Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 23 Aprilie 2018
Abonamente

a

 
 
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 15:55

Transparency Internațional Moldova: R.Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral

Marime Font

Republica Moldova nu este pregătită pentru schimbarea sistemului electoral, iar acest fapt ar putea provoca mai multe efecte negative printre diminuarea legitimității Parlamentului sau creșterea corupției în gestionarea fondurilor publice. Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat la inițiativa „Transparency Internațional Moldova”.

O analiză a proiectelor privind modificarea sistemului electoral, propuse de PD și PSRM, relevă că proiectul propus de socialiști privind votul mixt, ar fi inspirat direct din proiectul democraților privind votul uninominal, după cum susține unul dintre autorii studiului, Valeriu Pașa.

„În afară de componentele care țin de revocarea deputaților, care nu se poate regăsi într-un sistem mixt, restul absolut tot a fost preluat și înserat în proiectul Partidului Socialiștilor. Și mai este o singură diferență de principiu că nu 101 deputați sunt aleși pe circumscripții uninominale, dar doar 50. Au fost preluate inclusiv greșeli, inclusiv formulări nefuncționale. Erau discuții prin culoare că democrații vor votul mixt. Vedem că în proiectul socialiștilor este anume proiectul mixt, dar exact cu acele prevederi foarte important care contează pentru PD: reducerea rolului societății civile, a CEC și a presei, ca procesul să se desfășoare departe de ochii lumii”, a declarat Valeriu Pașa.Expertul atenționează că cele două proiecte de lege privind schimbarea sistemului electoral conțin mai multe încălcări. Printre acestea se numără și încălcarea principiul votului universal prin limitarea dreptului de vot cetăţenilor care nu deţin domiciliu juridic în raza circumscripției electorale. Astfel, peste un milion de cetățeni aflați de peste hotare nu ar putea să voteze în birourile deschise acolo, dacă au domiciliu juridic în ţară.

Directorul de programe al Asociației „Promo-LEX” Pavel Postică a semnalat că în proiectele de modificare a sistemului electoral nu se regăsesc cererile Curții Constituționale privind îmbunătățirile Codului Electoral.

„Noi nu regăsim în proiectele de lege, inclusiv în cel comasat, acele soluții care sunt necesare, dictate de CC, adresele obligatorii Parlamentului care urmau a fi soluționate încă până la data de 13 martie, cu excepția majorării numărului buletinelor de vot pentru diasporă. În rest, adresele legate de constituirea secțiilor de votare peste hotare: cine și cum le constituie, rolul mass-media în sistemul electoral, transportarea organizată a alegătorilor, implicarea bisericii în procesul electoral, soluționarea litigiilor. Toate aceste subiecte importante au rămas în afara acestor proiecte”, a declarat Pavel Postică.

La începutul lunii mai, deputații democrați și socialiști au votat modificarea sistemului electoral, fapt ce a nemulțumit opoziția și societatea civilă.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul