Turcia și China au căzut de acord să livreze marfa în Europa, ocolind Rusia

publicat în Economie Mondială pe 30 Noiembrie 2015, 17:03

Turcia și China, împreună cu Kazahstanul, Azerbaidjanul și Georgia au stabilit un consorțiu de transport pe cale maritimă a mărfurilor din China în Europa, ocolind Rusia.

Acordul a fost semnat pe 28 noiembrie de către companiile de transport și logistică din Istanbul, anunță Interfax referindu-se la declarația serviciului de presă feroviar din Georgia.

În document se arată că acordul a fost semnat în timpul unei prezentări a traseului de transport trans-caspic, China – Turcia – Europa. Pe lângă fondatorul consorțiului, care este compania chinezăishgeng Logistics, alte companii care și-au arătat interesul unei asemenea colaborări a fost din Kazahstan, Azerbaidjan și compania Trans Caucasus Terminals din Georgia. Turcia este prezentă în consorțiu ca un membru asociat.

În cadrul acestui proiect, pentru anul 2016 sunt planificate spre transportare pe teritoriul Georgiei primele câteva mii de containere, care vor fi transportate din China spre Turcia și Europa. De asemenea, părțile implicate în proiect intenționează să transporte mărfuri anul viitor prin Ucraina de Nord și Europa de Est.

Anterior s-a anunțat că exporturile de mărfuri turcești în Federația Rusă a scăzut cu aproape 40 la sută în perioada ianuarie – octombrie anul curent. Pierderile sunt în jur de trei miliarde de dolari.

Vladimir Putin, președintele Rusiei a semnat pe 28 noiembrie un decret cu privire la aplicarea unor sancțiuni economice speciale ce vizează Turcia. Potrivit documentului, importul produselor turcești pe teritoriul Rusiei este interzis.

Pe 26 noiembrie, premierul Dmitrii Medvedev a cerut conducerii să elaboreze un pachet de măsuri ca răspuns a acțiunile Turciei care se anunțase că ar fi deturnat un avion rusesc în Siria.

TIMPUL.MD