Ultima oră

TREI ANI de la moartea lui Adrian Păunescu

Cu această ocazie, la bustul său de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din Chişinău s-au adunat un grup de scriitori, oameni de ştiinţă, ziarişti şi simpli admiratori ai creaţiei marelui dispărut.

Solicitat de agenţie, acad. Mihai Cimpoi a amintit că doar cu cîteva luni înainte de trecerea sa fulgerătoare la cele veşnice Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a oferit titlul de membru de onoare al acesteia, preşedintele instituţiei, acad. Gheorghe Duca, fiind chiar consăteanul său.

„Adrian Păunescu a făcut mult pentru Basarabia şi basarabeni. La rîndul nostru, noi trebuie să-i înveşnicim memoria. Astăzi liceul din satul natal îi poartă numele. În comuna Bîrca, de dincolo de Prut, a fost dezvelit un bust, iar altul – la Craiova, unde îi poartă numele şi o stradă”. Acum la Editura „Arc i-a apărut volumul de versuri „Maluri de Prut”, a menţionat acad. Mihai Cimpoi.

„Adrian Păunescu face parte din categoria rarisimă de creatori care a ştiut să-şi ducă crucea, aşa cum a făcut-o şi prietenul său, Grigore Vieru”, a remarcat poetul Iulian Filip.

Adrian Păunescu s-a născut pe 20 iulie 1943, în Copăceni judeţul Bălţi, unde părinţii săi, ambii din Oltenia, au fost trimişi să lucreze ca învăţători. El este binecunoscut cititorilor prin poemele sale de dragoste, dar şi prin şedinţele Cenaclului „Flacăra”, transmise în direct la Radio Bucureşti în anii ’70-80.
 
Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *