Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:16
Abonamente

Bună Dimineața 7 Martie 2017, ora 09:00    Din editia print

Marime Font

Trei Crai de la Răsărit

„Trei păstori se întâlniră
Și așa se sfătuiră:
Raza soarelui, floarea-soarelui…
Și așa se sfătuiră”

Primăvara a venit, gheața s-a topit, la propriu și la figurat, și în statul nostru, cu nume de R. Moldova. A venit timpul înnoirilor și al schimbărilor. Așa se spune, dar poate că e adevărat.

Cei trei oameni, mari și tari în statul nostru, s-au întâlnit. Ce mai eveniment, de parcă n-ar trebui să colaboreze spre binele țării și al lor. Dar, spre uimirea poporului, ei au stat la aceeași masă, de parcă până atunci n-au mai stat pe la nunți, botezuri sau frigărui.Cei trei crai, președintele Parlamentului, Andrian Candu, șeful Guvernului, Pavel Filip, și președintele unora, Igor Dodon, s-au întâlnit, s-au privit, au vorbit, au convenit și au decis să ne spună și nouă ce au hotărât.

Cei trei crai, la conferința de totalizare a întâlnirii de la trei tribune, stând rânduiți după cum le e rangul, au vorbit în fața poporului (de la ecranele TV).

Cei trei au avut câteva puncte comune, și anume: e bine că s-au văzut și s-au privit în ochi, e bine că vor să rezolve problema raioanelor din estul țării. În rest, fiecare cu ale lui. Dodon o ține una și bună: dizolvarea Parlamentului, schimbarea Constituției, disocierea Acordului cu UE, să interzică deschiderea Biroului NATO la Chișinău. Argumente plauzibile n-are, însă de două luni repetă aceleași idei, cam aberante, și speră ca oamenii lui, dar și alții să le învețe pe dinafară.

Prim-ministrul Filip, modest din fire, a expus clar, că multe lucruri s-au realizat, este loc și pentru mai bine, dar rezultatele vor fi, când va fi colaborare reală între toate ramurile puterii. Modelul racului, al broaștei și al știucii nu merge în statul R. Moldova.
Șeful Parlamentului a fost ceva mai „glăsos”, mai apăsat și chiar dur. A explicat, cu argumente posibile, că UE este viitorul nostru, că Biroul NATO nu este armata NATO, că salariile totuși se plătesc, dar și pensiile. Da, sunt mici, poate că vor fi mai mari, dacă bogații statului ar plăti impozite și taxe reale, dacă s-ar fura mai puțin, dar s-ar gândi cineva și la bieții alegători.

Președintele Dodon are rezerve despre tot și despre toate, în special vectorul european îi stă în gât, iar cel rusesc e uns cu unt.
Prim-ministrul Filip se străduiește să facă ceva real, să combată corupția (pe cât e de posibil), să asigure un nivel de viață stabil, deși modest.

Șeful Parlamentului Candu a promis că legile adoptate vor fi și pentru muritorii de rând și orientarea spre UE este unica noastră salvare.

Păcat că cei trei n-au prezentat vreun proiect de țară, despre dezvoltarea economiei, susținerea agriculturii, asigurarea cu medicamente a spitalelor, salarii și pensii decente.
Doar declarații.

Aparent, această întâlnire a fost un eveniment. Doar atât!
Seamănă, pentru început, cu întâlnirea celor trei păstori din colind, care primii au vestit nașterea Fiului lui Dumnezeu. Ne amintea de versurile:

„Haideți, fraților, să mergem,
Floricele să culegem,
Să le ducem lui Hristos,
Să ne fie de folos.”

Dar, spre regret, nici un folos din astă întâlnire, cei trei au rămas distanți și reci, promovându-și propriile opinii și poziții.

Ca alegător, cetățean al acestui stat, cred că întâlnirea a fost un eșec, s-a făcut de ochii lumii, pentru a ne minți încă puțin ca să putem să fim fericiți.

Păcat de Colind!

Alexandra Tănase

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md