Ultima oră

Turcia: Trei fii de miniştri arestaţi, într-o vastă operaţiune considerată un nou episod al luptei împotriva influenţei organizaţii a predicatorului musulman Fetullah Gulen

La ordinul procurorului din Istanbul, câteva zeci de agenţi ai direcţiei finanţe de la securitatea naţională au arestat în zori, în metropolă turcă şi în capitală Ankara, cel puţin 49 de persoane suspectate de corupţie, spălare de bani şi legături cu o serie de licitaţii pentru construcţia de locuinţe sociale, potrivit televiziunii de ştiri CNN-Turk.

PRintre suspecţii arestaţi se numără directorul general al marii bănci publice Halk Bankasi, Suleyman Aslan, magnatul lucrărilor publice Ali Agaoglu şi mai mulţi oameni de afaceri din sectorul imobiliar, aflat în plin avant în Turcia.

Acest nou dosar de corupţie, în continuare endemică în ţară, a luat o turnură extrem de politică după anunţul prezenţei, printre persoanele arestate, a fiilor ministrului de Interne, Muammer Guler, Economie, Zafer Caglayan, şi Mediu, Erdogan Bayraktar.

Poliţia a refuzat să facă cel mai mic comentariu asupra acestei operaţiuni, la fel că şi guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu.

Dar numeroşi observatori au făcut imediat legătură cu conflictul de acum deschis care îl opune de câteva săptămâni pe premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan foarte influenţei organizaţii a predicatorului musulman Fetullah Gulen.

Chiar Erdogan a dat apă la moară acestor speculaţii denunţând, cu ocazia unei vizite la Konya (centrul ţării), "ameninţări" şi "alianţe nebuneşti", fără a face însă o referinţă explicită la raidul poliţiei.

"Nu vom ceda la nicio ameninţare atât timp cât sunteţi în spatele meu", a spus acesta, în faţă suporterilor Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP).

"Turcia nu este o republica bananieră sau un stat tribal de mâna a treia", a continuat şeful guvernului, adăugând că "nicio persoană, fie că este în interiorul sau în afară ţării mele, nu poate perturbă sau întinde o capcană ţării mele".

Războiul fratricid

Până în prezent un susţinător ferm al guvernului care deţine puterea din 2002, confreria lui Gulen, care trăieşte în Statele Unite, a intrat în conflict cu puterea, pentru un proiect de desfiinţare a institutelor private care oferă sprijin pentru pregătirea la şcolile publice, dershane, şi al căror principal proprietar este.

"Nu este greşit să considerăm această ultima operaţiune anti-corupţie (…) drept o nouă faza a bătăliei Gulen-guvern", a apreciat, pe blogul sua, analistul Rusen Cakir, care este convins că această confrerie a adoptat tactică "cea mai bună apărare este atacul".

Mişcarea condusă de Gulen nu are un nume oficial dar este cunoscută că "Hizmet" (Serviciul) şi este în fruntea unei puternice reţele de şcoli care difuzează cultură turcă în lume, susţinută de televiziuni şi de cel mai vândut ziar din Turcia, "Zaman". Revendică în prezent mai multe milioane de membri şi are o puternică influenţă în afaceri, poliţie şi magistratură din Turcia.

Această lupta a adus la lumina zilei fracturi inedite în cadrul coaliţiei aflate la putere şi care, cu patru luni înainte de alegerile municipale, ameninţă poziţia lui Erdogan, deja fragilizată de criticile apărute în urmă frondei anti-guvernamentale din iunie.

După ce unul dintre colegii sau a fost exclus pentru critici aduse guvernului, deputatul AKP şi fostul jucător de fotbal Hakan Sukur şi-a anunţat luni demisia din partidul aflat la putere.  

Sursa: turcia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *