Actualitate

Traseul turistic al celor mai importante edificii din inima Transilvaniei

Mânăstirea veghează dealul Calvaria de peste 900 de ani. Încă de la primii pași, pe aleea care șerpuiește printre brazi, până la zidurile de piatră, vizitatorul parcă simte vibraţia istoriei. Vizita începe în fața intrării gotice din partea de vest. Este prima cetate a Clujului.

„Mânăstirea a aparţinut iniţial ordinului benedictin. A fost ridicată undeva după anul 1.060, anul exact nu se cunoaște. A îndeplinit rolul de abație regală ceea ce e foarte importat întrucât abatele, liderul mânăstirii nu era subordonat episcopului Transilvaniei, ci direct subordonat arhiepiscopului de Esztergom”, spune Sincron Cristian Manolachi, istoric.

Un punct strategic în această zonă a Transilvaniei, mânăstirea a fost atacată și distrusă de nenumărate ori. A fost invadată de tătari, incendiată și distrusă în timpul Răscoalei de la Bobâlna, iar în 1658 a fost părăsită, după ce invazia turco-tătare care a lăsat-o nelocuibilă. Abia două secole şi jumătate mai târziu, biserica a fost reconstruită, în forma actuală. Fiecare conflict și-a lăsat însă amprenta asupra actualei Biserici Calvaria.

„Există pe latura sud-estică un cadran solar care cel mai probabil datează din secolul al XV-lea atunci când abatele Anton a demarat o serie de lucrări de renovare a monumentului. Tot pe latura sud-estică sub cornișă se află un leu înzidit care cel mai probabil că provine de la un monument funerar roman”, spune Cristian Manolachi, istoric

Înainte să părăsiţi fortificaţiile, vă recomandăm să urcaţi în clopotniţă, de unde se poate vedea în ansamblu fosta mânăstire medievală. Traseul continuă până în centrul istoric al orașului. Aici găsim şi Turnul Croitorilor, parte a incintei fortificate care apăra orașul în secolul al XVI-lea.

„Era un turn de colț, un turn situat chiar la colțul cel mai expus al incintei fortificate a Clujului, practic cele mai importante atacuri realizate de turci, de tătari, de armate imperiale în secolele 16 – 17 s-au derulat din acea direcţie”, spune Tudor Sălăgean, istoric.

Turnul Croitorilor a fost restaurat și reintrodus în circuitul turistic în urmă cu șapte ani.

„Este dispus pe patru nivele, parter, etajul 1, etajul 2 și mansardă. La ultimele etaje se poate vedea drumul de strajă pe zid. Mi-a plăcut foarte mult modul în care sunt făcute scările și ai o senzație de parcă ești într-un castel”, afirmă Adina Pop, administrator Bastionul Croitorilor.

A treia și ultima oprire pe traseul vechiilor fortificații ale orașului este strada Potaissa. Pavată cu piatră cubică, este mărginită de de zidurile de apărare construite din blocuri de piatră și prevăzute cu creneluri și metereze, înalte de opt metri, care apărau orașul.

„În primul rând când mergi într-un oraș mergi să vezi zona centrală să vezi ce arhitectură au clădirile, ce istorie prezintă. Sunt pentru prima dată în Cluj și e un oraș interesant”, adauga Adina Pop.

Zidurile, dar și celelalte turnuri ale fortificației, au fost distruse de administrația municipală din secolul al XIX-lea, în momentul în care orașul a început să se extindă.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *