Astăzi 25 Mai 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 24 Mai 2019
Abonamente

Editorial 4 August 2017, ora 06:15    Din editia print

Marime Font

„Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse”

Decizia de miercuri a Guvernului, prin care vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova n-ar trebui să supere pe nimeni. 

Nici chiar pe rușii care se respectă. Un politician care s-a prezentat la Moscova ca inamic înflăcărat al separatismului cecen, dar în același timp a luptat cu arma în mână în apărarea separatismului de la noi și este un aprig susținător al dezintegrării teritoriale a R. Moldova, nu poate fi primit sub nicio formă ca oaspete în țara noastră. Executivul a luat această decizie, pornind în special de la interviul acordat de Rogozin canalului TV Rossia-24, în care acesta a dat dovadă de bădărănie crasă atât față de cetățenii moldoveni, cât și față de R. Moldova la general. 

Rogozin a mai tranzitat UE din 2014

După cum se cunoaște, nemulțumirea adjunctului lui Medvedev a apărut ca reacție la refuzul de acum o săptămână al Bucureștiului de a permite avionului în care se afla el să survoleze spațiul aerian românesc. Rogozin venea atunci în RM, la invitația președintelui Dodon, pentru a sărbători la Tiraspol aniversarea a 25 de ani de la instituirea misiunii de pacificare pe Nistru. Presa și analiștii politici au vorbit ulterior despre tot felul de interese posibile, inclusiv ale Federației Ruse, de a întoarce din zbor acest avion. Și, pe bună dreptate, o înțelegere ascunsă în acest caz cu siguranță există cel puțin pentru că motivul invocat de România, precum că oficialul rus face parte din lista persoanelor care au interdicția de a intra și de a tranzita spațiul UE după anexarea de către Moscova a Crimeii, a fost încălcată de România în repetate rânduri. În ultimii ani, același Rogozin a ajuns la Chișinău pe același traseu și de mai multe ori, iar în 2015, Serghei Narîșkin, președintele Dumei de Stat, care de asemenea nu are dreptul să intre în UE, a fost primit într-o vizită oficială la București.

Astfel, povestea cu avionul de vinerea trecută pare a fi un scenariu bine regizat, doar că regizorul încă nu a fost identificat. Nu în zadar, zilele trecute, oficialul a șters de pe Twitter toate postările răutăcioase la adresa României, inclusiv scandalosul mesaj: „Așteptați răspunsul, nemernicilor”, adresat românilor.

„Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria”

Chiar dacă admitem că politicianul, cunoscut ca un om foarte obraznic, îndeosebi în relațiile sale cu R. Moldova, își regretă vorbele spuse la nervi, RM a întârziat foarte mult până a-l declara persona non grata. În pofida faptului că autoritățile noastre au încercat întotdeauna să mențină relații interstatale prietenești cu Federația Rusă, Dmitri Rogozin reprezintă un caz aparte. Cine dintre noi ar deschide ușa musafirului care excretează nu la closet, dar la bucătărie, și ne înjură cât îl ține gura? Vicepremierul rus, însă, a procedat față de țara noastră mult mai urât decât un potlogar ordinar.


Și iată de ce. În primul rând, Rogozin a făcut parte din rândul mercenarilor care ne-au ucis părinții, copiii și frații în războiul de pe Nistru, apărând cu prețul sângelui separatismul. De unde putem înțelege că el a pus umărul la dezmembrarea statului nostru. În al doilea rând, după ce a comis crima, el a spus că se mândrește cu acest lucru. Pentru că orice e scris cu penița nu tai cu bărdița, cele scrise de el în cartea sa „Vrag naroda” (Dușmanul poporului), editată în 2006, nu pot fi infirmate de nimeni, cu atât mai puțin de Dodon.

„Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992, scria mercenarul Rogozin. (...) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. La 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa". Sau, tot de el scris: „Prăbușirea spontană a Uniunii Sovietice și şovinismul românesc, acceptat de elita moldovenească, a permis emisarilor de la București să invadeze Chişinăul, iar prin frontiera deschisă în R. Moldova au pătruns sute de fascişti români - nepoţi ai celor care în componența armatei germane, în 1942-1943, au călcat ţara noastră. Urmașii acelor nemernici au invadat Moldova“. Sau, ceea ce întrece orice măsură a bunului simț: „Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară şi voluntari". Sau, ceea ce arată intențiile adevărate ale Kremlinului, susținute de Dodon: „Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse, conform voinței poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în această regiune".

Poziția lui Rogozin coincide cu cea a Kremlinului

Or, nu încape nicio îndoială că un astfel de individ reprezintă un pericol major pentru RM. Numai faptul că Kremlinul l-a numit în calitate de reprezentant al președintelui rus pentru problema transnistreană demonstrează că Rusia ne este un inamic oficial. Dacă ideile acestui politician se bat cap în cap cu orice idee de integritate a țării noastre, e imposibil ca statul, al cărui sol este respectivul, să aibă o altă poziție. Un argument în plus în acest sens este și lipsa sa de reacție la afirmațiile recente ale lui Vladimir Jirinovski, făcute în cadrul unei ședințe a Dumei de Stat, precum că RM este pământ rusesc și Moscova ar trebui pur și simplu să o anexeze, după cum a procedat cu Crimeea.

Am impresia că Dodon, dacă ar fi întrebat cum explică declarațiile și citatele lui Rogozin, ar spune că orice om poate să-și dea seama de greșelile comise și să-și schimbe opțiunile. Acest lucru este foarte adevărat, însă, din păcate, nu în ceea ce-l privește pe vicepremierul rus. Dacă revenim la interviul său pentru Rossia-24, observăm că opiniile sale nu s-au schimbat deloc.

Cerințele RM ar fi un fel de țigăneală

În acest interviu, mercenarul devenit vicepremier și trimis al lui Putin în RM se dădea cu părerea că întoarcerea avionului în care el zbura spre Chișinău prin România este o provocare evidentă. El susținea că însuși Bucureștiul a dat de înțeles anul trecut că nu vede o problemă în faptul ca spațiul său aerian să fie survolat prin tranzit de către persoane care fac parte din listele cu restricții. Potrivit lui, la mijloc ar sta nu interesele României, dar a mai multor părți, printre care în mod prioritar ar fi „gruparea mafiotă care conduce guvernul RM” și care e dirijată de oligarhul Plahotniuc. Chipurile, înțelegând că are serioase probleme cu legea, această grupare s-a poziționat de partea Vestului și a interzis accesul în RM al artiștilor și pacificatorilor ruși, care mergeau la același eveniment. Despre România, vicepremierul rus crede că a devenit o marionetă a SUA care, în ciuda bunului simț și a securității interne, a introdus sistemul american de apărare antiaeriană.

Dând dovadă de o ipocrizie ieșită din comun, Rogozin spune de data aceasta că scopul lui de a merge în stânga Nistrului consta în apărarea drepturilor celor 200 de mii de cetățeni ruși, oameni simpli, din această regiune. Și el iarăși recurge la amenințări: „De va pica măcar un fir de păr din capul unui cetățean al Rusiei, răspunsul nostru va fi extrem de dur”. Rogozin adaugă că situația actuală de la Chișinău e asemănătore cu cea din Osetia de Nord, unde rușii au intervenit în forță pentru a dezintegra statul georgian. Apoi recurge la încălcarea oricărei etichete diplomatice: „Acum jumătate de an, a venit la noi o delegație guvernamentală din Moldova. Cum să vă spun, un fel de țigăneală, ca să fiu sincer. Au cerșit pentru ei tot felul de fleacuri cu privire la tranzitul mijloacelor de transport, livrarea merelor și vinurilor și problema migrației. Evident că noi, oameni de treabă, nu vrem ca acest lucru să afecteze interesele oamenilor simpli din Moldova. Le-am mers în întâmpinare. Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme principiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca șoarecii”.

Apărătorii patriei sunt fasciști?

E foarte ciudat și faptul că Rogozin nu afirmă că scopul misiunii de pacificare de pe Nistru este de a asigura buna înțelegere dintre părți, ci doar buna înțelegere dintre cetățenii ruși, „care a costat mult sânge - al transnistrenilor, care au ținut piept atacului fascist”. Mai bine zis, pentru solul lui Putin nu contează nici câtuși de puțin sângele vărsat de moldoveni în războiul în care și-au apărat țara, pe care el îi numește cu nerușinare fasciști, ci doar sângele călăilor care ne-au lăsat orfani. „Am fost martor al acestor evenimente. Am văzut sălbătăcia naziștilor români și moldoveni. Așa ceva nu trebuie să se repete”, declară Rogozin.

Iar dacă lucrurile au decăzut în asemenea hal, devine clar că Rusia sprijină pe toate căile posibile dezmembrarea RM. Și că rușii (mă refer la poziția oficială a Kremlinului!) nu ne tratează ca pe niște oameni egali, ci ca pe niște gândaci de bucătărie. În fața unui asemenea dușman, care ar putea să ne șteargă de pe fața pământului cât ai zice pește, ar putea să se ploconească doar un ticălos. Eu chiar n-aș vrea ca Igor Dodon să fie atât de mititel, pentru că tot el va avea de suferit cel mai mult mai devreme sau mai târziu.
 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)