai 25%”, spune conducătorul autovehiculului.

Nicolae, bărbatul din fața gării, este de aceeași părere, iar cât privește situația creată, crede că sunt vinovați doar politicienii. „În toamnă vor fi alegerile, dar Șevciuk precis nu câștigă. Mai ales că are mulți concurenți cum ar fi Krosnoselski și alții”, prognozează Nicolae.

Cetățenii așa-numitei republici moldovenești nistrene simt că lupta ce se dă pentru alegerile prezidențiale din 11 decembrie va face victime. Șevciuk va candida pentru al doilea mandat. Potrivit postului de radio Europa Liberă, printre concurenții lui se va număra un candidat din partea Partidului „Obnovlenie” ce reprezintă interesele mediului de afaceri, în particular ale holdingului „Sheriff”, și Vladimir Krasnoselski, actualul președinte al Sovietului Suprem.

De asemenea, bugetul regiunii pentru anul 2016 a fost votat de curând, cu scandal. Potrivit unui ziar din regiune, președintele și Sovietul Suprem și-au aruncat responsabilitatea unul asupra altuia. Într-un final, bugetul a fost aprobat cu un deficit de 2,2 miliarde de ruble transnistrene.

Mai mult, ziarul „Человек и его права” („Omul și drepturile lui”) susține că economia pentru anul 2016 va continua să cadă. În anul 2015 exportul a scăzut cu 14,6% și importul - cu 30,4%. Iar pentru prima jumătate a anului 2016 au fost strânse 204 milioane de ruble transnistrene, adică doar 60,3% din planul bugetului.

Bugetul Transnistriei pentru 2016 prevede:
Venituri de 2,3 miliarde ruble transnistrene (210 milioane dolari)
Cheltuieli de 4,8 miliarde ruble transnistrene (425 milioane dolari)
Deficit bugetar de 2,2 miliarde ruble transnistrene (195 milioane dolari)

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)