Astăzi 23 Martie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:52
Abonamente

Actualitate 18 Martie 2013, ora 10:24    Din editia print

Transnistria, încotro?

Marime Font

Foto: Timpul.md

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Semnarea Acordului de Liber Schimb ar putea reduce influența Rusiei în R. Moldova

În condițiile în care regiunea transnistreană se confruntă cu o serie de probleme și riscuri economice majore, printre care creșterea deficitului contului curent de la 41,5 la sută în 2004 la circa 90 la sută în 2011, dar și o datorie publică de 450 la sută, estimativ, din Produsul Regional Brut, ar fi indicată o deschidere comercială largă și acces cât mai liber la piețele de desfacere externe.

Drept urmare, specialiștii din cadrul Centrului analitic independent „Expert-Grup” au analizat impactul viitoarei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) între RM și UE asupra regiunii transnistrene, dar și asupra relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.Potrivit analiștilor economici de la „Expert-Grup”, ZLSAC, ca parte a Acordului de Asociere, ar atrage o serie de implicații majore, din punct de vedere economic, politic și juridic și care vizează, implicit, și regiunea transnistreană. „Și, cel mai important, odată cu crearea unei zone de liber schimb cu UE, va fi redusă influența geopolitică excesivă pe care o are Federația Rusă asupra R. Moldova”, a spus economistul Adrian Lupușor.
Totuși, eventuala semnare a documentului reprezintă şi un risc major, deoarece, în prezent, Chişinăul nu poate să garanteze implementarea efectivă şi uniformă a Acordului în teritoriul pe care nu-l poate controla. „R. Moldova poate avea probleme în asigurarea respectării regulilor de origine pentru exporturile efectuate de companiile transnistrene, chiar şi în cazul când acestea sunt înregistrate la Chişinău”, a precizat Adrian Lupușor.

Impactul Acordului ZLSAC asupra Transnistriei

Totuși, studiul arată că ZLSAC ar putea aduce o serie de avantaje, inclusiv certitudine și stabilitate economică pentru regiunea separatistă. Astfel, experții au argumentat că, ulterior introducerii ZLSAC, va avea loc îmbunătățirea condițiilor comerciale, creșterea utilității consumatorilor, întrucât va fi o diversitate mai mare de produse disponibile pe piață, valorificarea potențialului agricol, dar și creșterea investițiilor de capital în autoproclamata RMN.


Transnistria va refuza să implementeze Acordul?

Deși experții economici din regiune anticipează efectele pozitive ale ZLSAC asupra Transnistriei, potrivit lor, „interesele politice și influența covârșitoare a Federației Ruse, cel mai probabil, vor determina autoritățile să adopte un caracter totalmente irațional din punct de vedere economic”. Mai mult, implementarea Acordului ZLSAC doar pe teritoriul din dreapta Nistrului, în paralel cu anularea Preferințelor Comerciale Autonome de care beneficiază la momentul actual țara noastră, inclusiv Transnistria, nu este o soluție bună, deoarece conflictul ar putea să se intensifice, dar nu să fie aplanat.

Așadar, experții economici au prezentat şase scenarii de evoluţie a situaţiei, în cazul în care Transnistria nu acceptă ZLSAC, una dintre opţiunile analizate fiind instituirea unei frontiere vamale între Moldova și Transnistria. „Beneficiul ar fi securizarea fluxurilor comerciale între UE şi Moldova, iar riscul unei asemenea opţiuni poate duce la inversarea actualului curs de reunificare a ţării, la izolarea internaţională a regiunii şi poate provoca confruntări în zona de securitate”, menționează expertul.

În consecință, experții opinează că soluția optimă este ca UE să accepte implementarea ZLSAC pe întreg teritoriul RM, concomitent cu asigurarea unui control riguros a tuturor mărfurilor care intră sau ies din autoproclamata RMN.
„Iar într-un final, accentuăm că abordarea strategic corectă este ca integrarea europeană a Moldovei să fie tratată drept o condiție prealabilă pentru reintegrarea țării, și nu invers, întrucât ameliorarea climatului de afaceri, creșterea competitivității economiei și a nivelului de trai al populației ca efecte scontate ale apropierii de UE, vor facilita reintegrarea țării”, a menționat Valeriu Prohnițchi, directorul executiv al Centrului analitic independent „Expert-Grup”.

De cealaltă parte, Cornel Ciurea, expert la IDIS „Viitorul”, a remarcat că o asemenea abordare este un pic eronată şi că procesul de reintegrare trebuie să meargă în pas cu integrarea în UE şi nicidecum ulterior acestui proces.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Martie 2018, ora: 17:29

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Autoritățile române au deconspirat recent o grupare criminală specializată în sustragerea banilor din bancomate, din care făceau parte și moldoveni. O investigație realizată de IMPACT TV arată că în spatele grupării, care activa cu succes în mai multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Martie 2018, de Moni Stănilă

Se apropie ziua

27 martie bate la ușă. Încă nu știm cum va fi marcată această zi de diferite instituții, dar, cu siguranță, televiziunile de știri nu se vor plânge de lipsa subiectelor. Mai interesant va fi să vedem ce știri vor transmite televiziunile lui Dodon. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Martie 2018, de Moni Stănilă

Departe de liniște

E foarte greu în ziua de astăzi, trăind în Moldova, să lăsăm toate la o parte și să ne îngrijim de suflet. Vedem câte lucruri ne tulbură: alegerile parcă neîntrerupte, calomnierea oamenilor, Rusia – care nu încetează să ne respire în ceafă prin toate...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Constantin Tănase

Moldova a renunțat la propriul ei act de naștere?

Noi am abdicat de la principiile Declarației de Independență; moldovenii, care mai rămân pe aceste principii sunt în minoritate și sunt numiți „radicali”, „extremiști”, „naționaliști”, „xenofobi”, „legionari”, „naziști”,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Moni Stănilă

Program de reunificare

Când Uniunea Scriitorilor a ieșit cu o declarație de unificare, s-au găsit destui care să vină cu reproșuri, că e prea târziu sau prea aliniat la ce se întâmplă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md