Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:37
Abonamente

Editorial 4 August 2017, ora 06:15    Din editia print

Marime Font

„Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse”

Decizia de miercuri a Guvernului, prin care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova n-ar trebui să supere pe nimeni. 

Nici chiar pe rușii care se respectă. Un politician care s-a prezentat la Moscova ca inamic înflăcărat al separatismului cecen, dar în același timp a luptat cu arma în mână în apărarea separatismului de la noi și este un aprig susținător al dezintegrării teritoriale a R. Moldova, nu poate fi primit sub nicio formă ca oaspete în țara noastră. Executivul a luat această decizie, pornind în special de la interviul acordat de Rogozin canalului TV Rossia-24, în care acesta a dat dovadă de bădărănie crasă atât față de cetățenii moldoveni, cât și față de R. Moldova la general. 

Rogozin a mai tranzitat UE din 2014

După cum se cunoaște, nemulțumirea adjunctului lui Medvedev a apărut ca reacție la refuzul de acum o săptămână al Bucureștiului de a permite avionului în care se afla el să survoleze spațiul aerian românesc. Rogozin venea atunci în RM, la invitația președintelui Dodon, pentru a sărbători la Tiraspol aniversarea a 25 de ani de la instituirea misiunii de pacificare pe Nistru. Presa și analiștii politici au vorbit ulterior despre tot felul de interese posibile, inclusiv ale Federației Ruse, de a întoarce din zbor acest avion. Și, pe bună dreptate, o înțelegere ascunsă în acest caz cu siguranță există cel puțin pentru că motivul invocat de România, precum că oficialul rus face parte din lista persoanelor care au interdicția de a intra și de a tranzita spațiul UE după anexarea de către Moscova a Crimeii, a fost încălcată de România în repetate rânduri. În ultimii ani, același Rogozin a ajuns la Chișinău pe același traseu și de mai multe ori, iar în 2015, Serghei Narîșkin, președintele Dumei de Stat, care de asemenea nu are dreptul să intre în UE, a fost primit într-o vizită oficială la București.

Astfel, povestea cu avionul de vinerea trecută pare a fi un scenariu bine regizat, doar că regizorul încă nu a fost identificat. Nu în zadar, zilele trecute, oficialul a șters de pe Twitter toate postările răutăcioase la adresa României, inclusiv scandalosul mesaj: „Așteptați răspunsul, nemernicilor”, adresat românilor.

„Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria”

Chiar dacă admitem că politicianul, cunoscut ca un om foarte obraznic, îndeosebi în relațiile sale cu R. Moldova, își regretă vorbele spuse la nervi, RM a întârziat foarte mult până a-l declara persona non grata. În pofida faptului că autoritățile noastre au încercat întotdeauna să mențină relații interstatale prietenești cu Federația Rusă, Dmitri Rogozin reprezintă un caz aparte. Cine dintre noi ar deschide ușa musafirului care excretează nu la closet, dar la bucătărie, și ne înjură cât îl ține gura? Vicepremierul rus, însă, a procedat față de țara noastră mult mai urât decât un potlogar ordinar.


Și iată de ce. În primul rând, Rogozin a făcut parte din rândul mercenarilor care ne-au ucis părinții, copiii și frații în războiul de pe Nistru, apărând cu prețul sângelui separatismul. De unde putem înțelege că el a pus umărul la dezmembrarea statului nostru. În al doilea rând, după ce a comis crima, el a spus că se mândrește cu acest lucru. Pentru că orice e scris cu penița nu tai cu bărdița, cele scrise de el în cartea sa „Vrag naroda” (Dușmanul poporului), editată în 2006, nu pot fi infirmate de nimeni, cu atât mai puțin de Dodon.

„Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992, scria mercenarul Rogozin. (...) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. La 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa". Sau, tot de el scris: „Prăbușirea spontană a Uniunii Sovietice și şovinismul românesc, acceptat de elita moldovenească, a permis emisarilor de la București să invadeze Chişinăul, iar prin frontiera deschisă în R. Moldova au pătruns sute de fascişti români - nepoţi ai celor care în componența armatei germane, în 1942-1943, au călcat ţara noastră. Urmașii acelor nemernici au invadat Moldova“. Sau, ceea ce întrece orice măsură a bunului simț: „Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară şi voluntari". Sau, ceea ce arată intențiile adevărate ale Kremlinului, susținute de Dodon: „Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse, conform voinței poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în această regiune".

Poziția lui Rogozin coincide cu cea a Kremlinului

Or, nu încape nicio îndoială că un astfel de individ reprezintă un pericol major pentru RM. Numai faptul că Kremlinul l-a numit în calitate de reprezentant al președintelui rus pentru problema transnistreană demonstrează că Rusia ne este un inamic oficial. Dacă ideile acestui politician se bat cap în cap cu orice idee de integritate a țării noastre, e imposibil ca statul, al cărui sol este respectivul, să aibă o altă poziție. Un argument în plus în acest sens este și lipsa sa de reacție la afirmațiile recente ale lui Vladimir Jirinovski, făcute în cadrul unei ședințe a Dumei de Stat, precum că RM este pământ rusesc și Moscova ar trebui pur și simplu să o anexeze, după cum a procedat cu Crimeea.

Am impresia că Dodon, dacă ar fi întrebat cum explică declarațiile și citatele lui Rogozin, ar spune că orice om poate să-și dea seama de greșelile comise și să-și schimbe opțiunile. Acest lucru este foarte adevărat, însă, din păcate, nu în ceea ce-l privește pe vicepremierul rus. Dacă revenim la interviul său pentru Rossia-24, observăm că opiniile sale nu s-au schimbat deloc.

Cerințele RM ar fi un fel de țigăneală

În acest interviu, mercenarul devenit vicepremier și trimis al lui Putin în RM se dădea cu părerea că întoarcerea avionului în care el zbura spre Chișinău prin România este o provocare evidentă. El susținea că însuși Bucureștiul a dat de înțeles anul trecut că nu vede o problemă în faptul ca spațiul său aerian să fie survolat prin tranzit de către persoane care fac parte din listele cu restricții. Potrivit lui, la mijloc ar sta nu interesele României, dar a mai multor părți, printre care în mod prioritar ar fi „gruparea mafiotă care conduce guvernul RM” și care e dirijată de oligarhul Plahotniuc. Chipurile, înțelegând că are serioase probleme cu legea, această grupare s-a poziționat de partea Vestului și a interzis accesul în RM al artiștilor și pacificatorilor ruși, care mergeau la același eveniment. Despre România, vicepremierul rus crede că a devenit o marionetă a SUA care, în ciuda bunului simț și a securității interne, a introdus sistemul american de apărare antiaeriană.

Dând dovadă de o ipocrizie ieșită din comun, Rogozin spune de data aceasta că scopul lui de a merge în stânga Nistrului consta în apărarea drepturilor celor 200 de mii de cetățeni ruși, oameni simpli, din această regiune. Și el iarăși recurge la amenințări: „De va pica măcar un fir de păr din capul unui cetățean al Rusiei, răspunsul nostru va fi extrem de dur”. Rogozin adaugă că situația actuală de la Chișinău e asemănătore cu cea din Osetia de Nord, unde rușii au intervenit în forță pentru a dezintegra statul georgian. Apoi recurge la încălcarea oricărei etichete diplomatice: „Acum jumătate de an, a venit la noi o delegație guvernamentală din Moldova. Cum să vă spun, un fel de țigăneală, ca să fiu sincer. Au cerșit pentru ei tot felul de fleacuri cu privire la tranzitul mijloacelor de transport, livrarea merelor și vinurilor și problema migrației. Evident că noi, oameni de treabă, nu vrem ca acest lucru să afecteze interesele oamenilor simpli din Moldova. Le-am mers în întâmpinare. Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme principiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca șoarecii”.

Apărătorii patriei sunt fasciști?

E foarte ciudat și faptul că Rogozin nu afirmă că scopul misiunii de pacificare de pe Nistru este de a asigura buna înțelegere dintre părți, ci doar buna înțelegere dintre cetățenii ruși, „care a costat mult sânge - al transnistrenilor, care au ținut piept atacului fascist”. Mai bine zis, pentru solul lui Putin nu contează nici câtuși de puțin sângele vărsat de moldoveni în războiul în care și-au apărat țara, pe care el îi numește cu nerușinare fasciști, ci doar sângele călăilor care ne-au lăsat orfani. „Am fost martor al acestor evenimente. Am văzut sălbătăcia naziștilor români și moldoveni. Așa ceva nu trebuie să se repete”, declară Rogozin.

Iar dacă lucrurile au decăzut în asemenea hal, devine clar că Rusia sprijină pe toate căile posibile dezmembrarea RM. Și că rușii (mă refer la poziția oficială a Kremlinului!) nu ne tratează ca pe niște oameni egali, ci ca pe niște gândaci de bucătărie. În fața unui asemenea dușman, care ar putea să ne șteargă de pe fața pământului cât ai zice pește, ar putea să se ploconească doar un ticălos. Eu chiar n-aș vrea ca Igor Dodon să fie atât de mititel, pentru că tot el va avea de suferit cel mai mult mai devreme sau mai târziu.
 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 13:22

Investigație despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Investigație despre trecutul interlop al primarului de Bălți: A făcut parte din aceeași grupare criminală ca și Renato Usatîi

Presa din Bălți continuă dezvăluirile despre trecutul interlop al actulului primar al municipiului, Nicolai Grigorișin. Jurnaliștii de la gzt.md publică o investigație, în care se spune că în anii 90 ai secolului trecut Grigorișin ar fi făcut parte din gruparea criminală...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:58

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

1 DECEMBRIE /// Concert extraordinar de Ziua Națională la Sala cu Orgă

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, organizează tradiţionalul concert de muzică clasică cu prilejul Zilei Naţionale. Evenimentul va avea loc pe data de 28 noiembrie, ora 18.00,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:49

Orașul unde SOARELE nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Orașul unde SOARELE  nu va mai RĂSĂRI până în 23 ianuarie 2019

Dacă ești pasăre de noapte și trezitul de dimineață pare un coșmar, ia în considerare emigratul în nordul statului american Alaska. Mai exact, în orașul Utqiagvik, cunoscut în trecut drept Barrow.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:48

Rareș Bogdan produce un CUTREMUR la Realitatea TV: Și-a anunțat, în direct, DEMISIA

E scandal uriaș la Realitatea TV! Oreste Teodorescu și Oana Stănciulescu au fost interziși la postul de știri de către Cozmin Gușă, iar Rareș Bogdan a anunțat, marți seara, că demisionează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

Ucraina MARCHEAZĂ a cincea aniversare a începutului „REVOLUȚIEI MAIDANULUI”

Ucraina marchează astazi a cincea aniversare de la începutul protestelor din Maidan. La Kyiv, are loc un serviciu divin și se depun flori la Memorialul ”Eroilor Sutei Ceresti”. În plus, astăzi, ca parte a campaniei „Nu vom uita”, în capitala Ucrainei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:46

ÎNFRÂNGEREA Moscovei la Interpol. La șefia organizației a fost ales un COREEAN

Reprezentantul Coreei de Sud, Kim Jong Yang, a fost ales președinte al Interpol în urma sesiunii adunării generale a organizației care avut loc in Dubai. Anterior, principalul favorit pentru această funcție a fost generalul rus Alexander Prokopciuk, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 12:07

Mostră de ipocrizie: PLDM-ista Maria Ciobanu luptă cu „oligarhia”, îmbrăcată în blănuri scumpe

Deputatul PLDM Maria Ciobanu se erijează în mare luptătoare cu oligarhia, dar se înfățișează la întrunirile electorale ale lui Andrei Năstase îmbrăcată în blănuri scumpe și dându-i peste cap, astfel, discursurile justițiare. Această mostră de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că R. Moldova nu este suficient de cunoscută

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

ULTIMA ORĂ /// Prețurile petrolului au scăzut cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

TRAFIC cu NOU-NĂSCUŢI. O clinică din UCRAINA deţinută de cetăţeni moldoveni, închiriază MAME-SUROGAT

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc, în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)