Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Social 21 Martie 2013, ora 06:56    Din editia print

Nicolae Latunov, maestrul măștilor venețiene Trebuie să fii masochist ca să faci artă în Moldova

Marime Font

Dacă pentru unii Veneția este „orașul iubirii” sau „orașul din lagună”, atunci pentru pictorul și graficianul Nicolae Latunov orașul are o semnificație aparte. 

Veneția i-a făcut „cunoștință” cu măștile. La început, artistul considera confecționarea lor drept un hobby, dar pe parcurs activitatea s-a dovedit a fi una foarte practică, așa că de șase ani se ocupă de fabricarea măștilor. Nicolae Latunov a absolvit Academia de Arte din R. Moldova și a făcut masterul în grafică la Florența. Bursa de masterat a fost obținută cu ajutorul secretarului general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, Constantin Rusnac, care, vizitând o expoziție organizată de Nicolae Latunov, a rămas impresionat de lucrările acestuia. Nicolae Latunov povestește că, atunci când a început să confecționeze măști, era întrebat de ce face asta pentru că, oricum, nu va fi înțeles, dar în ciuda acestui fapt el și-a propus să facă cunoscută arta măștii și să o cultive aici, acasă. Astfel, Nicolae organizează și lecții particulare în cadrul cărora predă cursuri de pictură, desen celor care au o pasiune pentru această artă. „Trebuie să fii masochist ca să faci artă în R. Moldova, pentru că aici arta nu este apreciată și doar 5% din populație o înțelege”, afirmă graficianul. Cu toate acestea, el nu-și dorește să obțină venituri din alte domenii decât cel al artei, ceea ce îl face să muncească asiduu și cu iscusință, aceasta fiind garanția succesului unui bun artist. Totodată, Nicolae Latunov merge anual la Veneția pentru a face stagii de perfecționare, unde acumulează de fiecare dată noi cunoștințe. El ne-a mărturisit că artiștii din străinătate au fost cei care l-au ajutat să aibă noi viziuni asupra artei și a metodelor de a te promova. „Dat fiind faptul că în R. Moldova artei nu i se oferă locul cuvenit în societate, îți ia ceva timp ca să ajungi a fi cunoscut, dar e greșit să afișezi panouri în oraș prin care să încerci a te promova drept cel mai bun și iscusit artist”.

80% din măști, peste hotare

În cei șase ani de activitate, peste 80% din măștile lui Nicolae Latunov au trecut hotarele R. Moldova, ajungând în cele mai mari orașe ale Uniunii Europene, făcându-și loc pe standurile expozițiilor din Veneția, pe pereții caselor amatorilor de măști și, fără doar și poate, au ajuns să fie purtate la balurile organizate cu diverse ocazii. Dat fiind faptul că lucrările graficianului sunt apreciate în statele Uniunii Europene, l-am întrebat dacă nu a avut propuneri de a activa peste hotare, iar acesta spune că: „A pleca sau a nu pleca e o luptă care o duc cu mine. A pleca peste hotare e cel mai simplu. Merg în foarte multe țări, iar cei de acolo, văzând ce fac eu, mă întreabă dacă nu vreau să pictez pe pereții anumitor clădiri, în muzee, dar eu aleg să rămân aici, pentru că oamenii sunt naturali și în mijlocul lor mă simt firesc”.

„Măștile nu se produc în masă”

Nicolae Latunov spune că nu produce măști în masă, ci face puține, dar bune. „În spatele unei măști bune stau un concept bine pus la punct, emoțiile și realitatea”. În ceea ce privește prețul unei măști, acesta variază între 50 și 500 de euro. Prețul oscilează în funcție de design și materialele folosite. Dacă unora le plac măștile simple, ceea ce presupune că în spatele acestora trebuie să stea o idee deloc simplă, atunci alții preferă măștile cu pene, pietre, iar culorile folosite să fie cele venețiene la care lucrează aproximativ 30 de ore. Pentru că vrea ca lucrările sale să fie înțelese, specialistul în grafică mereu le explică clienților ideea care se află în spatele unei măști, iar în cazul în care aceștia vin cu propriile idei, el le oferă sfaturi în ceea ce privește modelul, culoarea și multe alte nuanțe care stau la baza unei lucrări bune.„Un artist trebuie să fie bine informat”

Dat fiind faptul că Nicolae Latunov e unul dintre artiștii cărora le place să evolueze, iar teama că nu ar reuși să facă ceva nu-l caracterizează, acum el lucrează la un monument care urmează să fie amplasat chiar în Chișinău, însă nu ne-a oferit mai multe detalii despre acest lucru. Totodată, în curând acesta își va deschide un showroom de pictură, grafică și măști, unde vor fi expuse un ciclu de 20-30 de măști. Nicolae Latunov spune că a întâlnit mulți artiști din R. Moldova care se plâng că nu au bani să organizeze o expoziție, însă această atitudine nu este una corectă, iar drept urmare avem majoritatea expozițiilor ale căror lucrări lasă de dorit. „Un artist trebuie să fie bine informat. Sunt granturi la care poți aplica pentru a obține resurse financiare, important e să ai un proiect bine pus la punct”, menționează Nicolae Latunov. Maestrul mai spune că nu-și dorește susținere din partea statului pentru că aceasta înseamnă să te afli la cheremul cuiva, iar „într-o mulțime nu poți fi geniu”.

 

Un articol de: Elena Podoleanu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md