Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:51
Abonamente

Internațional 12 Octombrie 2015, ora 08:55

Turcia în doliu naţional după CARNAGIUL de la Ankara (VIDEO)

Marime Font

Cel puţin 97 de persoane au fost ucise şi alte 400 rănite în urma a două explozii devastatoare, produse sâmbătă în apropierea gării principale din Ankara, unde urma să aibă loc o manifestaţie pentru pace.

O dublă explozie a avut loc sâmbătă, 10 octombrie, în zona gării principale din Ankara, în cartierul Ulus, un loc extrem de animat, înaintea unei manifestaţii a opoziţiei turce în favoarea păcii şi împotriva confruntărilor dintre guvern şi rebelii PKK. Potrivit unui bilanţ provizoriu, 97 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 400 au fost rănite. Autorităţile vorbesc de un atac terorist, cel mai grav din istoria Turciei moderne. Premierul Ahmet Davutoglu a declarat că atentatul a fost, foarte probabil, comis de doi kamikaze şi a condamnat „atacul atroce, care a vizat democraţia şi pacea în patria noastră“.

 


Cu câteva minute înaintea pornirii manifestanților, o bombă a explodat în locul unde erau adunaţi militanţii partidului kurd HDP. A doua deflagraţie s-a produs la scurt timp, la circa 50 de metri distanţă de prima. În primele ore după atac, nu se știa dacă a fost vorba de acţiunea unor kamikaze sau de o bombă plasată printre protestatari, dar bilele de oţel găsite la locul crimei dovedesc intenţia de a produce cât mai multe victime.


Printre organizatorii manifestaţiei, în afara sindicatelor, figura Partidul Democraţiei Popoarelor (HDP, pro-kurd, stânga). După explozii, manifestanţii s-au plâns că intervenţia în forţă a poliţiei a împiedicat ajutarea răniţilor. Un participant la manifestaţie declara: „Eram la pământ şi peste tot erau trupuri sfârtecate. M-am ridicat şi am văzut un lac de sânge“. Trupuri acoperite cu drapele galben-violet-verde ale partidului kurd zăceau pe asfalt în bălţi de sânge, împrăştiate peste tot, printre răniţii care implorau ajutor. Aceștia au fost transportaţi la spitale, dar mulţi au decedat pe drum. Numărul victimelor depăşeşte amploarea atacului din 2003, când două sinagogi din Istanbul, sediul băncii HSBC şi consulatul britanic au fost atacate şi 62 de persoane şi-au pierdut viaţa. În timp ce populația se mobilizează pentru organizarea donării de sânge, oamenii politici au început să se acuze de responsabilitatea atentatului, iar formaţiunile kurde HDP şi CHP au acuzat guvernul.

Tensiuni înaintea alegerilor

Tragedia a survenit într-un context de crispare securitară în ţară şi în apropierea alegerilor legislative anticipate convocate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru 1 noiembrie pentru ca AKP să încerce să recâștige majoritatea absolută. În timpul verii, două mitinguri ale HDP au făcut obiectul atacurilor sângeroase – la Diyarbakir, pe 5 iunie, şi apoi la Suruc, în apropierea frontierei siriene, pe 20 iulie. Acesta din urmă, soldat cu moartea a 32 de militanţi kurzi, a fost imputat de guvern Statului Islamic, care nu l-a revendicat niciodată.

Turcia este în stare de alertă după lansarea „războiului împotriva terorismului“ în iulie, iar problemele sale au fost agravate în ultima săptămână de loviturile aeriene rusești în Siria, care pot spori numărul refugiaţilor sirieni – peste două milioane în prezent – pe solul turcesc.

Turcia este confruntată cu multiple forţe destabilizatoare – violenţe legate de conflictele cu rebelii kurzi şi gruparea SI, instabilitatea politică, incertitudinea economică şi un flux crescând de refugiaţi din calea războiului civil din Siria. Actuala instabilitate a ţării a devenit din ce în ce mai strâns legată de tulburările din Orientul Mijlociu, zonă pe care Turcia s-a străduit în ultimii ani să o influențeze prezentându-se drept un model de sănătate democratică în inima lumii musulmane.

Kurzii, în contextul regional

O consecinţă a războaielor care zguduie Orientul Mijlociu este că grupul etnic al kurzilor, repartizat în patru ţări (Siria, Irak, Iran şi Turcia), a profitat de haos pentru a obţine mai multe drepturi şi autonomie. În Irak, lupta contra SI a oferit kurzilor mai multă influenţă asupra guvernului de la Bagdad şi, posibil, o cale spre independenţă. În Siria, kurzii şi-au „croit“ o enclavă autonomă, iar în Turcia ei au câştigat o mai mare influenţă politică făcând apel la liberali şi alte minorităţi dezamăgite de guvern. Liderii kurzi şi-au îndreptat furia spre statul turc pentru acest atac, acuzând guvernul că a susţinut SI în atacul de anul trecut asupra oraşului kurd sirian Kobani.

După carnagiul de sâmbătă, apare un semn de speranţă pentru pace: PKK a anunţat – cum era de așteptat – o încetare a focului înaintea alegerilor, precizând că pune capăt temporar operaţiunilor ofensive şi că va acţiona doar pentru autoapărare. Unele surse estimează însă că guvernul turc pare decis să continue operaţiunile militare contra rebelilor kurzi. Relua­rea ostilităţilor între Ankara şi PKK a intervenit după istorica performanţă electorală a aripii politice a mişcării kurde, când HDP, pentru prima oară, a trecut de pragul de 10% la alegerile naţionale şi a intrat în Parlament. Numai că victoria kurzilor la scrutinul din 7 iunie a fost în detrimentul partidului preşedintelui Erdogan, PKK, care, pentru prima oară de la venirea la putere în 2002, a pierdut majoritatea absolută în Parlament. Partidul a păstrat o majoritate, dar a eşuat în formarea unui guvern de coaliţie, iar preşedintele turc a decis alegeri anticipate pentru 1 noiembrie. Perioada premergătoare scrutinului coincide cu o izbucnire a violenţei în sud-estul kurd, iar criticii preşedintelui Erdogan îl acuză că utilizează războiul împotriva kurzilor ca strategie politică vizând atragerea electorilor naţionalişti pentru a recâştiga majoritatea parlamentară absolută.

La 9 octombrie, redactorul-şef al cotidianului „Zaman“ a fost arestat şi acuzat de „insultă adusă preşedintelui“ – un episod din războiul declarat de Erdogan împotriva presei de opoziţie.

sursa: romanialibera.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)