Astăzi 27 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 26 Septembrie 2020
Abonamente

Internațional 12 Octombrie 2015, ora 08:55

Turcia în doliu naţional după CARNAGIUL de la Ankara (VIDEO)

Marime Font

Cel puţin 97 de persoane au fost ucise şi alte 400 rănite în urma a două explozii devastatoare, produse sâmbătă în apropierea gării principale din Ankara, unde urma să aibă loc o manifestaţie pentru pace.

O dublă explozie a avut loc sâmbătă, 10 octombrie, în zona gării principale din Ankara, în cartierul Ulus, un loc extrem de animat, înaintea unei manifestaţii a opoziţiei turce în favoarea păcii şi împotriva confruntărilor dintre guvern şi rebelii PKK. Potrivit unui bilanţ provizoriu, 97 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 400 au fost rănite. Autorităţile vorbesc de un atac terorist, cel mai grav din istoria Turciei moderne. Premierul Ahmet Davutoglu a declarat că atentatul a fost, foarte probabil, comis de doi kamikaze şi a condamnat „atacul atroce, care a vizat democraţia şi pacea în patria noastră“.

 


Cu câteva minute înaintea pornirii manifestanților, o bombă a explodat în locul unde erau adunaţi militanţii partidului kurd HDP. A doua deflagraţie s-a produs la scurt timp, la circa 50 de metri distanţă de prima. În primele ore după atac, nu se știa dacă a fost vorba de acţiunea unor kamikaze sau de o bombă plasată printre protestatari, dar bilele de oţel găsite la locul crimei dovedesc intenţia de a produce cât mai multe victime.

Loading...


Printre organizatorii manifestaţiei, în afara sindicatelor, figura Partidul Democraţiei Popoarelor (HDP, pro-kurd, stânga). După explozii, manifestanţii s-au plâns că intervenţia în forţă a poliţiei a împiedicat ajutarea răniţilor. Un participant la manifestaţie declara: „Eram la pământ şi peste tot erau trupuri sfârtecate. M-am ridicat şi am văzut un lac de sânge“. Trupuri acoperite cu drapele galben-violet-verde ale partidului kurd zăceau pe asfalt în bălţi de sânge, împrăştiate peste tot, printre răniţii care implorau ajutor. Aceștia au fost transportaţi la spitale, dar mulţi au decedat pe drum. Numărul victimelor depăşeşte amploarea atacului din 2003, când două sinagogi din Istanbul, sediul băncii HSBC şi consulatul britanic au fost atacate şi 62 de persoane şi-au pierdut viaţa. În timp ce populația se mobilizează pentru organizarea donării de sânge, oamenii politici au început să se acuze de responsabilitatea atentatului, iar formaţiunile kurde HDP şi CHP au acuzat guvernul.

Tensiuni înaintea alegerilor

Tragedia a survenit într-un context de crispare securitară în ţară şi în apropierea alegerilor legislative anticipate convocate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru 1 noiembrie pentru ca AKP să încerce să recâștige majoritatea absolută. În timpul verii, două mitinguri ale HDP au făcut obiectul atacurilor sângeroase – la Diyarbakir, pe 5 iunie, şi apoi la Suruc, în apropierea frontierei siriene, pe 20 iulie. Acesta din urmă, soldat cu moartea a 32 de militanţi kurzi, a fost imputat de guvern Statului Islamic, care nu l-a revendicat niciodată.

Turcia este în stare de alertă după lansarea „războiului împotriva terorismului“ în iulie, iar problemele sale au fost agravate în ultima săptămână de loviturile aeriene rusești în Siria, care pot spori numărul refugiaţilor sirieni – peste două milioane în prezent – pe solul turcesc.

Turcia este confruntată cu multiple forţe destabilizatoare – violenţe legate de conflictele cu rebelii kurzi şi gruparea SI, instabilitatea politică, incertitudinea economică şi un flux crescând de refugiaţi din calea războiului civil din Siria. Actuala instabilitate a ţării a devenit din ce în ce mai strâns legată de tulburările din Orientul Mijlociu, zonă pe care Turcia s-a străduit în ultimii ani să o influențeze prezentându-se drept un model de sănătate democratică în inima lumii musulmane.

Kurzii, în contextul regional

O consecinţă a războaielor care zguduie Orientul Mijlociu este că grupul etnic al kurzilor, repartizat în patru ţări (Siria, Irak, Iran şi Turcia), a profitat de haos pentru a obţine mai multe drepturi şi autonomie. În Irak, lupta contra SI a oferit kurzilor mai multă influenţă asupra guvernului de la Bagdad şi, posibil, o cale spre independenţă. În Siria, kurzii şi-au „croit“ o enclavă autonomă, iar în Turcia ei au câştigat o mai mare influenţă politică făcând apel la liberali şi alte minorităţi dezamăgite de guvern. Liderii kurzi şi-au îndreptat furia spre statul turc pentru acest atac, acuzând guvernul că a susţinut SI în atacul de anul trecut asupra oraşului kurd sirian Kobani.

După carnagiul de sâmbătă, apare un semn de speranţă pentru pace: PKK a anunţat – cum era de așteptat – o încetare a focului înaintea alegerilor, precizând că pune capăt temporar operaţiunilor ofensive şi că va acţiona doar pentru autoapărare. Unele surse estimează însă că guvernul turc pare decis să continue operaţiunile militare contra rebelilor kurzi. Relua­rea ostilităţilor între Ankara şi PKK a intervenit după istorica performanţă electorală a aripii politice a mişcării kurde, când HDP, pentru prima oară, a trecut de pragul de 10% la alegerile naţionale şi a intrat în Parlament. Numai că victoria kurzilor la scrutinul din 7 iunie a fost în detrimentul partidului preşedintelui Erdogan, PKK, care, pentru prima oară de la venirea la putere în 2002, a pierdut majoritatea absolută în Parlament. Partidul a păstrat o majoritate, dar a eşuat în formarea unui guvern de coaliţie, iar preşedintele turc a decis alegeri anticipate pentru 1 noiembrie. Perioada premergătoare scrutinului coincide cu o izbucnire a violenţei în sud-estul kurd, iar criticii preşedintelui Erdogan îl acuză că utilizează războiul împotriva kurzilor ca strategie politică vizând atragerea electorilor naţionalişti pentru a recâştiga majoritatea parlamentară absolută.

La 9 octombrie, redactorul-şef al cotidianului „Zaman“ a fost arestat şi acuzat de „insultă adusă preşedintelui“ – un episod din războiul declarat de Erdogan împotriva presei de opoziţie.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)