Astăzi 17 Iulie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 16 Iulie 2018
Abonamente

Actualitate 18 Martie 2013, ora 10:24    Din editia print

Transnistria, încotro?

Marime Font

Foto: Timpul.md

a

 
 
 

Semnarea Acordului de Liber Schimb ar putea reduce influența Rusiei în R. Moldova

În condițiile în care regiunea transnistreană se confruntă cu o serie de probleme și riscuri economice majore, printre care creșterea deficitului contului curent de la 41,5 la sută în 2004 la circa 90 la sută în 2011, dar și o datorie publică de 450 la sută, estimativ, din Produsul Regional Brut, ar fi indicată o deschidere comercială largă și acces cât mai liber la piețele de desfacere externe.

Drept urmare, specialiștii din cadrul Centrului analitic independent „Expert-Grup” au analizat impactul viitoarei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) între RM și UE asupra regiunii transnistrene, dar și asupra relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.Potrivit analiștilor economici de la „Expert-Grup”, ZLSAC, ca parte a Acordului de Asociere, ar atrage o serie de implicații majore, din punct de vedere economic, politic și juridic și care vizează, implicit, și regiunea transnistreană. „Și, cel mai important, odată cu crearea unei zone de liber schimb cu UE, va fi redusă influența geopolitică excesivă pe care o are Federația Rusă asupra R. Moldova”, a spus economistul Adrian Lupușor.
Totuși, eventuala semnare a documentului reprezintă şi un risc major, deoarece, în prezent, Chişinăul nu poate să garanteze implementarea efectivă şi uniformă a Acordului în teritoriul pe care nu-l poate controla. „R. Moldova poate avea probleme în asigurarea respectării regulilor de origine pentru exporturile efectuate de companiile transnistrene, chiar şi în cazul când acestea sunt înregistrate la Chişinău”, a precizat Adrian Lupușor.

Impactul Acordului ZLSAC asupra Transnistriei

Totuși, studiul arată că ZLSAC ar putea aduce o serie de avantaje, inclusiv certitudine și stabilitate economică pentru regiunea separatistă. Astfel, experții au argumentat că, ulterior introducerii ZLSAC, va avea loc îmbunătățirea condițiilor comerciale, creșterea utilității consumatorilor, întrucât va fi o diversitate mai mare de produse disponibile pe piață, valorificarea potențialului agricol, dar și creșterea investițiilor de capital în autoproclamata RMN.


Transnistria va refuza să implementeze Acordul?

Deși experții economici din regiune anticipează efectele pozitive ale ZLSAC asupra Transnistriei, potrivit lor, „interesele politice și influența covârșitoare a Federației Ruse, cel mai probabil, vor determina autoritățile să adopte un caracter totalmente irațional din punct de vedere economic”. Mai mult, implementarea Acordului ZLSAC doar pe teritoriul din dreapta Nistrului, în paralel cu anularea Preferințelor Comerciale Autonome de care beneficiază la momentul actual țara noastră, inclusiv Transnistria, nu este o soluție bună, deoarece conflictul ar putea să se intensifice, dar nu să fie aplanat.

Așadar, experții economici au prezentat şase scenarii de evoluţie a situaţiei, în cazul în care Transnistria nu acceptă ZLSAC, una dintre opţiunile analizate fiind instituirea unei frontiere vamale între Moldova și Transnistria. „Beneficiul ar fi securizarea fluxurilor comerciale între UE şi Moldova, iar riscul unei asemenea opţiuni poate duce la inversarea actualului curs de reunificare a ţării, la izolarea internaţională a regiunii şi poate provoca confruntări în zona de securitate”, menționează expertul.

În consecință, experții opinează că soluția optimă este ca UE să accepte implementarea ZLSAC pe întreg teritoriul RM, concomitent cu asigurarea unui control riguros a tuturor mărfurilor care intră sau ies din autoproclamata RMN.
„Iar într-un final, accentuăm că abordarea strategic corectă este ca integrarea europeană a Moldovei să fie tratată drept o condiție prealabilă pentru reintegrarea țării, și nu invers, întrucât ameliorarea climatului de afaceri, creșterea competitivității economiei și a nivelului de trai al populației ca efecte scontate ale apropierii de UE, vor facilita reintegrarea țării”, a menționat Valeriu Prohnițchi, directorul executiv al Centrului analitic independent „Expert-Grup”.

De cealaltă parte, Cornel Ciurea, expert la IDIS „Viitorul”, a remarcat că o asemenea abordare este un pic eronată şi că procesul de reintegrare trebuie să meargă în pas cu integrarea în UE şi nicidecum ulterior acestui proces.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Din nou – poezie

Poezia, din regina artelor, ajunge de multe ori în edituri să fie o Cenușăreasă. În Republica Moldova cu atât mai mult. Majoritatea poeților fie publică în România, fie – cei mai mulți – își plătesc cărțile. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Familia creștină – între neînțelegere și bășcălie

Ca de obicei internetul (și mândria) a(u) rupt în două prietenii, colegii de serviciu, oamenii din aceleași sfere de activitate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Câte surprize încap în Campionatul Mondial de Fotbal?

Capul de afiș al optimilor a fost cu siguranță rezultatul obținut de Rusia împotriva Spaniei. Evident un rezultat neașteptat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Iulie 2018, de Dan Nicu

Statul interimar

Un sistem de justiţie pasibil de multe „calităţi”, însă nu de corectitudine, a anulat nişte alegeri locale perfect valide din nişte motive supte din deget, oferind un exemplu de ignorare şi sfidare a voinţei suverane a cetăţenilor.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 9 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Moldova – proiect imposibil

Regretatul jurnalist Andrei Gheorghe ne-a dat – mie și soțului – o importantă lecție care să ne ajute în scris. Atât ca jurnaliști, cât și ca scriitori. Azi o voi da mai departe, tocmai din cauză că o voi încălca parțial.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Dreptatea divină

Situația din țara noastră, dar și din celelalte – oriunde ne uităm, fie chiar și peste Prut – pare mai dezastruoasă ca niciodată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Cu avionul la cumpărături

E interesant cât de mult suntem preocupați de teorii. Lăsăm impresia că ne merge atât de bine încât singura grijă e teoria, iar partea practică a vieții se întâmplă de la sine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Crucea de la răscruce. Moldova între nostalgia trecutului și nostalgia europeană

Motto: „Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

O nouă bază militară a SUA în România?

„Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei”, a declarat în această săptămână ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, pentru presa de la București. Potrivit oficialului, provocările ruse sunt în spațiul aerian, maritim și cibernetic, dar totodată...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Eșecul Germaniei la Cupa Mondială

Eșecul Germaniei e un rezultat la care s-a „muncit” ani de zile. După ce în 2013 finala Ligii Campionilor se juca între două echipe germane, ambele conduse de antrenori germani, care cunoșteau jucătorii, a urmat Brazilia. Însă după Brazilia a venit primul pas al declinului:

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 28 Iunie 2018, de Ana Gabor

Suntem din Basarabia

Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete. S-au împlinit 78 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de trupele sovietice. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Doza de cultură

Nimic nu relaxează omul mai mult decât o doză de cultură primită într-un spațiu necunoscut. E bine să ai parte și de o excursie, și de evenimente culturale.

() Citeşte tot articolul