Actualitate

Trilaterala rosie

In cadrul intalnirii de ieri de la Moscova a lui Vladimir Voronin cu Dmitri Medvedev si Igor Smirnov, a fost semnata o declaratie comuna prin care cei trei isi reconfirma intentia de a nu renunta la formatul de negocieri „5+2”. Pozitia Rusiei ramane cea de pana la summitul de la Istanbul din 1999, iar intrunirea de la Moscova va avea repercusiuni grave asupra reglementarii diferendului transnistrean, considera expertii.

Declaratia, alcatuita din cinci puncte, exprima atasamentul partilor fata de solutionarea diferendului transnistrean doar prin metode politice pasnice, stipuleaza angajamentul comun de a continua contactele trilaterale in scopul activizarii procesului de negocieri, precum si de a dinamiza activitatea grupurilor comune de asigurare a masurilor de incredere si cooperare la Nistru in domeniile social-economic si umanitar. Conform documentului, partile se angajeaza sa-si coordoneze actiunile in cadrul procesului de negocieri in formatul „5+2” si sa creeze conditiile necesare pentru ca aceste negocieri sa fie reluate in prima jumatate a anului 2009. In aceasta ordine de idei, partile fac apel catre toti participantii la formatul „5+2” sa contribuie la crearea unor astfel de conditii.
Voronin, Medvedev si Smirnov evoca „rolul stabilizator al actualei operatiuni de pacificare si iau in calcul rationalitatea transformarii ei intr-o operatiune cu garantii multilaterale sub egida OSCE, dupa reglementarea transnistreana”. Semnatarii declaratiei exprima gratitudine Federatiei Ruse pentru „eforturile de intermediere si asistenta pentru identificarea unor variante de solutionare atotcuprinzatoare si stabilizatoare a diferendului transnistrean”. Imediat dupa intalnire, Igor Smirnov a anuntat esecul negocierilor sale cu Vladimir Voronin si Dmitri Medvedev. El a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Tiraspolul si Chisinaul n-au reusit sa reduca divergentele in ceea ce priveste reglementarea conflictului. „Pozitiile noastre la Moscova nu s-au apropiat si nici nu se puteau apropia, pentru ca Moldova sustine construirea unui stat unitar”, a declarat Smirnov.

Aflati, mai jos, cum apreciaza analistii politici rezultatele „trilateralei rosii”
 

Radu Vrabie, Asociatia pentru Politica Externa: „S-a inteles ca principiile de pachet, propuse in ultimii ani de RM, au esuat”

Aparent, cel putin pe termen scurt, aceasta vizita da rezultate pentru toti cei trei participanti. Pe de o parte, presedintele Voronin, care se afla in campanie electorala, a reusit sa primeasca – pentru a cata oara – din partea Kremlinului un bonus, adica a aparut iarasi alaturi de presedintele rus, discutand si despre succesele inregistrate in relatiile moldo-ruse. Sunt favorabile pentru Voronin si declaratia despre transformarea trupelor pacificatoare sub mandatul international al OSCE, si reluarea negocierilor in formatul 5+2, si reluarea grupurilor de lucru. Pe de alta parte, Igor Smirnov a obtinut, de fapt, mentinerea acestui status-quo de acum, pe care administratia de la Tiraspol reuseste sa-l pastreze pana acum. Pentru al treilea actor, Dmitri Medvedev, a fost important ca a reusit sa-i aduca pe presedintele Voronin si Igor Smirnov la Moscova dupa nereusita intalnire dintre cei doi, din decembrie 2008.

Mai sunt cateva castiguri care, intentionat sau nu, au aparut putin mai tarziu. Daca la inceput presa ruseasca vorbea, citand declaratia lui Lavrov, despre transformarea trupelor pacificatoare intr-o misiune internationala, acum am vazut ca aceasta prevedere are conditionalitatea de a rezolva mai intai conflictul politic. Ceea ce inseamna, de fapt, revenirea la pozitia Rusiei de pana la Summit-ul de la Istanbul din 1999, iar aceasta este, evident, un castig pentru Moscova. Inca nu cunoastem celelalte aspecte, de exemplu, care sunt conditiile pentru revenirea la formatul 5+2 si aici ne amintim despre tristele experiente nereusite de a reveni la acest format. E salutabila si revenirea la grupurile de lucru, care nu a dat rezultatele scontate pana acum, deoarece partea transnistreana trecea discutiile pe o filiera politica, ceea ce ducea la un rezultat nedorit de Chisinau. In plus, acum s-a inteles ca principiile de pachet, propuse in ultimii ani de RM nu mai sunt valabile, adica au esuat.

Vlad Lupan, expert independent: „Aceasta vizita are o conotatie electorala foarte puternica”
 

Declaratia comuna, semnata miercuri de presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul administratiei transnistrene Igor Smirnov, in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev, va avea repercusiuni grave asupra procesului de negociere a conflictului transnistrean, chiar daca in aparenta are o conotatie pozitiva. Solutionarea conflictului va fi tergiversata inca pentru o perioada destul de lunga, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul independent Vlad Lupan, care subliniaza trei elemente esentiale. „In primul rand, in declaratie se spune ca partile sunt gata sa continue discutiile, ceea ce inseamna ca autoritatile de la Chisinau au acceptat si accepta in continuare formula Federatiei Ruse, care presupune ca Transnistria este o parte egala in negocierile transnistrene, pe acelasi picior din punct de vedere juridic cu RM, care este un stat recunoscut. Aceasta pozitie a Federatiei Ruse denota si atitudinea ei vizavi de solutionarea transnistreana”, spune Vlad Lupan.

Al doilea element al acestei declaratii, care pare a fi de o conotatie pozitiva, insa in realitate ascunde pietre subacvatice, este revenirea la discutiile in formatul 5+2. „Desi partile s-au inteles sa revina la acest format, realitatea este ca aceasta declaratie a fost facuta in formatul 2+1, acceptat de presedintele Voronin in favoarea Federatiei Ruse”, precizeaza Vlad Lupan. „De fapt, Federatia Rusa a chemat la Moscova liderii de la Chisinau si Tiraspol ca sa ajunga la anumite intelegeri, care ulterior pot fi impuse in formatul 5 +2. Astfel, a avut loc o intrevedere din care au fost exclusi partenerii occidentali, care vor fi pusi in fata faptului implinit, atunci cand in cadrul formatului 5 +2 le va fi prezentata intelegerea politica a partilor, intelegere care s-a exprimat in aceasta declaratie”, spune analistul.
Cel de-al treilea element este transformarea fortelor actuale de mentinere a pacii intr-o operatiune sub egida OSCE, la prima vedere, la fel, de o conotatie pozitiva „Se precizeaza ca aceasta transformare va avea loc doar dupa solutionarea definitiva a conflictului transnistrean. Or, o solutionare definitiva este taraganata si conditionata de Rusia, care a demonstrat cu mai multe prilejuri ca nu renunta la memorandumul Kozak. Astfel, vedem ca autoritatile de la Chisinau au acceptat neconditionat sa nu transforme partile de mentinere a pacii intr-un viitor previzibil”, spune Vlad Lupan. Expertul subliniaza ca fortele de mentinere a pacii sunt, de fapt, forte rusesti. „Acceptand faptul ca aceste trupe nu vor pleca decat dupa o solutionare politica a conflictului transnistrean, conditionata de Rusia prin memorandumul Kozak, RM indirect a acceptat si faptul ca nu va insista asupra retragerii trupelor rusesti de pe teritoriul RM”, accentueaza analistul.

El aminteste ca Federatia Rusa insista pe o asemenea „sincronizare” dintre solutionare si retragerea trupelor sale si inainte de summit-ul de la Istanbul din 1999. Acum aceasta propunere a fost reluata, doar ca formularea este mai „smechera”. De asemenea, Vlad Lupan este convins ca vizita presedintelui Voronin la Moscova are o conotatie electorala foarte puternica. Potrivit analistului, partidul de guvernamant de mai mult de sase luni face cedari unilaterale Federatiei Ruse. In schimb, Rusia le asigura comunistilor mediatizare in RM prin intermediul canalelor rusesti, Voronin fiind prezent pe micile ecrane alaturi de unul dintre cei mai populari politicieni in RM – presedintele rus Medvedev.
Potrivit ultimului Baromentru de opinie publica, presedintele rus Dmitri Medvedev este liderul politic in care populatia din R. Moldova are cea mai mare incredere dupa premierul rus Vladimir Putin, mentioneaza Info-Prim Neo.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *