Astăzi 23 Februarie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 22 Februarie 2020
Abonamente

Moldova 30 Ianuarie 2020, ora 12:48

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Marime Font

Marea majoritate a consilierilor municipali nu știu că și-au dat votul pentru a lipsi victimele represiunilor politice de dreptul la călătorii gratuite în transportul public.

Cele aproape două mii de persoanele supuse represiunilor politice, care mai sunt în viață în R. Moldova, nu mai au dreptul de a călători gratuit în transportul public de la 1 ianuarie 2020. Decizia a fost luată cu votul majorității consilierilor municipali din fracțiunile PSRM, PAS, PPDA, PD, ȘOR și „Forța Nouă” la finele anului trecut, când a fost votat și bugetul municipiului pentru anul curent.

TIMPUL a încercat să afle cum își motivează votul cei care la TV promit cetățenilor bunăstare, iar în realitate își bat joc de niște oameni bătrâni, săraci, suferinzi, bolnavi și, din an în an, tot mai puțini la număr. Spre surprinderea noastră, am aflat că marea parte a consilierilor vizați nici nu știu ce au votat. Mai bine zis, la finele lui 2019, toți au ridicat mâna pentru votarea bugetului, dar nimeni nu a citit proiectul, din care cineva a exclus cu bună știință victimele represiunilor politice din lista beneficiarilor de categorii gratuite la transport. De unde putem conchide că lozinca comunistă „Partia skazala NADO, comsomol otvetil ESTI” funcționează, din păcate, până în prezent.

Loading...


Proiectul bugetului municipal a fost votat la propunerea primarului general Ion Ceban pe 26 decembrie 2019, în două lecturi, timp de 12 minute, nefiind discutat în Consiliu și supus dezbaterilor publice, după cum prevede legislația. În semn de protest, fracțiunea PL a părăsit ședința. Potrivit consilierilor liberali, în Anexa nr. 28 a proiectului votat, în care sunt indicate categoriile de persoane care beneficiază de călătorii gratuite cu transportul public, au fost făcute unele modificări, fiind exclude victimele represiunilor politice. Pentru că nimeni nu a anunțat consilierii despre aceasta, majoritatea a votat „pro”.

„Au votat bugetul cu ochii închiși”

La această situație a atras atenție zilele trecute consiliera liberală Veronica Herța, care a menționat că, de fapt, consilierii au fost duși în eroare la mai multe capitole. „Noi nu am asistat la acest circ, dar niciodată în istorie bugetul nu a fost aprobat atât de repede, fără avizul comisiilor de resort, fără dezbateri publice și fără a fi discutat în Consiliu. Au votat cu ochii închiși un buget în care nu cunosc cifrele reale. Au ridicat mâna pentru creșterea cheltuielilor până la 41 de milioane de lei, după cum au fost anunțați, însă în proiect era prevăzută o creștere până la 45 de milioane. Descoperim astfel diferite „băgăciuni” de-ale lui Ion Ceban și cine știe cine mai este acolo”, conchide liberala.

„Vor să intre în grațiile Moscovei”

La rândul său, consilierul liberal Ion Cebanu a declarat pentru TIMPUL că fracțiunea PL a părăsit ședința din cauza ilegalităților admise de socialiști în procesul de votare a bugetului. În opinia sa, lucruri mult mai murdare se ascund la mijloc, deoarece călătoriile gratuite pentru cel mult două mii de oameni nu necesită cheltuieli prea mari, cu atât mai mult, cu cât Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze sunt finanțate din bugetul municipal cu zeci de milioane lunar. „Oricum, aceste două entități nu se descurcă cu banii proprii și sunt subvenționate de municipalitate. Deci, nu e o problemă să ajutăm acești oameni sărmani. Astfel, se pare că avem de a face cu o încercare a PSRM de a intra și mai mult în grațiile Moscovei într-un an electoral. Trebuie să vină Putin la Chișinău, trebuiesc bani pentru reparația Muzeului „Pușkin” și atunci ei iau banii de aici și îi pun dincolo”, a adăugat Cebanu.

„O să mergem în judecată”

De aceeași părere este și liderul PL, ex-primarul Dorin Chirtoacă, care afirmă că votarea bugetului municipal pentru 2020 conține o mulțime de lucruri dubioase. „Cetățenii deportați în Siberia au fost egalați în drepturi cu veteranii de război și abordarea PSRM-ului și a lui Ceban de a anula scutirea lor cu privire la călătoria gratuită în transport este în afara legii. Noi am contestat această decizie ilegală. Dacă în termen de 30 de zile, nu vom primi un răspuns pozitiv, vom merge în judecată”, precizează Chirtoacă.

„Această decizie mi-a scăpat”

Am încercat să aflăm de ce PAS și PPDA a făcut jocul socialiștilor în această privință. Andrei Năstase, lider al PPDA și consilier municipal, ne-a spus să revenim peste două ore, pentru că se află în aeroport. După aceasta nu ne-a mai răspuns la apeluri.

În schimb, Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS în CMC, s-a arătat nedumerit când a aflat de la noi pentru ce au votat consilierii săi. Ne-a sugerat că trebuie să ne documentăm mai bine, pentru că el nu ține minte o astfel de decizie. După ce i-am explicat despre ce e vorba, Grădinaru s-a justificat: „Această decizie mi-a scăpat, pentru că eu în acea zi nu am fost în țară. Înseamnă că trebuie să mă documentez și să vorbesc cu colegii”.

„Am crezut că anexa nu se schimbă”

Un alt consilier PAS, Roman Cojuhari, care e și președinte al Comisiei pentru Buget a CMC, presupune că modificările în Anexa nr. 28, pe care colegii săi nu le-au observat-o, ar fi fost efectuate de Direcția transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău. „Vă dați seama că sunt zeci de anexe și noi am crezut că această anexă nu se schimbă și se repetă din an în an. Am văzut-o pe cea din 2019 și în ea figurează persoanele supuse represiunilor politice. Anexa este întocmită de Direcția transport”, susține Cojuhari.

Totodată, consilierul PAS spune că nu există un act normativ care ar stipula astfel de privilegii pentru victimele represiunilor politice. Cu toate acestea, el a dat asigurări că se va adresa colegilor săi din Parlament, pentru a găsi o alternativă, în cazul în care nu se va reuși soluționarea pe alte căi a acestei probleme.
Adrian Boldurescu, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicații până în ianuarie 2020, ne-a rugat să revenim a doua zi, dar apoi a ignorat apelurile noastre.


Sus - Anul 2020, jos - anul 2019.

Tăcere și contradicții în tabăra socialiștilor

Majoritatea persoanelor cu care am discutat, pregătind acest material, sunt de părere că Anexa nr. 28 a fost schimbată la inițiativa conducerii PSRM, iar primarul Ceban a grăbit consilierii să voteze proiectul, pentru ca aceștia să nu aibă timp să-l citească. Acest lucru este posibil, dacă avem în vedere că nici simplii consilieri socialiști habar nu au despre modificarea respectivă, iar cei mai importanți se eschivează să dea explicații.

Primarul Ion Ceban nu a răspuns la apelurile noastre repetate. Iar mama sa, consiliera Eugenia Ceban, aflând ce ne interesează, ne-a spus că se află într-o ședință. Menționăm că, de ani buni, ea dă acest răspuns de fiecare dată, când nu vrea să răspundă la întrebările presei. Dacă jurnalistul o întreabă când ar putea să revină, Ceban întotdeauna tace puțin, apoi închide telefonul și nu mai răspunde.

Consiliera Silvia Grigorieva, tot ea interpreta Silvia Grigore, s-a arătat foarte iritată când am întrebat-o cum își explică votul contra victimelor represiunilor politice. Nici mai mult, nici mai puțin, ea ne-a cerut socoteală de ce dezinformăm lumea...

Cel mai receptiv dintre consilierii PSRM a fost Nicolae Pascaru, care a rămas uluit când i-am adus la cunoștință pentru ce a ridicat mâna. „Eu sunt categoric împotrivă ca să fie sancționați anume acei bătrânei, prin deciziile acelui consiliu. Mâine o să mă documentez mai bine și o să răspund la această întrebare”, ne-a promis el. A doua zi, Pascaru ne-a spus că și-a demonstrat indignarea în fața colegilor său în legătură cu această decizie, despre care nu ține minte când a fost votată, și ne-a asigurat că problema va fi rezolvată. „În fiecare an, cineva din fracțiune vine cu ideea că oamenii care sunt din familii defavorizate sau lucrătorii din primărie care au salariu mic, oamenii care au fost deportați, să meargă gratuit. Fracțiunea PSRM în următoarele ședințe va veni cu această inițiativă, pentru că în fiecare an lor li se dă privilegiile acestea. Nu au fost special tăiate, ele întotdeauna se votează la început de an”, a adăugat Pascaru. Când i-am povestit despre Anexa nr. 28 și i-am explicat că lucrurile stau cu totul altfel, dându-i de înțeles că, probabil, cineva l-a mințit, consilierul nu a putut să ne răspundă. „Am două-trei luni de când sunt în consiliu și nu cunosc chiar totul”, a punctat el.

„Noi atâta am pătimit și acum ne înjosesc..”

Preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, Valentina Sturza, consideră că acești oameni nu meritau să rămână batjocoriți în asemenea măsură. Ea ne-a relatat că a fost la Primărie pentru a cere explicații, însă nimeni nu a ascultat-o. „Nu am avut cu cine vorbi acolo, pentru că nu atât de ușor poți intra la ei. Am vrut să vorbesc cu secretarul consiliului, dar nu l-am găsit. Pe primar, nici atâta”.

Valentina Sturza afirmă că puținii bani pe care Guvernul îi oferă pensionarilor sunt cheltuiți doar pentru transport și medicamente. „Reiese că Guvernul le-a dat, iar primăria le ia înapoi. „Cu o mână dau, dar cu două iau”, după cum spune poverbul. Din cele aproape două mii de victime ale represiunilor politice, care au trecut de 78 de ani, nu toți călătoresc, unii stau la pat. E dureros ca ei să tragă folos de la aceste persoane, fiindcă noi atâta am pătimit și acum ne-au luat și drepturile acestea. Acum ne dau afară din transport, ne înjosesc. Vreau să mă duc la consilieri și să le spun verde în ochi că nu e frumos, nu e bine ceea ce fac”, conchide cu ochii plini de tristețe fosta deportată.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:51

Piperul este un condiment des utilizat pentru a da gust salatelor si fripturilor, insa – inca din vremuri antice – proprietatile piperului au fost folosite atat in medicina, cat si in gospodarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:45

Procurorul Teodor Niţă, care instrumentează cazul celor 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, descărcate în Portul Constanţa de pe o navă olandeză venită din Marea Britanie, a declarat vineri că acesta ar fi unul dintre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:36

Autoritățile italiene au anunțat, sâmbătă, că o a doua persoană infectată cu coronavirus a murit. Este al doilea deces înregistrat de Italia în mai puțin de 24 de ore și, de asemenea, este al doilea cetățean european care este răpus de virusul apărut în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 20:22

Vedetele din „Friends” se reîntâlnesc într-un nou episod realizat pentru HBO Max. Serialul „Friends” a fost difuzat timp de 10 sezoane, începând din 1994, iar ultimul episod a avut 52.5 milioane de telespectatori doar în Statele Unite....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 19:43

Simona Halep, campioană la Dubai. O partidă cu mult tenis frumos, dramatism, emoții

Simona Halep, campioană la Dubai. O partidă cu mult tenis frumos, dramatism, emoții

Jucătoarea de tenis din România, Simona Halep, locul 2 WTA, a câștigat, sâmbătă, trofeul turneului de la Dubai, după ce a învins-o în finală pe Elena Ribakina din Kazahstan, locul 19 WTA, scor 3-6, 6-3, 7-6. Este pentru a doua oară când românca...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 16:57

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

Va denunța Moldova Convenția Europeană a Drepturilor Omului?

 Decizia CEDO în cauza Ojog si Alții (nr. 1988/06) a readus in discuție problema recuperării prejudiciilor cauzate de către judecători prin adoptarea hotărârilor ilegale, care mai apoi au generat condamnarea Guvernului la CEDO.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Februarie 2020, ora: 10:18

Postul Paștelui 2020. Când începe și ce tradiție bizantină NU e bine să o neglijezi

Postul Paștelui 2020. Când începe și ce tradiție bizantină NU e bine să o neglijezi

Postul Paștelui 2020. În calendarul bisericesc, în Postul Paștelui se intră în două etape, primul pas fiind făcut chiar mâine, pe 23 februarie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Lăsată Secului pentru Postul Paștelui 2020 are două etape care conduc treptat către Postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 09:40

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Începe forajul în Marea Neagră. Producţia estimată va fi de 1 mld. metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul României

Ministerul Economiei a emis, vineri, autorizaţia pentru executarea lucrărilor de foraje geotehnice offshore pe segmentul submarin al viitoarei conducte de alimentare din amonte Ana - STG, în apropierea ţărmului, în zona Vadu din judeţul Constanţa, a anunțat instituţia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:50

Bufonul regelui Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos”

Consilierul lui Ion Chicu îl numește pe deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco: „Leneș și mincinos” Din editia print

Consilierul Premierului tehnocrat Chicu este cunoscut ca o persoana ciudată ce distribuie postări bizare pe pagina sa de facebook. Anterior Vitalie Drăgancea a dedicat mai multe postări dedicate liderilor opoziției parlamentare. Mai jos vă prezentăm câteva „idei” din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 08:04

5 alimente care agravează simptomele răcelii

5 alimente care agravează simptomele răcelii

Îți vâjâie capul, îți curge nasul și strănuți în continuu? Sunt semnele clare că suferi de răceală. Dar aceste simptome le au și cei care suferă de infecții virale ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Există mai mult de 200 de viruși care pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:57

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Încă un suicid în centrul țării. Un bărbat de 62 de ani, găsit strangulat în propria gospodărie

Un nou caz de suicid a zguduit centrul țării. Un bărbat de 62 de ani a fost găsit strangulat în propria casă, de către fiul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:49

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Trei primari PDM, care au plecat la „Pro Moldova”, au revenit peste o zi înapoi la Filip

Cei trei primari PDM din raionul Dondușeni, care au anunțat, joi, că pleacă din partid, au revenit peste o zi. Anunțul a fost făcut de președintele democraților, Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:32

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

Numărul cazurilor de CORONAVIRUS în China este în scădere

 Numărul zilnic de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în China este scădere, cu 397 de cazuri anunţate sâmbătă de comisia naţională de sănătate faţă de aproape 900 vineri, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

ROMÂNOFOBIE CURATĂ în Parlamentul de la Chișinău / Extremiștii lui Dodon atacă cu jigniri șovine și xenofobe

Ieri, deputatul Octavian Țîcu a anunțat că o cărţulie „profund antiromânească şi antiunionistă” , în care se aduc jigniri statului şi cetăţenilor români, este distribuită în Parlament de „angajaţii fracţiunii PSRM”. Din aceste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:12

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Planurile lui Dodon dacă câștigă alegerile: Federalizarea R. Moldova și... „ieșirea din bortă”

Declarații bizare ale lui Igor Dodon despre „planurile sale” în următorii ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 07:00

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 FEBRUARIE 2020. RACII POT AFLA UN SECRET

Horoscopul zilei de 22 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 03:20

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

„MITĂ ȘI ÎNAINTE”? 40% din posesorii de autovehicule nu achită TAXA rutieră și respectiv NU EFECTUEAZĂ revizia tehnică a unității de transport

Ratările Bugetelor locale de la evaziunea fiscală a posesorilor de automobile în anul 2020 vor fi de circa 500 milioane lei. Astfel, Primăriile și autoritățile raionale vor aloca pentru întreținerea și reparația drumurilor locale 750 milioane lei în loc de 1,2 miliarde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:50

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

VIDEO / Opt moldoveni au deschis mai multe fabrici de țigări, în ITALIA. Poliția a confiscat de la ei țigarete de 12 milioane de euro

Opt cetăţeni ai Republicii Moldova au fost arestaţi în sudul Italiei, pentru fabricarea ţigărilor contrafăcute. Reținerea a avut loc în data de 20 februarie, în câteva locații din orașul Napoli, acolo unde suspecții îți desfășurau activitatea ilegală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 22 Februarie 2020, ora: 00:46

Bulgaria ar putea să amâne până la vară planurile privind aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2020, ora: 00:18

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

Chicu este supărat că oamenii prin teritoriu îi SPUN în față că MOLDOVA NU ARE VIITOR

„E paradoxal, dar străinii, investitorii și partenerii noștri externi au mai multă încredere viitorul țării noastre decât noi. Mă doare să aud în teritoriu, de la pedagogi, că poporul ăsta nu mai are viitor, nu mai avem cu cine ne mândri. De parcă marele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 20:19

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Secretarul de stat de la Ministerul de Externe de la Chișinău ignoră „politică echilibrată” a lui Dodon: Politica externă este îndreptată spre atingerea obiectivului de integrare europeană

Tatiana Molcean: „Din ceea ce este în programul de care ne conducem, mă refer la programul de activitate al guvernului, din ceea ce este fixat în planul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu aș spune că calendarul s-a schimbat la nivel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 18:00

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

Daniel Ioniță: „În momentul de față nu suntem convinși că autoritățile de la Chișinău chiar sunt serioase în ceea ce privește parcursul european”

România nu este convinsă că autoritățile de la Chișinău sunt serioase în ceea ce privește parcursul european, declară ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. În cadrul emisiunii „Alternativa europeană” de la Radio Chișinău, diplomatul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Februarie 2020, ora: 16:33

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Jizdan îi acuză pe cei din „Pro Moldova” că și-au schimbat comportamentul după ce Candu a vizitat Israelul

Fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan nu exclude că cei șase deputați au părăsit PDM în urma unei întrevederi cu Ilan Șor în Israel.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2020, ora: 15:25

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Dezmembrarea PDM ia amploare! Mai mulți primari din raionul Rezina au părăsit partidul și susțin grupul „Pro Moldova”

Au părăsit PD pentru că nu-i mai reprezintă! Șase primari ai unor localități din raionul Rezina și vicepreședinta raionului, Aurelia Grigoriță, au anunțat că părăsesc rândurile Partidului Democrat din Moldova și susțin grupul parlamentar „Pro Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)