Interviu

TURISMUL ÎN MOLDOVA: O noapte la Orheiul Vechi costă mai mult decât una la Paris

Recent, Republica Moldova și-a prezentat sloganul turistic. În acest mod, statul încearcă să atragă turiști străini în țară. Însă mai puțin se ține cont de condițiile de cazare pe care le oferă moldovenii. Dacă acestea sunt bune, prețurile sunt exagerat de mari, iar dacă costurile sunt mai mici, condițiile sunt proaste. Despre cazare și ospitalitatea moldovenilor am discutat cu Daniel Adam, un tânăr originar din orașul Wrocław, care a vizitat până acum peste 30 de țări, printre care și Moldova.

– De ce ați decis să vizitați Republica Moldova?
– Mai demult îmi doream să ajung în Moldova. Știam că este o țară săracă, dar care are locuri foarte frumoase, unde aș putea face multe fotografii minunate. Oportunitatea de a ajunge aici mi-a oferit-o un fost coleg de grupă, care și-a făcut studiile în Polonia. El m-a invitat în ospeție și eu am acceptat.

– Acum, după ce ați vizitat țara noastră, ce părere v-ați creat?
– Când am ajuns pentru prima dată în Chișinău, am înțeles că nu este nici pe departe țara pe care mi-am imaginat-o. Am văzut multe mașini de lux, magazine scumpe, centre de distracții și, evident, hotelul, care era foarte scump. Atunci am înțeles că țara nu este atât de săracă cum se vorbește peste hotare. Însă după ce am reușit să vizitez mai multe locuri pitorești, mănăstiri, centre istorice și sate, am înțeles că unii trăiesc foarte bogat, în timp ce alții – în mizerie.

Prin sate, oamenii lucrau în câmp la peste 35 grade de căldură, iar în oraș restaurantele erau pline. Am observat că la voi unii oameni știu să se distreze. În alte zone ale țării condițiile erau ca în Polonia pe timp de război, trebuia să împart o cameră cu 2-3 persoane străine sau să omor gândaci jumătate de noapte.

– Povestiți-mi mai multe detalii despre condițiile de cazare …
– În Chișinău am stat într-un hotel de patru stele, unde am plătit câte 115 euro noaptea. Respectiv, condițiile au fost destul de bune. La un moment dat, cineva m-a întrebat dacă n-aș dori să mă distrez cu câteva fete. Am auzit că mulți turiști vin aici pentru fete, dar nu m-am gândit că totul este atât de liber.

La Orheiul Vechi am avut parte de mai multe momente jenante. Am trăit într-o pensiune unde mai erau câțiva turiști și aveam un singur duș la patru camere. Noaptea nu puteai dormi pentru că erau mulți țânțari și, respectiv, a doua zi nu aveai mare plăcere de la plimbări. Pentru asemenea condiții am plătit 75 de euro pentru o noapte – nici în Paris n-am plătit atât.

La Mănăstirea Saharna am stat două zile la o casă din satul din apropiere. Le-am plătit stăpânilor 40 de euro și erau foarte bucuroși. Condițiile erau modeste, dar mi-a plăcut mult. La Mănăstirea Japca era un hotel pe teritoriu și m-am cazat acolo, pentru 200 de lei noaptea am mâncat și am admirat locurile frumoase din zonă. De condițiile de la Vadul lui Vodă sunt cel mai dezamăgit. Pentru 1500 de lei n-am avut nici apă caldă și am fost înțepat de țânțari din cap până-n picioare.

– Totuși, cu ce impresii ați rămas după această experiență?
– Cu siguranță, Republica Moldova este o țară foarte frumoasă. Am văzut multe locuri minunate. Dacă în Chișinău m-au impresionat mult muzeele și natura care face orașul deosebit de toate celelalte capitale europene, atunci la Orheiul Vechi am rămas impresionat de priveliștea pe care am avut onoarea să o imortalizez în fotografii. Mi-au plăcut mult satele mici care se întrezăreau printre dealuri și râulețul care dă viață locului.

La mănăstiri am rămas impresionat de arhitectura acestora, dar și de gospodăriile care le înconjoară. La fel, acestea sunt pe malul râului Nistru care oferă imaginii o mai mare expresivitate. Am rămas impresionat de beciurile de la Cricova. Acestea formează o adevărată lume subterană. Am degustat câteva feluri de vin și m-am convins că nu degeaba în Polonia vinul moldovenesc se numără printre cele mai bune. Plaja de la Vadul lui Vodă m-a dezamăgit, apa era foarte murdară și zona era neîngrijită.

– Recent Republica Moldova și-a ales sloganul turistic „Ospitalitate. Tradiţie. Mister”. Cum vi se pare acesta?
– Cred că este un titlu bun, original și reprezentativ. Ospitalitate și tradiție am observat în fiecare zonă pe care am vizitat-o, dar am avut parte de mai puțin mister. Chiar dacă n-am mai văzut aceste locuri mai înainte, nu cred că noțiunea de mister le caracterizează, însă, cu siguranță, moldovenii știu mai bine ce au ales. Cred că dacă turiștii străini vor auzi acest slogan la televizor în mod sigur vor fi tentați să viziteze țara.

– Cum credeți, ce ar trebui să schimbe autoritățile pentru a atrage cât mai mulți turiști străini?
– În primul rând, este important ca toate costurile de cazare să fie coordonate de cineva. La fel, nu trebuie să se stabilească costul camerei în funcție de naționalitatea turistului, pentru că am înțeles că în unele locuri de la mine au luat mai mulți bani decât de la alți turiști.

Am observat că nu toți administratorii vorbesc limba engleză, ceea ce face dificilă comunicarea cu un străin, de aceea este important să fie angajate persoane care cunosc mai multe limbi străine. Este evident că turismul din Moldova mai are multe de învățat, însă începutul este promițător.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *