Cultură

Trei tineri dramaturgi vor reprezenta Moldova la cele mai importante festivaluri de teatru din Germania

La eveniment sunt invitați doisprezece autori de teatru din Belarus, Ucraina, Georgia și Moldova, pentru a prezenta textele lor și a discuta despre frământările, situația conflictuală din trecut și prezent ale țărilor lor pe scena teatrului contemporan, despre ce înseamnă pentru ei Europa, despre substanța interioară și problemele cu care se confruntă un tânăr autor.

Pe baza lucrărilor celor doispreze, pe 8 mai, în cadrul aceluiași proiect, se va lansa o antologie în limba germană cu piesele incluse. „Texte de teatru contemporan din Belarus, Ucraina, Moldova și Georgia” vor reflecta realitatea socială din țările respective și se va aduce o nouă perspectivă, unică, din partea fiecărui tânăr dramaturg, a Europei și a teatrului contemporan.

Tot în Berlin, Germania, doar că la alt eveniment de cultură, va participa doar Inna Cebotari, dramaturgă, actriță din Chișinău. Ea a câștigat și anul acesta o bursă la cel mai mare Forum Teatral din Germania „Theatretreffen 2016” care va avea loc în perioada 6-22 mai a.c. Împreună cu alți 37 de bursieri de 21 de națiuni diferite, va lua parte la mai multe ateliere de lucru, la un program artistic cuprinzător ce va include spectacole de teatru sau la tabăra Theatretreffen-platforma discursivă a festivalului.

Forumul este dedicat tinerilor ce doresc să depășească limitele cadrului cultural național și vor să evolueze în munca lor creativă. De asemenea, ei au până la 35 de ani și experiență profesională în regie, actorie, design, dramaturgie, scriere dramatică, muzică, video, performance, coregrafie şi alte discipline artistice. Festivalul oferă spațiu de lucru la nivel mondial pentru artiștii internaționali interesați de relația dintre politica globală, tranziția socială și arta contemporană.

„Next Stage Europe 2016” este un proiect al Institutului Ghoete din Germania în colaborare cu Conferința Scriitorilor Europeni, iar Forumul Teatral din Germania „Theatretreffen 2016” este un program de grant organizat de „Berliner Festspiele Theatertreffen” (tradus ca: Festivalul Berlinez „Întâlniri Teatrale”) şi anual sponsorizează tinerii activi în domeniul teatral din toate ţările lumii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *