Astăzi 18 Martie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

Bună Dimineața 4 Februarie 2016, ora 07:07

Marime Font

Tsunami de lapte ucrainesc

La începutul anului, 35 de companii ucrainene au primit autorizații de la ANSA de a exporta produse animaliere în R. Moldova.  

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Vestea i-a panicat pe producătorii locali, care și-au văzut, în mod firesc, amenințate afacerile. Or capacitățile Ucrainei sunt net superioare celor din R. Moldova și, presupun că, dacă li s-ar permite, ucrainenii ar putea înlocui în totalitate produsele noastre cu ale lor, mai ales că piața rusă le-a fost închisă. Prin urmare, după ce au fost sesizați de asociațiile de profil, deputații caută soluții de protecție a pieței autohtone de importurile masive de lapte și carne din Ucraina. Este evident că nu putem să acceptăm orice produs importat. Totuși, nu sunt de acord ca producătorii noștri să fie scutiți de situația de a intra în concurență cu produse de origine străină, chiar și ucraineană. Să luăm exemplul produselor lactate. Bineînțeles că nu voi cumpăra lapte din Ucraina, pentru că e un produs perisabil și distanțele de livrare sunt mult mai mari, dar când e vorba de cașcaval, mă mai gândesc. Comparând prețurile, am constatat că cel produs la noi e de două ori mai scump decât cel al vecinilor estici. Mai mult decât atât, unii producători locali vând cașcaval doar cu ambalajul moldovenesc, iar produsul în sine e fabricat undeva în regiunea Vinnița. Pe lângă aceasta, consumatorii din R. Moldova sunt atașați de produsele locale și greu își vor transfera preferințele spre brânzeturi sau iaurturi ucrainești. Dar dacă ultimele se vor dovedi mai bune și de o calitate mai înaltă, la un preț avantajos, atunci cred că asta e problema producătorilor locali. Și spun asta ca un consumator, nu ca expert în ale economiei, ceea ce nu sunt.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Martie 2018, de George Simion

NU E ACUM MOMENTUL!

Dragi Tovarăși și pretini, galeria intelectualilor și politicienilor de vază care ne spun că nu este acum momentul Unirii s-a întregit cu o nouă figură hâdă. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul