Astăzi 23 Ianuarie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 22:15
Abonamente

Actualitate 5 Iulie 2017, ora 08:46

Trenul cu averi al regelui României. Cât e mit și cât e adevăr? (VIDEO)

Marime Font

Monarhia constituţională, o elită politică educată şi avută şi o clasă de mijloc în plină ascensiune, au făcut ca, încă înainte de Primul Război Mondial, România să fie un stat de luat în seamă în Europa. Stilul auster al regelui Carol I, a cărui domnie a durat 48 de ani, a temperat excesele partidelor politice. Efectele stabilităţii politice s-au văzut în economie. Relativa prosperitate a alimentat apoi educaţia şi artele, iar noile clase educate au impulsionat o şi mai mare dezvoltare economică.


 

Crearea României Mari în 1918 a multiplicat potenţialul ţării. Regele Ferdinand şi regina Maria au domnit într-o ţară care învăţa, muncea şi dezbătea calea cea mai bună ca să fie fericită. Domnia autoritaristă a lui Carol al II-lea, apoi curentele extremiste au lovit puternic temelia României democratice.

Loading...


Sinaia şi Peleşul au fost, vreme de decenii, leagănul dinastiei române. Carol I şi soţia sa, Elisabeta, au ales locul pentru reşedinţa de vară înainte de Războiul de Independenţă. La Peleş şi Pelişor s-au născut apoi copiii cuplului Maria şi Ferdinand. Nepotul lor, regele Mihai, se va naşte la Foişor, o cabană aflată ceva mai sus de Peleş. Carol I a avut grijă ca reşedinţa sa de la Peleş să fie chiar mai mult decât o casă a familiei regale. Audienţele, invitaţiile la cină sau recepţiile, ceaiurile sau serile de muzică au dat direcţia bunului gust. Regele Carol I a fost primul care a deschis Peleşul pentru vizitatori. Primul gest al regimului comunist a fost însă să îl închidă.

Peleș, ultimul act al distrugerii monarhiei

Ultimul act al desfiinţării monarhiei constituţionale din România a avut loc nu la Bucureşti, la Palatul Elisabeta, ci în castelul familiei de pe Valea Peleşului. În gara Sinaia, familia regală a străbătut peronul trecând printre două şiruri de soldaţi care fuseseră obligaţi să stea întorşi cu spatele.

După abdicarea forţată, regele Mihai şi regina-mamă Elena s-au întors la Sinaia în dimineaţa zilei de 31 decembrie. A fost cel mai trist An Nou petrecut vreodată de familia regală pe domeniul de la Peleş. Au urmat pregătirile de plecare. Aici, la castelul Peleş, la Pelişor, la castelul Foişor, unde locuiau cei doi, au apărut un soi de personaje care pretindeau că fac parte dintr-o comisie. După plecarea regelui Mihai şi a reginei mamă Elena în exil, la Peleş a luat naştere oficial aşa-numita comisie Levente. Rolul ei era să inventarieze toate bunurile aflate la Peleş. Şi-a încetat activitatea în 1954. Inventarul a rămas în continuare neclar.

Trenul cu averi, alibi pentru furt

Documente ale Securităţii - desecretizate în ultimii ani - atestă că regele Mihai şi mica lui suită au părăsit România având asupra lor numai bunuri strict personale. Inclusiv bijuteriile doamnelor au fost confiscate în timpul unei percheziţii în tren, înainte de ieşirea din ţară. Ele ar fi trebuit recuperate mai târziu, printr-un mandatar, lucru care nu s-a întâmplat. Cât despre cele trei maşini transportate cu trenul regal, regele Mihai este de părere că i s-a permis să le scoată din ţară tocmai pentru ca propaganda comunistă să poată pretinde că ele erau pline cu „averi”.

Multe bunuri scumpe de la Peleş îşi părăseau într-adevăr spaţiile consacrate. Dar nu din cauza proprietarului lor exilat.

„Ce au făcut oamenii ăia între 1948 şi 1954? Totuşi, nu aveau de numărat colecţiile de artă ale întregii omeniri ... Răspunsul este următorul: Comisia Levente practic a acoperit formal o operă de furt organizat de către liderii comunişti din obiectele rămase din averea familiei regale . Cum s-a petrecut chestiunea asta...foarte simplu...vă spun cum funcţionau exact, care era metoda. Atât timp cât comisia lucra ... în ghilimele ... lucrurile erau clare, nimeni nu întreba ce anume se întâmplă, ce fac acolo, ce inventariază etc. E, la această comisie se prezentau diverşi tovarăşi care veneau şi cereau pentru chipurile, gospodăria de partid, pentru Comitetul Central, pentru nu ştiu ce muzeu, pentru etc. diverse obiecte din patrimoniul casei regale. Comisia se conforma cererilor şi semna procese-verbale de dare în custodie acestor obiecte. Şi aşa, treptat, treptat, în această perioadă în care v-am spus că a funcţionat comisia, majoritatea sau foarte multe din bunurile respective s-au mutat din casa, din locul unde se găseau ele în 1948, spre proprietăţile private ale liderilor comunişti”, explică Mădălin Hodor, cercetător CNSAS.

Este unul din motivele pentru care beneficiarii Comisiei Levente au fost interesaţi ca minciuna propagandistică a regelui lacom care fuge cu averea poporului să fie crezută şi după 1989.

Cele mai multe dintre picturile aflate astăzi la Peleş sunt copii. Lista obiectelor de artă adunate de-a lungul a patru generaţii de regi şi regine, incertă astăzi, trebuie să fi fost impresionantă.

Istoria Peleșului

Construcţia Castelului Peleş a început în 1872 şi s-a terminat 11 ani mai târziu. Între timp, România trecuse prin Războiul de Independenţă, îşi văzuse recunoscută suveranitatea prin Congresul de la Berlin din vara lui 1878. La 10 mai 1881, România a celebrat proclamarea Regatului, adică intrarea ţării în rândul naţiunilor europene cu monarhie constituţională. Lucrările la castelul Peleş au continuat mult după inaugurarea din 1883. După căsătorie, a apărut un altul, Pelişorul, pentru tânărul cuplu. Într-un catalog de la începutul secolului XX, în colecţia de la Peleş a regelui Carol I figurau lucrări de Rembrandt şi Bruegel, alte multe picturi din şcoala flamandă a secolelor XVI si XVII, numeroase din şcoala germană şi câteva din şcoala spaniolă.

„Când a început, în 1872, după câţiva ani de căutări în jur, fundaţia castelului, de la bun început a ştiut că va fi o casă de vară pentru familia lui, dar şi o clădire reprezentativă a statului. Le-a vrut pe amândouă de la început, nu cred că ştia atunci, în primele zile, cum vor arăta şi cum se vor împăca ele, caracterul statal şi cel de familie, dar anii au dovedit că a remodelat gândurile iniţiale. A existat şi o a doua perioadă a construcţiei, care a venit ceva mai târziu şi s-a încheiat la moartea lui şi odată cu trecerea de la o domnie la alta”, explică ASR Principele Radu al României.

„Castelul arăta în 1914 total diferit de cel din 1883, aşa că nu au fost decât etape de lucru. El într-adevăr a avut prevederea să le înceapă pe toate. Şi Foişorul era gata într-o anumită formă şi Pelişorul, şi Peleşul, dar aceasta nu înseamnă că generaţiile următoare nu au adăugat. A adăugat la propriile lui gânduri iniţiale. A adăugat până şi a V-a generaţie a Custodelui Coroanei, care a reluat lucrul la grădină şi la sere şi care nu a reconstruit nimic înăuntrul castelului, dar a avut o importantă contribuţie la revitalizarea lui. Corpul de gardă este renovat acum, în anii în care principesa moştenitoare a condus diligenţele şi o mulţime de părţi din domeniu sunt acum folosibile”, arată ASR Principele Radu al României.

Elena Vijulie, realizator Digi24: „Acesta este biroul regelui Carol I. Ne putem imagina audienţele acordate de rege la acest birou primilor-miniştrii, miniştrilor, administratorilor, arhitecţilor şi pictorilor care au lucrat ani de-a rândul aici, la Peleş. De la acest birou, regele Carol I superviza cheltuielile familiei şi veniturile Domeniilor Coroanei. Datorită lui Carol I, regii României nu au primit salariu din banii bugetul de stat. De altfel, la începutul domniei sale, bugetul ţării era extrem de sărac. Familia regală a primit în administrare nişte moşii ale statului, ale căror venituri erau folosite pentru asigurarea listei civile, inclusiv pentru cheltuielile de protocol”.

Continuarea o găsiți pe digi24.ro
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Liber 23 Ianuarie 2020, ora: 13:31

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

VIDEO /// Câștigă o vacanță la Paris de la PROIMOBIL.MD și OASIS

Proimobil.md în parteneriat cu Oasis Apartments își surprinde clienții cu un nou premiu. De data aceasta, toți cei care vor procura, cu ajutorul managerilor Proimobil.md, apartamente în complexul OASIS, au șansa de a câștiga o excursie de vis în orașul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 13:25

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Stoianoglo confirmă că Sergiu Sîrbu are un dosar penal dar declară că nu știe de ce este bănuit deputatul PDM și care este subiectul

Informația a fost făcută publică de procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ședința de joi a Consiliului Superior al Procurorilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:35

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

Președintele Ucrainei, REPETENT LA ISTORIE: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918

România a ocupat nordul Bucovinei în 1918. Declarația aparține lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei și a fost făcută în cadrul discursului oficial ținut cu ocazia Zilei Unităţii şi Libertăţii Ucrainei. Evenimentul este marcat anual la 22 ianuarie, deoarece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:34

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Detalii „incredibile” despre autorul crimei de la Orhei - Ar fi anunțat într-un LIVE pe instagram că îl va UCIDE /// FOTO

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de facebook mai multe imagini și detalii despre crima zguduitoare de la Orhei, unde un tânăr de 14 ani l-a înjunghiat pe amicul său, de doar 12 ani, pentru o consolă XBOX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

FOTO / Unioniștii au organizat un MINUT AL TĂCERII în fața Președinției

Unioniştii au adus lumânări şi au ţinut un minut de reculegere pentru victimele crimelor de rezonanţă care s-au produs în ultima perioadă în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:25

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Cine este ”ţara mică, dar diabolică”, în care americanii complotează cu trădătorii Iranului? (Deutsche Welle)

Aceste cuvinte – scrie publicația germană - au fost pronunţate de însuşi liderul spiritual şi politic suprem al Repubicii Islamice, marele ayatollah Ali Khamenei, imediat după uciderea generalului iranian Qassam Soleimani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:12

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Avion prăbușit. Nu există supraviețuitori

Un incident aviatic deosebit de grav a avut loc în urmă cu puțin timp. Un avion-cisternă, care intervenea pentru stingerea unor incendii, s-a prăbușit. Avionul era în misiune. Potrivit autorităților, nu există supraviețuitori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 12:09

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

SONDAJ / Încrederea populației în Igor Dodon este ÎN SCĂDERE, iar în Maia Sandu în CREȘTERE / Doar trei partide ar trece pragul - PSRM, PAS și PD

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), Maia Sandu și Igor Dodon se bucură de același nivel de încredere, la nivel național, din partea cetățenilor. Ambii politicieni au acumulat 24% din simpatiile cetățenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:56

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

Ultima oră! Viorel Morari a fost suspendat de CSP din funcția de procuror șef la PA

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA), scrie unimedia.info.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:28

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

VIDEO INCREDIBIL - Racheta Viitorului: Aerospike si Ecologica /// România testează un motor de RACHETĂ ELECTRICĂ PE BAZĂ DE APĂ

La data de 20 decembrie 2019, ARCA a început testele pentru un motor rachetă avansat, de tipul aerospike care folosește apă drept combustibil și electricitate. Motorul se numește Launch Assist System – LAS 25DA, și este folosit ca primă treaptă pentru racheta orbitală Haas....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 11:22

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

Fotografii cu Michael Schumacher în comă, scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline

O persoană din anturajul lui Michael Schumacher l-ar fi fotografiat pe fostul pilot imobilizat la pat, în locuința sa din Geneva. Se pare că fotografiile sunt scoase la vânzare pentru 1 milion de lire sterline, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:55

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O familie tânără din satul Țipala a câștigat la loterie 250 de mii de lei

O tânără de 25 de ani din satul Țipala, raionul Ialoveni, a suplinit bugetul familiei sale cu un sfert de milion de lei în doar câteva clipe. Tatiana Poiata s-a bazat pe intuiția soțului și a cumpărat două bilete ”Loto+”, ediția a treia, de la un chioșc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente

Primăria orașului Orhei planifică să finiseze în acest an iluminarea cu reflectoare roșii intermitente a tuturor trecerilor pentru pietoni din oraș. Asta după ce experimentul început acum 2 ani, un proiect inițiat de Ilan Șor pentru a asigura securitatea pietonilor pe timp de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:34

Românii braconează tot!

Românii braconează tot!

 Un caz deosebit, dar extrem de îngrijorător. Acest codalb (Haliaeetus albicilla) a fost gasit de către un paznic de vânătoare, incapabil să zboare, într-un câmp din comuna Fântânele, lângă orașul Zimnicea - Teleorman. Cu ajutorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Misteriosul coronavirus din China ar fi SĂRIT la oameni de la șerpi, potrivit unui studiu apărut în Journal of Medical Virology

Pe măsură ce noul coronavirus face tot mai multe victime, oamenii se întreabă de unde a venit virusul? Un studiu publicat aseară de 4 cercetători chinezi în revista Journal of Medical Virology arată spre șerpi. Mai exact, spre cele două specii de șerpi des...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:50

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

Funcționar, către subordonați: „Bag dosarul în altă comisie, până când găsesc măcar un membru să dea aviz pozitiv”.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 23 Ianuarie 2020, ora: 08:45

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

O stea şi o exoplanetă poartă două nume româneşti: Moldoveanu şi Negoiu

Sistemul exoplanetar XO-1, aflat la o distanţă de 536 de ani lumină, va primi două nume româneşti pentru corpurile sale, respectiv steaua „Moldoveanu” şi exoplaneta „Negoiu”. Denumirile au fost date ca urmare a campaniei „IAU100 NameExoWorlds”, al...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Ianuarie 2020, ora: 08:22

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

Ciuma, boala care a afectat cel mai mult Moldova medievală: „Au murit mulţi oameni, că nu-i pute îngropa“

În secolul al XVII-lea, Moldova a fost lovită grav de epidemia de ciumă. Pentru a stârpi boala, domnitorii au apelat, cu predilecţie, la preoţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Sergiu Sîrbu se teme de „colegii” din PSRM? Democratul admite că ar putea fi arestat chiar la următoarea ședință a Parlamentului

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu nu exclude că ar putea fi arestat la prima ședință din acest an a Parlamentului. El a declarat în cadrul emisiunii Butonul Roșu de la Moldova 1 că i-au fost deschise dosare penale și se fac presiuni și asupra altor deputați PD.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:06

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

O ucraineanca de 19 ani și-a vândut VIRGINITATEA pentru 1,3 milioane de dolari unui afacerist din MUNCHEN

Bruneta a publicat un mesaj-video prin care isi anunta oferta. Pe langa filmulet, tanara a postat si cateva fotografii senzuale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 08:00

Cel mai recent, în Europa Kaufland a intrat pe piaţa din Republica Moldova în 2019, când a deschis două hipermarketuri cu preţuri mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:57

Cum arată ambițiile lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Cum arată ambițiile lui Putin de modernizare a Rusiei, o țară cu economie anemică și infrastructură învechită

Sute de miliarde pentru ambiţii titanice. Vladimir Putin a lansat un program de investiţii fără precedent pentru a moderniza o Rusie cu economie anemica, scrie publicația franceză La Tribune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2020, ora: 07:44

SUA: Un mort şi şapte răniţi, într-un incident armat la Seattle

SUA: Un mort şi şapte răniţi, într-un incident armat la Seattle

 O persoană a fost ucisă şi alte şapte rănite miercuri în timpul unui incident armat în centrul oraşului american Seattle, au anunţat surse ale poliţiei şi medicale, relatează AFP. ''Poliţia investighează un incident armat'' survenit în apropierea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)