Astăzi 17 Septembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 16 Septembrie 2019
Abonamente

Social 26 Februarie 2014, ora 17:29

ReportajTunsoare gratuită pentru pensionari și invalizi

Marime Font

„Pe timp de iarnă pensia îmi ajunge doar pentru căldură și servicii comunale. Nu mă gândesc să-mi cumpăr mâncare gustoasă și sănătoasă, trăiesc din ce dă Dumnezeu.  

Nu mi-aș permite nici să merg la frizerie însă, noi, pensionarii, avem un mare noroc că ne tund fără bani. Chiar dacă uneori elevele fac „experimente” pe părul nostru, se întâmplă că lasă câteva fire mai lungi sau le taie prea scurt, eu oricum sunt mulțumit și le sunt recunoscător”, mărturisește zâmbind Nicolae Coțofană, pensionar de 71 de ani, care mai bine de trei ani se tunde gratuit într-o frizerie din Sectorul Botanica al capitalei.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, cheltuielile lunare pentru o persoană erau, în medie, aproximativ 1600 de lei, în timp ce veniturile au fost cu 100 de lei mai mici.


În prezent, persoanele cu dizabilităţi primesc o pensie de puțin peste 600 de lei, iar pensia medie pentru limita de vârstă este de aproximativ 1100 lei.

Statisticile arată că moldovenii cheltuiesc peste 40 la sută din cât câştigă pentru produse alimentare. A cincea parte din veniturile lunare revine cheltuielilor de întreţinere a locuinţei. Circa 10 procente din bani sunt rezervați pentru haine şi încălţăminte. Cheltuielile pentru sănătate şi igienă personală sunt aproape la acelaşi nivel și constituie un procent. Astfel, pensionarilor și invalizilor din municipiul Chișinău le vin în întâmpinare autoritățile locale și le oferă tichete cu ajutorul cărora pot merge să se tundă sau să-și repare încălțămintea gratuit.

Trăiește într-un capăt al orașului, dar se tunde în altul

Luna aceasta pensionarul Nicolae Coțofană îi spune frizeriței să-i lase părul puțin mai lung, pentru că, după cum menționează bătrânul, „acum așa-i la modă”. Trăiește în cartierul „Poșta Veche”, dar vine să se tundă într-o frizerie din sectorul Botanica al capitalei. Aici acest serviciu este gratuit. Dacă acum trei ani mai întâi lua un tichet de la pretura sectorului, acum bărbatul vine direct la frizerie pentru că aici toți îl cunosc și se simte ca acasă. „Vin o dată în două luni și mă bucur că nu trebuie să plătesc 30-40 de lei pentru o tunsoare. Așa mai pot economisi niște bani. În alte locuri nu sunt nici măcar reduceri, iar despre servicii gratuite nici nu se discută. Am o pensie de 1500 de lei și cu greu îmi ajunge pe timp de iarnă”, mai povestește trist pensionarul.

O altă beneficiară a acestui serviciu este pensionara Olga Bârcă. Femeia locuiește în sectorul Botanica și este foarte mulțumită că își poate face coafura gratuit, chiar lângă casă. „Acum vreau să mă tund mai scurt pentru că vine primăvara. În ultimul timp, intru aici în fiecare lună și sunt mulțumită de lucrul pe care îl fac fetele. La pensia mică pe care o avem, cred că ajutoarele de acest fel ne permit să mergem în rând cu lumea”, menționează bătrâna.

„Pensionarii au coafură nouă, iar noi căpătăm experiență”

Ludmila este o frizeriță la început de cale. Acum ea face practică, după ce anul trecut a realizat niște cursuri de frizer. Femeia este mulțumită că tunde zilnic câte 4-5 pensionari și invalizi. „Îmi doresc să vină și persoane cu păr mai lung, care ar dori coafuri mai dificile, astfel aș putea învăța și alte tipuri de tunsori, dar din ăștia sunt puțini, majoritatea își doresc ceva simplu. Se întâmplă ca unii să fie nemulțumiți, chiar dacă noi depunem tot efortul să-i tundem la fel de bine cum o fac frizerii profesioniști”, mai spune tânăra specialistă. Anterior, femeia a fost profesoară de geografie, la fel, a urmat cursuri de contabil, acum însă, ea este interesată de acest domeniu.

Mariana, care este frizeriță profesionistă, dar și instructoarea Ludmilei, spune că aceasta este o muncă pe care o pot învăța toți, dar nu toți rămân s-o practice. „Un venit stabil poți avea peste 3-4 ani de experiență, atunci când ai propriii clienți, însă trebuie să muncești mult. Consider că odată ce îi ajutăm pe bătrâni și invalizi, gratuit, facem un gest nobil. În urma colaborării, ei sunt mulțumiți, iar elevele mele capătă experiența de care au mare nevoie. În această situație toți avem de câștigat”, conchide instructoarea.

Pentru a beneficia de ajutor, adresați-vă la pretura de sector

Carolina Olaru, șefa Direcției Asistență Socială din Sectorul Botanica spune că pretura colaborează cu 16 frizerii din zonă, dintre care majoritatea sunt dispuse să tundă gratis până la șase pensionari și invalizi pe lună, unele acceptă câteva zeci de persoane și doar una îi ajută pe toți care se adresează. „Mergem la directorii frizeriilor și le propunem să ajute categoriile menționate. Nimeni nu este obligat să colaboreze și oricând poate renunța la acord. Pentru a beneficia de ajutor, persoanele se adresează la pretură, iar acolo li se oferă tichete cu ajutorul cărora merg la frizerie, unde sunt deserviți gratuit”, declară Olaru.

În același timp, în alte zone din Chișinău situația este diferită. După cum menționează reprezentanții secției social-economice de la Pretura sectorului Râșcani, în zonă au doar o frizerie care deservește gratuit pensionarii și invalizii. O situație asemănătoare este și în sectorul Centru. Și aici este o singură frizerie care este totodată și școală de frizeri. Elevele tund gratuit bătrânii, persoanele cu dizabilități și copiii orfani. Conform reprezentanților de la Pretura Centru, anul trecut în regiune au fost deservite gratuit puțin peste 100 de persoane. În sectorul Ciocana sunt opt frizerii, inclusiv școli de frizeri, care oferă serviciile respective. Acestea deservesc lunar de la trei la cinci persoane. Totodată, în sectorul Buiucani, anul trecut s-au tuns gratuit 120 de persoane din categoriile menționate.

Potrivit lui Marin Comanac, reprezentant al secției social-economice din sectorul Buiucani, anul trecut, 20 de pensionari din capitală și-au reparat încălțămintea gratuit. Acest lucru este posibil doar dacă reparația nu depășește prețul de 50 de lei. Atunci când cheltuielile sunt mai mari, persoana trebuie să plătească.  

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 22:07

 Reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA în Ucraina, Kurt Volker, consideră că Rusia va returna Ucrainei peninsula anexată Crimeea, la fel cum Uniunea Sovietică a întors independența țărilor baltice, scrie unian.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 21:39

 Usatîi a venit la MAI cu un CADOU pentru Andrei Năstase: „Până acum aveam un președinte dat de Dumnezeu, iar acum avem și un MINISTRU dat de Dumnezeu”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 18:21

Reghina Apostolova a fost reținută cu puțin timp în urmă. S-a întâmplat în parcul „Ivanos” din Orhei, anunță DESCHIDE.MD. Menționăm că și vicepreședinta Partidului Șor, deputatul Marina Tauber a fost reținută la Orhei de către Centrul Național...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:56

Iurie Reniță a explicat de ce a părăsit sala Parlamentului când socialistul Dodon și-a început discursul electoral

Iurie Reniță a explicat de ce a părăsit sala Parlamentului când socialistul Dodon și-a început discursul electoral

Discursul de azi a lui Igor Dodon în fața deputaților a fost o acțiune cu profund iz electoral. Astfel a comentat ambasadorul Iurie Reniță, președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană din Parlament, decizia sa și a colegilor din cadrul blocului ACUM, Lilian Carp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:44

Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc - 2019”

Peste o mie de militari din Republica Moldova, România şi SUA participă la “Scutul de Foc - 2019”

Armata Naţională organizează, în perioada 16 — 20 septembrie 2019, la Centrul de Instruire al Armatei Naţionale, exerciţiul internaţional „Scutul de Foc- 2019”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:13

FLASH /// Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

FLASH /// Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Tauber și Apostolova

Preşedintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a prezentant în plen solicitările, pe care le-a primit de la Procurorul Dumitru Robu cu privire la cercetarea penală şi reţinerea deputaţilor din partidul ŞOR Marina Tauber şi Reghina Apostolova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 15:03

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

De ce cresc prețurile în Moldova și la ce să ne așteptăm anul viitor?

În ultimele 4-5 luni asistăm la o accelerare a creșterii prețurilor în Republica Moldova, care în luna august au atins nivelul de 5,5% anual. Care este motivul și la ce să ne așteptăm în următoarele luni? În opinia mea sunt câțiva factori, care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:59

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

Expert: Mariajul politic de la Chișinau este benefic doar pentru Socialiști

 Cel mai comod aranjament politic posibil este acel in care partenerul preia toate costurile politice. Cam asa poate fi descrisa relatia dintre PSRM si ACUM dupa discursul Presedintelui Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:47

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

Bucurie maximă în tabăra guvernării: Dmirii Kozak, revine la Chișinău!

 Vicepremierul rus Dmirii Kozak, vine, din nou, la Chișinău. Vizita acestuia urmează a fi făcută în următoarele zile. Acesta va participa la Forumul Economic moldo-rus, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:26

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:24

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la PUTERE alături de blocul ACUM

Dodon se declară nemulțumit de activitatea guvernării de parcă n-ar fi la PUTERE alături de blocul ACUM

Liderul socialiștilor Dodon nu este mulțumit de activitatea membrilor Cabinetului de Miniștri. Despre asta a spus șeful statului azi, de la tribuna Parlamentului Republicii Moldova. Acesta spune că, în cazul în care majoritatea va decide schimbarea componenței actualului Guvern,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 14:18

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

Ion Sturza: La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase!

 La Chișinău a apărut un mare evanghelist - Andrei Năstase! -  sau cum poți să cazi în derizoriu, „crucificându-l" pe Hristos în Ministerul de Interene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 13:43

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

Trei deputați ACUM au părăsit sala când Dodon și-a început discursul

 Trei deputați din partea blocului ACUM au părăsit sala de ședință a Parlamentului când Igor Dodon și-a început discursul în fața Legislativului. Este vorba despre Iurie Reniță, lilian Carp și Octavian Țîcu,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:33

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cristi Danileț: În momentul în care Ministrul Justiției este cel care propune și Președintele statului este cel care numește Procurorul General, vom avea o numire politică, indiferent că o recunoaștem sau nu pe hârtie

Cunoscutul expert român Cristi Danileț a comentat pentru TVR Moldova inițiativa Guvernului Republicii Moldova referitoare la schimbarea procedurii de numirea a Procurorului General, prin abilitarea unei comisii constituite de Ministrul Justiției de a selecta candidaturile și a le...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:52

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

(Europa Liberă) Expertă anticorupție: Executivul și legislativul NU AR TREBUI să aibă un rol determinant în numirea Procurorului General

Experta Mariana Kalughin atrage atentiția: „Un executiv și un legislativ, de obicei la patru ani, dacă nu mai des, se schimbă, judiciarul ni-i dat pentru totdeauna. Parlamentul se întruneşte astăzi pentru a modifica procedura de alegere a procurorului general. Miza nu e doar o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 11:47

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Câte secții de votare vor fi deschide pentru alegerile din 20 octombrie

Pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 vor fi deschise 1969 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:49

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Presa socialistă îl ATACĂ pe Năstase - a ÎNCĂLCAT Constituția prin înălțarea unui crucifix la MAI

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a încălcat în mod evident Constituția prin instalarea crucifixului pe scara centrală a organului guvernamental - Ministerul Afacerilor Interne, informează portalul pro-socialist noi.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:47

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Pagina de istorie: Câte parale face un leu?

Au trecut peste 150 de ani de când leul a devenit moneda națională a României. Aflați din Pagina de istorie de azi de unde i se trage numele leului românesc, cât valora și prin ce greutăți a mai trecut, de-a lungul timpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:44

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii Procuraturii. În cadrul ședinței de Guvern, Premierul Maia Sandu a declarat: „Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:27

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi și-a dat DEMISIA din funcția de vicepreședinte al PPDA

Stanislav Pavlovschi şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Informaţia a fost confirmată de către deputatul PPDA, Alexandr Slusari. Parlamentarul nu a oferit mai multe detalii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Septembrie 2019, ora: 10:11

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Zodiile care se umplu de bani în luna septembrie. Nimic nu le va sta în cale

Ești sortit să ai succes și să câștigi mulți bani? Dacă nu știi răspunsul la această întrebare, astrele ți-l pot oferi. Toamna aceasta, unele semne zodiacale sunt destinate să facă bani. Este de ajuns să-și pună mintea la contribuție și norocul le va surâde....

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)