Astăzi 15 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 14 Octombrie 2019
Abonamente

Istorie 19 Iunie 2015, ora 16:31

Trecerea Nistrului şi chestiunea evreiască, printre cele cinci mari greşeli ale Mareşalului Antonescu

Marime Font

Figura mareşalului Antonescu va rămâne un subiect de controversă pentru totdeauna în societatea românească. Este greu de judecat ceva ce s-a întâmplat în vremuri tulburi, acum 60 de ani.

Istoria lui “ce-ar fi fost dacă” este seducătoare şi atât pentru că perioada anilor 1920 – 1940 pentru România nu a fost ceva virtual.

Revenind la Antonescu, faptele şi deciziile sale precum şi personalitatea să au fost întoarse pe toate fetele de istorici. De explicat puţin contextul. Mareşalul Ioan Antonescu a fost numit preşedinte al Consiliului de Miniştri chiar de către Carol al ÎI-lea, cel mai mare adversar al sau. Numirea s-a făcut pe fondul pierderii teritoriale din ’40 iar Antonescu l-a forţat pe Carol al ÎI-lea să abdice în favoarea principelui moştenitor, Mihai. Dar, în toată această vâltoare nebună de evenimente, mareşalul Antonescu a comis cinci greşeli în opinia istoricului Alex Mihai Stoenescu şi care au fost consemnate în volumul 3 din Istoria loviturilor de stat în România.

Greşeală numărul 1: Modul în care a fost gestionată problema evreilor


Alexandru Şafran a fost rabinul şef al Cultului Mozaic din România şi senator al Parlamentului român în anul 1940. Wilhelm Filderman a fost preşedintele Uniunii Evreilor Români (1923 – 1948) şi un om politic român de origine evreiască. Cei doi, împreună cu mareşalul Antonescu, au făcut o înţelegere pentru salvarea evreilor din România. Evreii urmau să fie transferaţi în Palestina. Motivaţia lui Antonescu era aceea că voia să trimită din ţară şi evrei români pentru a rezolva “chestiunea evreiască”. S-a lovit însă de rezistenţă Angliei şi a SUA aşa că s-a trezit peste noapte cu 400,000 de evrei blocaţi în ţară. Mulţi dintre ei aveau cetăţenia ridicată prin legile rasiale emise de guvernul Goga-Cuza.

În urmă alegerilor din 20 decembrie 1937, Regele Carol al ÎI-lea hotărâse să cheme la guvernare extremă dreapta reprezentată de Partidul Naţional Creştin pentru a contrabalansa popularitatea Mişcării Legionare. Numai că PNC obţinuse undeva în jurul a 9% şi nu avea un suport politic puternic iar guvernarea începuse catastrofal. Ziarele “Adevărul” şi “Dimineaţă”, suspectate că erau pro-evreieşti au fost suprimate iar populaţia evreiască era atât de înspăimântată încât îşi retrăgea tot capitalul din bănci. Astfel că, la 18 ianuarie 1938, guvernarea Goga – Cuza a emis Decretul Lege nr. 169 prin care se stipula revizuirea de încetăţenire a populaţiei evreieşti din România.

Antonescu şi-a asumat în faţă lui Hitler responsabilitatea evreilor şi i-a izolat în interiorul societăţii. I-a pus să lucreze în folosul comunităţii în schimbul garanţiei că nu vor fi înrolaţi în armata. Dar Antonescu urmărit să-i alunge din ţară pe evreii comunişti, făcând o distincţie clară între evreii pământeni şi evreii din Basarabia şi Bucovina. Wilhelm Filderman a închis şi el ochii şi a acceptat că evreii care au colaborat cu comuniştii ar trebui să primească ceea ce merită şi nu s-a amestecat prea tare peste planurile lui Antonescu. Dar declararea mareşalului că toţi evreii din Basarabia şi Bucovina sunt comunişti a fost terenul fertil în care au însămânţat abuzurile armatei.

