Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Sănătate 22 August 2017, ora 09:41

Trei cazuri GRAVE de infectare cu boala ȘOBOLANILOR, înregistrate în Republica Moldova

Marime Font

În ultima lună specialiştii din sănătate publică au depistat în Moldova trei cazuri de infecţii extrem de periculoase. Vorbim de tularemie, descoperită la două persoane din raionul Cahul şi un caz de leptospiroză, depistat în Municipiul Chişinău. Infecţiile sunt extrem de periculoase, iar dacă nu sunt diagnosticate şi tratate la timp, pot provoca chiar decesul persoanelor, informează Sănătate Info.

Tularemia şi leptospiroza fac parte din grupa infecţiilor extrem de contagioase cu focalitate naturală, adică sursele de infecţie pot fi diferite rozătoare (şobolani, şoareci). De asemenea, infecţiile pot fi transmise prin căpuşe şi ţânţari, care conveţuiesc în diverse medii, de unde se pot molipsi şi oamenii.

În raionul Cahul, tularemia a fost diagnosticată la un vânător şi un pescar. Aceştia au pescuit în lunca Prutului, în regiunea staţiei de epurare a apelor reziduale. Ei au fost îmbrăcaţi în costume speciale, dar totuşi apa infectată a ajuns pe pielea lor, provocând infecţia.Persoanele au vârsta de 48 şi 55 de ani. Primele simptome au apărut patru zile mai târziu.Un caz de leptospiroză a fost depistat în cazul unei persoane de 38 de ani din Municipiul Chişinău. Potrivit anchetei specialiştilor, pacientul s-a îmbolnăvit brusc la data de 1 august, când au apărut dureri musculare la picioare, spate, frisoane, insomnie, cefalee, lipsa poftei de mâncare şi dificultăţi de urinare.

Acesta a solicitat ajutorul medicilor abia pe 10 august, când a apărut icterul. A fost spitalizat în secţia de nefrologie a Spitalului Clinici Municipal „Sfânta Treime” cu diagnosticul de insuficienţă renală. Şase zile mai târziu acesta a fost consultat de către un medic infecţionist, iar ulterior a fost transferat în secţia de reanimare a Spitalului Clinic Republican de boli infecţioase „Toma Ciorbă” cu diagnoza de leptospiroză.

Potrivit specialiştilor, bărbatul a mers la pescuit într-un bazin improvizat, rămas în urma inundaţiei din anii precedenţi, din sectorul Râşcani al Capitalei. 


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul