Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:34
Abonamente

Bună Dimineața 11 Iulie 2017, ora 17:14

Marime Font

Tu știi ce mai face adolescentul tău?

În fiecare seară, în curtea blocului în care locuiesc, se adună tineri care preferă să chefuiască până e trecut de miezul nopții. 

Și nu gălăgia mă deranjează, dar limbajul de bulevard pe care-l utilizează și sticlele de bere care se sparg una după alta.

Sunt fete și băieți cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani nu mai mult. De regulă, ei poartă pantaloni rupți și tricouri largi, iar ele - fuste scurte și bluze decoltate.După ora 22, când bezna cuprinde orașul, tinerii obișnuiesc să-și aprindă fără pic de jenă țigările și să discute subiecte din ce în ce mai indecente. Sinceră să fiu, nici acest fapt nu mă indignează prea mult, adolescența e vârsta la care fiecare dintre noi a căutat într-un fel sau altul răspunsuri.

Inacceptabil este însă faptul că pălăvrăgelile lor durează până la 3-4 dimineața, timp în care reușesc să consume suficient alcool, încât hormonii să o ia la galop prin curtea blocului. Mă întreb, oare ce fac părinții lor între timp? Cum Doamne, fiind părinte de adolescent, să poți dormi noaptea când fiul sau fiica ta de numai 16 ani se întoarce la 4 dimineața acasă?

E adevărat, trăim într-o perioadă când lumea e mai emancipată, dar oare asta scutește părinții de responsabilități? Nu mă înțelegeți greșit, nu pretind să vă țineți copii captivi în propriul apartament, mai mult decât atât, mă bucură faptul că acești adolescenți socializează în realitate, dar nu pe internet. Totuși, recunoașteți că noaptea orice oraș din lume este periculos, iar copilul dumneavoastră nu poate fi în siguranță la miezul nopții, în curtea unui oarecare bloc, în compania unor semeni chercheliți de-a binelea.

Anul trecut, în circumstanțe similare o tânără din orașul Strășeni a fost omorâtă de alți patru adolescenți. Astfel, unii părinți și-au petrecut copila pe ultimul drum, iar alții au asistat neputincioși la încătușarea propriilor fii. Și toate acestea pentru că au avut imprudența să-și lase copiii să hoinărească noaptea pe drumuri.

Haide-ți să fim mai atenți la viața și activitatea urmașilor noștri. La miezul nopții, locul copilului tău e în camera lui, nu pe străzi.

Seara, oprește-te din rutina zilnică. Respiră adânc.

Tu știi ce mai face adolescentul tău?

Dacă nu, caută-l și află.


 

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md