În octombrie 1941, din 1500 de evrei deportaţi în Chişinău, 500 au fost omorâţi. Evreii au fost executaţi la ordinul locotenentului Roşca. Comunitatea evreiască din Chişinău a reuşit să ia legătură, printr-o diversiune, cu Filderman şi cu Şafran. Ambii i-au comunicat lui Antonescu cele întâmplate şi, la intervenţia Reginei, mareşalul a înfiinţat la 11 decembrie o Comisie care să analizeze cele întâmplate. Raportul întocmit de Comisie relevă că Antonescu nu era la curent de cele întâmplate însă faptul că a declarat că Basarabia şi Bucovina sunt nişte guvernăminte a fost baza legală care a stat la comiterea acestor abuzuri. Legat de progromul de la Iaşi, Antonescu nu a avut nicio legătură cu organizarea lui şi există argumente care demonstrează că el l-a oprit.

Greşeală numărul 2: Declararea Basarabiei şi a Bucovinei drept guvernăminte

Este una dintre marile enigme ale celui de-Al Doilea Război Mondial decizia lui Antonescu de a declara guvernăminte două provincii istorice ale României după ce au fost eliberate de armata română. În loc să revină în administraţia României Mari, Basarabia a fost condusă de un guvernator, funcţie care nu a existat niciodată în administraţia românească. Antonescu consideră că în Bsarabia şi Bucovina, “exercită o suveranitate de ocupant, şi nu de stat suveran”. Practic Antonescu a declarat că Basarabia este teritoriu străin ocupat de armata română. Argumentul era acela că li se puteau aplică evreilor legile internaţionale şi nu cele ale statului român.

Greşeală numărul 3: Cedarea suveranităţii României

România a intrat în război cu sintagma “aliat al Germaniei naziste”, dar angajarea în război s-a făcut în numele lui Antonescu, neexistând vreun tratat în acest sens. Soarta României era, practic, în mâinile lui Hitler care la numit pe generalul von Schobert responsabil de apărarea teritoriului românesc dar l-a lăsat pe Antonescu să apară în faţă poporului drept comandantul suprem.

Progromul de la Iaşi, pentru care mareşalul Antonescu nu poate fi făcut vinovat în mod direct, a fost posibil deoarece mareşalul a instituit în zona de dispoziţie a Armatei a 11-a româneşti o autoritate străină pe teritoriul ţării noastre. Practic, funcţiile armatele de campanie româneşti raspuneau Armatei a 11-a germane iar autorităţile româneşti au fost dublate cu autorităţi germane care le dădeau ordin românilor. Chiar dacă era sub comandă nominală a lui Antonescu, această nouă armata acţiona la ordinele generalului Eugen von Schobert.

Se ajunsese că, în Iaşi, locuitorii să între cu autorizaţie vizată de autoritatea germană! La Iaşi erau prezente toate instituţiile de represiune ale naziştilor, inclusiv Gestapo. Cu ajutorul unor legionari români, naziştii au decansat progromul, luând prin surprindere autorităţile româneşti.

Greşeală numărul 4: Decizia de a trece Nistrul

Ion Antonescu a luat decizia de a trece Nistrul în mijlocul unor probleme de sănătate, fără a se consulta cu ceilalţi capi ai armatei române. Mareşalul suferea de pe urmă unei ciclotomii accentuate. 23 de generali şi şeful Statului-Major s-au opus acestei decizii şi au sfârşit daţi afară din armata la ordinul lui Antonescu. Armata română era incapabilă să lupte dincolo de Nistru. Antonescu a vrut să urmărească Armata Roşie pe teritoriul ei dar armata română nu avea logistică, nu avea reţele de comunicaţii, nu avea trupe proaspete şi nu avea, mai presus de toate, moral şi motivaţie! Stârpirea bolşevismului era un concept prea îndepărtat şi iluzoriu. Prin această decizie, Antonescu a scos ţară noastră din calitatea de victima a agresiunii sovietice şi ne-a trecut în barcă agresorilor.

Greşeală numărul 5: Persoană lui a contat mai mult decât statul

Iuliu Maniu reuşise să obţină de la SUA şi Marea Britanie posibilitatea că România să fie tratată precum un stat care nu putea să decidă de unul singur opţiunile sale în materie de politică externă deoarece se află sub ocupaţie germană. Maniu s-a dus cu această soluţie la Antonescu pentru a salva, cumva, soarta României. Antonescu a refuzat deşi România chiar era sub controlul Germaniei naziste. Dar Antonescu s-a incapatnat să nu renunţe la parteneriatul cu Germania nazistă.

În timpul procesului sau din 1946, mareşalul Antonescu avea să spună: “Popor ingrat, nu meriţi nici cenuşă mea!” O personalitate controversată şi profundă, de Antonescu se leagă şi o serie de acţiuni politice performanţe, precum detronarea lui Carol al ÎI-lea, organizarea plebiscitelor sau negocierile cu partidele istorice. Antonescu a condus România într-o conjunctură pe care şi-a creeat-o singur, dar care l-a lăsat singur în faţă unor decizii uriaşe ale căror consecinţe se răsfrâng şi astăzi asupra României.

sursa: europolitics.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:12

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:11

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

DECLARAȚII /// Portalul de știri Unimedia ar fi fost cumpărat de Igor Dodon

Președintele Igor Dodon, liderul neformal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), l-ar fi depășit deja pe fostul coordonator al coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, la capitolul mijloace media pe care le deține. Cel puțin, așa spune președintele „Partidului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:07

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Andrei Năstase: Mafia s-a dus de la Vlad Plahotniuc la Ion Ceban şi Igor Dodon

Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a lansat un nou atac la adresa colegului său din alianţa de guvernare, Ion Ceban, care este şi candidatul socialiştilor pentru Primăria Capitalei. Liderul PPDA i-a îndemnat pe alegători să nu voteze cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:01

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

La Orhei a fost dat în exploatare încă un drum reparat capital

Primăria Orhei a dat în exploatare încă o stradă reparată capital, amplasată într-un cartier important, deoarece asigură accesul la singura grădiniță din sectorul de Nord al orașului. Strada nu a mai fost reparată de zeci de ani și face parte din planul de reconstrucție a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 15:00

Un tânăr din Capitală a oprit un șofer să urce beat la volan: i-a luat cheile și a sunat la poliție

Un tânăr din Capitală a oprit un șofer să urce beat la volan: i-a luat cheile și a sunat la poliție

Un bărbat a oprit un șofer care a urcat la volan beat criță și a vrut să pornească pe străzile din capitală. Șoferul nu putea nici să vorbească, atât era de afectat. Potrivit bărbatului care l-a oprit pe individ, totul s-a întâmplat în curtea unui bloc de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 14:21

14 octombrie: Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

14 octombrie: Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei

Cuvioasa Parascheva (în greacă „Sfânta Vineri”), cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 13:47

Ion Ceban a depus flori la casa în care a locuit Karl Schmidt

Ion Ceban a depus flori la casa în care a locuit Karl Schmidt

În timp ce, de Hramul Chișinăului, majoritatea oficialilor depun flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, Ion Ceban, candidat pentru funcția de primar general al municipiului, a mers la casa unde a locuit fostul primar al Chişinăului Karl Schmidt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 13:06

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni ar putea „dispărea”

​În așteptarea nominalizării oficiale a noului premier PNL, liberalii fac schița noului guvern care ar trebui să aibă maximum 15-16 ministere. Unele dintre cele actuale vor fi comasate, iar în cazul altora se ia în calcul chiar desființarea.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Octombrie 2019, ora: 12:55

REȚETE culinare: Dovleac copt cu susan

REȚETE culinare: Dovleac copt cu susan

În mijloc de toamnă avem un motiv în plus să ne bucurăm la petreceri. În locul aperitivelor obișnuite vă îndemnăm să încercați gustări pe bază de dovleac, care sunt foarte delicioase. Dovleacul este remediu naturist pentru sănătatea şi echilibrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:49

Apelul lui Băsescu: Pe 20 octombrie îi îndemn pe toţi să îl susţină pe Ţîcu și candidații PUN

Apelul lui Băsescu: Pe 20 octombrie îi îndemn pe toţi să îl susţină pe Ţîcu și candidații PUN

Fostul președinte al României Traian Băsescu înseamnă toți cetățenii R. Moldova să, voteze pentru candidații Partidului Unității Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:44

Dumitru Țîra: „Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, oricine din orașul Chișinău ar putea fi un primar mai bun decât Chirtoacă”

Dumitru Țîra: „Primăria are nevoie de un om ca Saakashvili, oricine din orașul Chișinău ar putea fi un primar mai bun decât Chirtoacă”

Dumitru Țîra, candidat pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, a participat astăzi la dezbaterile cu titlul „Chișinău arată așa și așa, el poate fi mai frumos?” organizate de comisarii electorali Primăria Mea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 12:42

Ion Ceban: Eu respect acordul semnat cu blocul ACUM. Nu i-am acuzat în această campanie și nu o voi face

Ion Ceban: Eu respect acordul semnat cu blocul ACUM. Nu i-am acuzat în această campanie și nu o voi face

Candidatul PSRM pentru șefia capitalei a venit cu o reacție la acuzațiile aduse de către contracandidatul său din blocul ”ACUM”. Ion Ceban a subliniat faptul că în contextul unui acord semnat între PSRM și blocul ”ACUM” este incorect să se lanseze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 09:57

Socialistul Dodon și-a CUMPĂRAT telefon de ultimă generație. Prețul „BIJUTERIEI” este de aproape 40 000 de lei

Socialistul Dodon și-a CUMPĂRAT telefon de ultimă generație. Prețul „BIJUTERIEI” este de aproape 40 000 de lei

Președintele Igor Dodon ține pasul cu tehnologia, iar acest lucru, probabil, îl face să scoată bani grei din buzunar. Oficialul și-ar fi achiziționat, recent, un Apple iPhone 11 PRO MAX, prețul căruia este de 38 000 de lei. Asta în situația când salariul șefului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Octombrie 2019, ora: 09:41

Opoziţia a câştigat alegerile pentru primăria din Budapesta, înfrângere majoră pentru premierul Viktor Orban

Primarul în exerciţiu al capitalei ungare, Istvan Tarlos, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile municipale la Budapesta în faţa candidatului opoziţiei de stânga, Gergely Karacsony.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:18

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

Matei Vişniec: Peter Handke, autor controversat datorită atitudinilor sale pro-sîrbe în anii războiului din Bosnia

 Dintre cele două premii Nobel pentru literatură acordate de Academia sudeză, unul riscă să suscite polemici, pentru că scriitorului austriac Peter Handke i s-a reproşat sprijinul moral acordat sîrbilor în contextul războiului din fosta Yugoslavie. Iar în Franţa,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Octombrie 2019, ora: 15:07

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

"Tenişii lui Iisus", care conţin apă sfinţită injectată în talpă, vânduţi în câteva minute cu 3.000 de dolari

 O pereche de pantofi sport, numiţi "tenişii lui Iisus", creaţi de un studio de design din New York şi care conţin în interiorul tălpilor apă sfinţită din râul Iordan, au fost vânduţi la câteva minute după ce au fost puşi în vânzare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 21:33

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

Ambasadorul Moldovei la Madrid: Investitorii spanioli vor veni în Moldova dacă vor fi siguri că mediul de afaceri le va oferi posibilitate de dezvoltare şi profit

  Cu ocazia sărbătorii naţionale a Regatului Spaniei, consemnată pe data de 12 octombrie, ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, Violeta Agrici, a oferit un interviu pentru Radio Moldova, ce a putut fi audiat în cadrul emisiunii „Obiectiv europa. Experienţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 16:21

Usatîi: Tandemul Diacov-Cașu va distruge corupția, schemele și „otkaturile” din primăria Chișinău

Usatîi: Tandemul Diacov-Cașu va distruge corupția, schemele și „otkaturile” din primăria Chișinău

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, echipa Partidului Nostru la alegerile locale din Chișinău, s-a declarat convins că oamenii pe care îi propune formațiunea sa sunt în stare să schimbe radical lucrurile în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Octombrie 2019, ora: 11:48

GALERIE FOTO / Accident cu victime la Strășeni

GALERIE FOTO / Accident cu victime la Strășeni

 Cel puțin trei persoane au avut de suferit în urma unui grav accident rutier, produs în această dimineață, în jurul orei 8.20, în raionul Strășeni, după ce microbuzul în care se deplasau s-a răsturnat. Potrivit informațiilor preliminare, șoferul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)