Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:04
Abonamente

Economie 12 Septembrie 2017, ora 08:35

economieTrei partide de opoziţie din Italia au propus introducerea unei monede în paralel cu moneda euro

Marime Font

Trei dintre cele mai mari partide de opoziţie din Italia fac apel la introducerea în circulaţie a unei a doua monede, care să funcţioneze în paralel cu moneda euro, pe fondul intensificării sentimentului antieuro. Partidele susţin că o astfel de decizie va stimula creşterea economică şi piaţa locurilor de muncă, anunță Rador.

Formaţiunile politice – Mişcarea Cinci Stele, Liga Nordului şi Forza Italia – au renunţat la propunerea anterioară de eliminare completă a monedei euro şi au subliniat că noua monedă trebuie să fie introdusă imediat după alegerile din 2018.

Analiştii economici susţin că, prin propunerea lor, partidele mizează pe sentimentul antieuro al italienilor, în timp ce unii parlamentari consideră că primul scop al introducerii unei monede paralele este de a convinge Bruxellesul să modifice legile fiscale astfel încât să permită guvernanţilor să cheltuie mai mult şi să reducă taxele. Mulţi dintre susţinătorii propunerii celor trei partide afirmă că introducerea unei noi monede ar putea susţine mai bine scoaterea monedei euro din Italia.Comisia Europeană se opune propunerii politicienilor italieni, afirmând că în zona euro nu poate exista decât un singur mijloc de plată legal. În 1989, când în Italia a fost introdus euro, moneda s-a bucurat de sprjinul italienilor. Odată cu trecerea timpului, însă, italienii şi-au schimbat sentimentul, acuzând moneda euro pentru reducerea nivelului lor de trai şi a standardelor de viaţă şi creşterea totodată a şomajului. Un sondaj realizat în luna martie de agenţia Winpoll relevă că aproape 50% din populaţia Italiei este de acord cu prezenţa monedei euro.

Rador

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md