Bună Dimineața

Trei Crai de la Răsărit

Primăvara a venit, gheața s-a topit, la propriu și la figurat, și în statul nostru, cu nume de R. Moldova. A venit timpul înnoirilor și al schimbărilor. Așa se spune, dar poate că e adevărat.

Cei trei oameni, mari și tari în statul nostru, s-au întâlnit. Ce mai eveniment, de parcă n-ar trebui să colaboreze spre binele țării și al lor. Dar, spre uimirea poporului, ei au stat la aceeași masă, de parcă până atunci n-au mai stat pe la nunți, botezuri sau frigărui.

Cei trei crai, președintele Parlamentului, Andrian Candu, șeful Guvernului, Pavel Filip, și președintele unora, Igor Dodon, s-au întâlnit, s-au privit, au vorbit, au convenit și au decis să ne spună și nouă ce au hotărât.

Cei trei crai, la conferința de totalizare a întâlnirii de la trei tribune, stând rânduiți după cum le e rangul, au vorbit în fața poporului (de la ecranele TV).

Cei trei au avut câteva puncte comune, și anume: e bine că s-au văzut și s-au privit în ochi, e bine că vor să rezolve problema raioanelor din estul țării. În rest, fiecare cu ale lui. Dodon o ține una și bună: dizolvarea Parlamentului, schimbarea Constituției, disocierea Acordului cu UE, să interzică deschiderea Biroului NATO la Chișinău. Argumente plauzibile n-are, însă de două luni repetă aceleași idei, cam aberante, și speră ca oamenii lui, dar și alții să le învețe pe dinafară.

Prim-ministrul Filip, modest din fire, a expus clar, că multe lucruri s-au realizat, este loc și pentru mai bine, dar rezultatele vor fi, când va fi colaborare reală între toate ramurile puterii. Modelul racului, al broaștei și al știucii nu merge în statul R. Moldova.
Șeful Parlamentului a fost ceva mai „glăsos”, mai apăsat și chiar dur. A explicat, cu argumente posibile, că UE este viitorul nostru, că Biroul NATO nu este armata NATO, că salariile totuși se plătesc, dar și pensiile. Da, sunt mici, poate că vor fi mai mari, dacă bogații statului ar plăti impozite și taxe reale, dacă s-ar fura mai puțin, dar s-ar gândi cineva și la bieții alegători.

Președintele Dodon are rezerve despre tot și despre toate, în special vectorul european îi stă în gât, iar cel rusesc e uns cu unt.
Prim-ministrul Filip se străduiește să facă ceva real, să combată corupția (pe cât e de posibil), să asigure un nivel de viață stabil, deși modest.

Șeful Parlamentului Candu a promis că legile adoptate vor fi și pentru muritorii de rând și orientarea spre UE este unica noastră salvare.

Păcat că cei trei n-au prezentat vreun proiect de țară, despre dezvoltarea economiei, susținerea agriculturii, asigurarea cu medicamente a spitalelor, salarii și pensii decente.
Doar declarații.

Aparent, această întâlnire a fost un eveniment. Doar atât!
Seamănă, pentru început, cu întâlnirea celor trei păstori din colind, care primii au vestit nașterea Fiului lui Dumnezeu. Ne amintea de versurile:

„Haideți, fraților, să mergem,
Floricele să culegem,
Să le ducem lui Hristos,
Să ne fie de folos.”

Dar, spre regret, nici un folos din astă întâlnire, cei trei au rămas distanți și reci, promovându-și propriile opinii și poziții.

Ca alegător, cetățean al acestui stat, cred că întâlnirea a fost un eșec, s-a făcut de ochii lumii, pentru a ne minți încă puțin ca să putem să fim fericiți.

Păcat de Colind!

Alexandra Tănase

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *