Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 21 Martie 2013, ora 06:56    Din editia print

Nicolae Latunov, maestrul măștilor venețiene Trebuie să fii masochist ca să faci artă în Moldova

Marime Font

Dacă pentru unii Veneția este „orașul iubirii” sau „orașul din lagună”, atunci pentru pictorul și graficianul Nicolae Latunov orașul are o semnificație aparte. 

Veneția i-a făcut „cunoștință” cu măștile. La început, artistul considera confecționarea lor drept un hobby, dar pe parcurs activitatea s-a dovedit a fi una foarte practică, așa că de șase ani se ocupă de fabricarea măștilor. Nicolae Latunov a absolvit Academia de Arte din R. Moldova și a făcut masterul în grafică la Florența. Bursa de masterat a fost obținută cu ajutorul secretarului general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, Constantin Rusnac, care, vizitând o expoziție organizată de Nicolae Latunov, a rămas impresionat de lucrările acestuia. 


Nicolae Latunov povestește că, atunci când a început să confecționeze măști, era întrebat de ce face asta pentru că, oricum, nu va fi înțeles, dar în ciuda acestui fapt el și-a propus să facă cunoscută arta măștii și să o cultive aici, acasă. Astfel, Nicolae organizează și lecții particulare în cadrul cărora predă cursuri de pictură, desen celor care au o pasiune pentru această artă. „Trebuie să fii masochist ca să faci artă în R. Moldova, pentru că aici arta nu este apreciată și doar 5% din populație o înțelege”, afirmă graficianul. Cu toate acestea, el nu-și dorește să obțină venituri din alte domenii decât cel al artei, ceea ce îl face să muncească asiduu și cu iscusință, aceasta fiind garanția succesului unui bun artist. Totodată, Nicolae Latunov merge anual la Veneția pentru a face stagii de perfecționare, unde acumulează de fiecare dată noi cunoștințe. El ne-a mărturisit că artiștii din străinătate au fost cei care l-au ajutat să aibă noi viziuni asupra artei și a metodelor de a te promova. „Dat fiind faptul că în R. Moldova artei nu i se oferă locul cuvenit în societate, îți ia ceva timp ca să ajungi a fi cunoscut, dar e greșit să afișezi panouri în oraș prin care să încerci a te promova drept cel mai bun și iscusit artist”.

80% din măști, peste hotare

În cei șase ani de activitate, peste 80% din măștile lui Nicolae Latunov au trecut hotarele R. Moldova, ajungând în cele mai mari orașe ale Uniunii Europene, făcându-și loc pe standurile expozițiilor din Veneția, pe pereții caselor amatorilor de măști și, fără doar și poate, au ajuns să fie purtate la balurile organizate cu diverse ocazii. Dat fiind faptul că lucrările graficianului sunt apreciate în statele Uniunii Europene, l-am întrebat dacă nu a avut propuneri de a activa peste hotare, iar acesta spune că: „A pleca sau a nu pleca e o luptă care o duc cu mine. A pleca peste hotare e cel mai simplu. Merg în foarte multe țări, iar cei de acolo, văzând ce fac eu, mă întreabă dacă nu vreau să pictez pe pereții anumitor clădiri, în muzee, dar eu aleg să rămân aici, pentru că oamenii sunt naturali și în mijlocul lor mă simt firesc”.

„Măștile nu se produc în masă”

Nicolae Latunov spune că nu produce măști în masă, ci face puține, dar bune. „În spatele unei măști bune stau un concept bine pus la punct, emoțiile și realitatea”. În ceea ce privește prețul unei măști, acesta variază între 50 și 500 de euro. Prețul oscilează în funcție de design și materialele folosite. Dacă unora le plac măștile simple, ceea ce presupune că în spatele acestora trebuie să stea o idee deloc simplă, atunci alții preferă măștile cu pene, pietre, iar culorile folosite să fie cele venețiene la care lucrează aproximativ 30 de ore. Pentru că vrea ca lucrările sale să fie înțelese, specialistul în grafică mereu le explică clienților ideea care se află în spatele unei măști, iar în cazul în care aceștia vin cu propriile idei, el le oferă sfaturi în ceea ce privește modelul, culoarea și multe alte nuanțe care stau la baza unei lucrări bune.„Un artist trebuie să fie bine informat”

Dat fiind faptul că Nicolae Latunov e unul dintre artiștii cărora le place să evolueze, iar teama că nu ar reuși să facă ceva nu-l caracterizează, acum el lucrează la un monument care urmează să fie amplasat chiar în Chișinău, însă nu ne-a oferit mai multe detalii despre acest lucru. Totodată, în curând acesta își va deschide un showroom de pictură, grafică și măști, unde vor fi expuse un ciclu de 20-30 de măști. Nicolae Latunov spune că a întâlnit mulți artiști din R. Moldova care se plâng că nu au bani să organizeze o expoziție, însă această atitudine nu este una corectă, iar drept urmare avem majoritatea expozițiilor ale căror lucrări lasă de dorit. „Un artist trebuie să fie bine informat. Sunt granturi la care poți aplica pentru a obține resurse financiare, important e să ai un proiect bine pus la punct”, menționează Nicolae Latunov. Maestrul mai spune că nu-și dorește susținere din partea statului pentru că aceasta înseamnă să te afli la cheremul cuiva, iar „într-o mulțime nu poți fi geniu”.

 

Un articol de: Elena Podoleanu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)