Astăzi 20 Iunie 2019, Joi - Ultima actualizare la 19 Iunie 2019
Abonamente

Social 26 Februarie 2014, ora 17:29

ReportajTunsoare gratuită pentru pensionari și invalizi

Marime Font

„Pe timp de iarnă pensia îmi ajunge doar pentru căldură și servicii comunale. Nu mă gândesc să-mi cumpăr mâncare gustoasă și sănătoasă, trăiesc din ce dă Dumnezeu.  

Nu mi-aș permite nici să merg la frizerie însă, noi, pensionarii, avem un mare noroc că ne tund fără bani. Chiar dacă uneori elevele fac „experimente” pe părul nostru, se întâmplă că lasă câteva fire mai lungi sau le taie prea scurt, eu oricum sunt mulțumit și le sunt recunoscător”, mărturisește zâmbind Nicolae Coțofană, pensionar de 71 de ani, care mai bine de trei ani se tunde gratuit într-o frizerie din Sectorul Botanica al capitalei.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, cheltuielile lunare pentru o persoană erau, în medie, aproximativ 1600 de lei, în timp ce veniturile au fost cu 100 de lei mai mici.


În prezent, persoanele cu dizabilităţi primesc o pensie de puțin peste 600 de lei, iar pensia medie pentru limita de vârstă este de aproximativ 1100 lei.

Statisticile arată că moldovenii cheltuiesc peste 40 la sută din cât câştigă pentru produse alimentare. A cincea parte din veniturile lunare revine cheltuielilor de întreţinere a locuinţei. Circa 10 procente din bani sunt rezervați pentru haine şi încălţăminte. Cheltuielile pentru sănătate şi igienă personală sunt aproape la acelaşi nivel și constituie un procent. Astfel, pensionarilor și invalizilor din municipiul Chișinău le vin în întâmpinare autoritățile locale și le oferă tichete cu ajutorul cărora pot merge să se tundă sau să-și repare încălțămintea gratuit.

Trăiește într-un capăt al orașului, dar se tunde în altul

Luna aceasta pensionarul Nicolae Coțofană îi spune frizeriței să-i lase părul puțin mai lung, pentru că, după cum menționează bătrânul, „acum așa-i la modă”. Trăiește în cartierul „Poșta Veche”, dar vine să se tundă într-o frizerie din sectorul Botanica al capitalei. Aici acest serviciu este gratuit. Dacă acum trei ani mai întâi lua un tichet de la pretura sectorului, acum bărbatul vine direct la frizerie pentru că aici toți îl cunosc și se simte ca acasă. „Vin o dată în două luni și mă bucur că nu trebuie să plătesc 30-40 de lei pentru o tunsoare. Așa mai pot economisi niște bani. În alte locuri nu sunt nici măcar reduceri, iar despre servicii gratuite nici nu se discută. Am o pensie de 1500 de lei și cu greu îmi ajunge pe timp de iarnă”, mai povestește trist pensionarul.

O altă beneficiară a acestui serviciu este pensionara Olga Bârcă. Femeia locuiește în sectorul Botanica și este foarte mulțumită că își poate face coafura gratuit, chiar lângă casă. „Acum vreau să mă tund mai scurt pentru că vine primăvara. În ultimul timp, intru aici în fiecare lună și sunt mulțumită de lucrul pe care îl fac fetele. La pensia mică pe care o avem, cred că ajutoarele de acest fel ne permit să mergem în rând cu lumea”, menționează bătrâna.

„Pensionarii au coafură nouă, iar noi căpătăm experiență”

Ludmila este o frizeriță la început de cale. Acum ea face practică, după ce anul trecut a realizat niște cursuri de frizer. Femeia este mulțumită că tunde zilnic câte 4-5 pensionari și invalizi. „Îmi doresc să vină și persoane cu păr mai lung, care ar dori coafuri mai dificile, astfel aș putea învăța și alte tipuri de tunsori, dar din ăștia sunt puțini, majoritatea își doresc ceva simplu. Se întâmplă ca unii să fie nemulțumiți, chiar dacă noi depunem tot efortul să-i tundem la fel de bine cum o fac frizerii profesioniști”, mai spune tânăra specialistă. Anterior, femeia a fost profesoară de geografie, la fel, a urmat cursuri de contabil, acum însă, ea este interesată de acest domeniu.

Mariana, care este frizeriță profesionistă, dar și instructoarea Ludmilei, spune că aceasta este o muncă pe care o pot învăța toți, dar nu toți rămân s-o practice. „Un venit stabil poți avea peste 3-4 ani de experiență, atunci când ai propriii clienți, însă trebuie să muncești mult. Consider că odată ce îi ajutăm pe bătrâni și invalizi, gratuit, facem un gest nobil. În urma colaborării, ei sunt mulțumiți, iar elevele mele capătă experiența de care au mare nevoie. În această situație toți avem de câștigat”, conchide instructoarea.

Pentru a beneficia de ajutor, adresați-vă la pretura de sector

Carolina Olaru, șefa Direcției Asistență Socială din Sectorul Botanica spune că pretura colaborează cu 16 frizerii din zonă, dintre care majoritatea sunt dispuse să tundă gratis până la șase pensionari și invalizi pe lună, unele acceptă câteva zeci de persoane și doar una îi ajută pe toți care se adresează. „Mergem la directorii frizeriilor și le propunem să ajute categoriile menționate. Nimeni nu este obligat să colaboreze și oricând poate renunța la acord. Pentru a beneficia de ajutor, persoanele se adresează la pretură, iar acolo li se oferă tichete cu ajutorul cărora merg la frizerie, unde sunt deserviți gratuit”, declară Olaru.

În același timp, în alte zone din Chișinău situația este diferită. După cum menționează reprezentanții secției social-economice de la Pretura sectorului Râșcani, în zonă au doar o frizerie care deservește gratuit pensionarii și invalizii. O situație asemănătoare este și în sectorul Centru. Și aici este o singură frizerie care este totodată și școală de frizeri. Elevele tund gratuit bătrânii, persoanele cu dizabilități și copiii orfani. Conform reprezentanților de la Pretura Centru, anul trecut în regiune au fost deservite gratuit puțin peste 100 de persoane. În sectorul Ciocana sunt opt frizerii, inclusiv școli de frizeri, care oferă serviciile respective. Acestea deservesc lunar de la trei la cinci persoane. Totodată, în sectorul Buiucani, anul trecut s-au tuns gratuit 120 de persoane din categoriile menționate.

Potrivit lui Marin Comanac, reprezentant al secției social-economice din sectorul Buiucani, anul trecut, 20 de pensionari din capitală și-au reparat încălțămintea gratuit. Acest lucru este posibil doar dacă reparația nu depășește prețul de 50 de lei. Atunci când cheltuielile sunt mai mari, persoana trebuie să plătească.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 22:30

Un bloc cu nouă nivele s-a prăbuşit la Otaci. Potrivit purtatorul de cuvant ISGU, 48 de familii au fost evacuate.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 19 Iunie 2019, ora: 19:33

ULTIMA ORĂ /// Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană

ULTIMA ORĂ /// Duma de Stat a PERMIS eliberarea pașapoartelor rusești în regiunea transnistreană Din editia print

Duma de Stat ar putea decide în curând eliberarea pașapoartelor rusești în Transnistria printr-o metodă simplificată, a declarat un deputat din partea partidului Rusia Unită, Alexander Iaroșciuk, în cadrul unui interviu televizat, transmite Ria.ru. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 19 Iunie 2019, ora: 18:33

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Cine sunt suspecții în prăbușirea zborului MH17: "Trăgătorul", ex-colonel FSB, „Posacul”, suspectat de legături cu GRU, "Vipera", fost ofițer al Armatei Rusiei și ucraineanul Leonid Harcenko, supranumit "Cârtița"

Patru lideri ai separatiștilor din estul Ucrainei în momentul prăbușirii zborului MH17, printre care un un comandant de război, au fost desemnați de echipa internațională de anchetatori drept suspecți în această strategie, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:30

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 18:03

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATA de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusiei la Bucureşti este IRITATA de declaraţiile ministrului român al Apărării

Ambasada Rusei din România a postat pe pagina sa de Facebook un lung mesaj anti-NATO, pornind de la o serie de declaraţii făcute de ministrul român al Apărării, Gabriel Leş, la conferinţa „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, desfăşurată la Constanţa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 17:17

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

ULTIMA ORĂ /// Balcanii de Vest: extinderea UE oprită (iar pentru R. Moldova nici o perspectivă)

Dacă Moldova ar primi statutul de candidat prin anii 2020-2030, ar însemna să intre în UE, în cel mai bun caz, undeva spre 2040.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 16:02

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Șor a vândut, în luna aprilie, afacerea DUTY-FREE unui om de afaceri bulgar

Ilan Șor a vândut 12 magazine duty-free. Compania Dufremol SRL, care a fost principalul operator al magazinelor duty-free din Moldova a devenit proprietatea omului de afaceri bulgar Marko Todorov în luna aprilie a acestui an, scrie Mold-Street.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:55

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Nici ministrul de externe din guvernul Sandu nu crede în șansele acestuia: „Și noi vom eșua”

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, nu crede că guvernul condus de Maia Sandu, din care face parte, va fi unul de lungă durată. Popescu este sigur că alegerile anticipate nu vor putea fi evitate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 15:09

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Prăbușirea zborului MH17: Anchetatorii publică numele a patru suspecți, trei ruși și un ucrainean. Procesul va începe în Olanda, anul viitor

Patru suspecţi urmează să fie judecaţi de crimă, în martie 2020, în Olanda, în cadrul anchetei cu privire la doborârea zborului MH17, în 2014, în estul separatist al Ucrainei, cu o rachetă rusă de tip Buk, au anunţat miercuri familiile victimelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 14:56

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vară 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată. Tradiții magice

Solstitiu de vara 2019. Pe 21 iunie, este solstiţiul de vară în emisfera nordică, adică este cea mai lungă zi din an. Tot atunci, este Ziua Mondială a Soarelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:52

ATENȚIE /// Cod Galben de instabilitate atmosferică

Meteorologii au emis, din nou, Cod Galben de instabilitate atmosferică, care a intrat în vigoare la ora 13:00.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 19 Iunie 2019, ora: 13:50

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul

Cum vorbim, cum scriem /// „Inclusiv și” pleonasmul Din editia print

Pleonasmul este o deficienţă de exprimare care constă în alăturarea unor cuvinte cu acelaşi sens, cum ar fi, de exemplu, sintagma avansaţi înainte, în care a avansa are deja sensul de a înainta, astfel că este suficient să spunem fie avansaţi, fie mergeţi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:35

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Igor Dodon, conform legii, nu are dreptul şi nu este membru al vreunui partid, acesta a luat parte, ca de obicei, la şedinţa Consiliului Republican al PSRM

Socialiştii în frunte cu Dodon au discutat astăzi la şedinţa Consiliului Republican al PSRM despre situaţia politică din ţară şi despre pregătirile pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:29

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Nicolae Eșanu comentează declarația unui deputat ACUM privind CCM: „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”

Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, vine cu o reacție după ce deputatul ACUM, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că funcția de judecător la Curtea Constituțională ar trebui să fie una pur tehnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:27

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Analist politic, despre PAS și PPDA: Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă

Deputaţii blocului ACUM au greşit atunci când au refuzat să voteze pentru constituirea unei comisii care să investigheze finanţarea externă a PSRM. De această părere este analistul politic Olga Nicolenco, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 13:25

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Kasparov: Belarusul - cel mai probabil următoarea victimă a lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin își va continua cu siguranță politica externă agresivă și va încerca să „bage mâna în gât întregii Europe”, crede fostul campion mondial la șah, opozantul rus Garry Kasparov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 12:55

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

VIDEO: BUBUITURĂ puternică la Doneţk, oraş ocupat de separatiştii pro-ruși. Care ar fi fost cauza exploziei

O explozie puternică s-a produs astăzi dimineață în oraşul Doneţk, aflat sub controlul armatei susținute de F. Rusă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:58

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Cavcaliuc caută un nume de partid și cere ajutorul cetăţenilor

Fostul şef-adjunct al al Inspectoratului General al Poliţiei Republica Moldova, Gheorghe Cavcaliuc, este în căutare de nume pentru partidul pe care intenţionează să-l creeze. După ce ieri şi-a întrebat prietenii şi urmăritorii de pe pagina sa de Facebook dacă să-şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:18

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Ghimpu: „Cetățenii au fost mințiți - PSRM și ACUM au format o alianță pentru patru ani”

Președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, are în continuare o atitudine critică față de guvernarea „ACUM” – PSRM. Acesta le reproșează reprezentanților „ACUM” că au cedat socialiștilor instituțiile de forță și, în cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 11:13

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

27 de ani de la bătălia de la Tighina - cea mai VIOLENTĂ confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă

În aceste zile se împlinesc 27 de ani de la luptele de la Tighina, unde în timpul războiului de la Nistru din 1992, au avut loc cele mai violente confruntări între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:42

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

Unioniștii din Ungheni încep pregătirile pentru alegerile din 20 octombrie

La câteva ore după decizia Parlamentului de a stabili data alegerilor locale generale pe 20 octombrie 2019, Mihai Goian, liderul Mișcării Unioniste din Ungheni, a făcut un apel către ”principalii actori politici de pe eșichierul unionist”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:40

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

America acordă Ucrainei un ajutor MILITAR în valoare de 250 de milioane de dolari

Pentagonul a anunţat marţi că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, menit să consolideze capacităţile navale şi terestre ale acestei țări, informează AFP şi EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:23

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM

Dodon îi recomandă lui Brânzan să se întâlnească de urgență cu șeful Gazprom, Alexei Miller, finanțatorul PSRM Foto: Șeful statului, alături de finanțatorul PSRM, Alexei Miller (Gazprom)

Șeful statului recomandă funcționarilor de la Ministerul Economiei și conducerii „MoldovaGaz” să se întâlnească de urgență cu șefii de la „Gazprom”, să negocieze un nou contract pentru R. Moldova și să discute despre posibilitatea tranzitării...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2019, ora: 10:19

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Jurământul de credință ar putea fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni. Deputatul Constantin Codreanu continuă să insiste

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a solicitat public, printr-o intervenție live pe facebook, noului Ministru al Afacerilor Externe și al Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu, să răspundă...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)