Astăzi 27 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 26 Septembrie 2020
Abonamente

Moldova 30 Ianuarie 2020, ora 12:48

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Marime Font

Marea majoritate a consilierilor municipali nu știu că și-au dat votul pentru a lipsi victimele represiunilor politice de dreptul la călătorii gratuite în transportul public.

Cele aproape două mii de persoanele supuse represiunilor politice, care mai sunt în viață în R. Moldova, nu mai au dreptul de a călători gratuit în transportul public de la 1 ianuarie 2020. Decizia a fost luată cu votul majorității consilierilor municipali din fracțiunile PSRM, PAS, PPDA, PD, ȘOR și „Forța Nouă” la finele anului trecut, când a fost votat și bugetul municipiului pentru anul curent.

TIMPUL a încercat să afle cum își motivează votul cei care la TV promit cetățenilor bunăstare, iar în realitate își bat joc de niște oameni bătrâni, săraci, suferinzi, bolnavi și, din an în an, tot mai puțini la număr. Spre surprinderea noastră, am aflat că marea parte a consilierilor vizați nici nu știu ce au votat. Mai bine zis, la finele lui 2019, toți au ridicat mâna pentru votarea bugetului, dar nimeni nu a citit proiectul, din care cineva a exclus cu bună știință victimele represiunilor politice din lista beneficiarilor de categorii gratuite la transport. De unde putem conchide că lozinca comunistă „Partia skazala NADO, comsomol otvetil ESTI” funcționează, din păcate, până în prezent.

Loading...


Proiectul bugetului municipal a fost votat la propunerea primarului general Ion Ceban pe 26 decembrie 2019, în două lecturi, timp de 12 minute, nefiind discutat în Consiliu și supus dezbaterilor publice, după cum prevede legislația. În semn de protest, fracțiunea PL a părăsit ședința. Potrivit consilierilor liberali, în Anexa nr. 28 a proiectului votat, în care sunt indicate categoriile de persoane care beneficiază de călătorii gratuite cu transportul public, au fost făcute unele modificări, fiind exclude victimele represiunilor politice. Pentru că nimeni nu a anunțat consilierii despre aceasta, majoritatea a votat „pro”.

„Au votat bugetul cu ochii închiși”

La această situație a atras atenție zilele trecute consiliera liberală Veronica Herța, care a menționat că, de fapt, consilierii au fost duși în eroare la mai multe capitole. „Noi nu am asistat la acest circ, dar niciodată în istorie bugetul nu a fost aprobat atât de repede, fără avizul comisiilor de resort, fără dezbateri publice și fără a fi discutat în Consiliu. Au votat cu ochii închiși un buget în care nu cunosc cifrele reale. Au ridicat mâna pentru creșterea cheltuielilor până la 41 de milioane de lei, după cum au fost anunțați, însă în proiect era prevăzută o creștere până la 45 de milioane. Descoperim astfel diferite „băgăciuni” de-ale lui Ion Ceban și cine știe cine mai este acolo”, conchide liberala.

„Vor să intre în grațiile Moscovei”

La rândul său, consilierul liberal Ion Cebanu a declarat pentru TIMPUL că fracțiunea PL a părăsit ședința din cauza ilegalităților admise de socialiști în procesul de votare a bugetului. În opinia sa, lucruri mult mai murdare se ascund la mijloc, deoarece călătoriile gratuite pentru cel mult două mii de oameni nu necesită cheltuieli prea mari, cu atât mai mult, cu cât Regia Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze sunt finanțate din bugetul municipal cu zeci de milioane lunar. „Oricum, aceste două entități nu se descurcă cu banii proprii și sunt subvenționate de municipalitate. Deci, nu e o problemă să ajutăm acești oameni sărmani. Astfel, se pare că avem de a face cu o încercare a PSRM de a intra și mai mult în grațiile Moscovei într-un an electoral. Trebuie să vină Putin la Chișinău, trebuiesc bani pentru reparația Muzeului „Pușkin” și atunci ei iau banii de aici și îi pun dincolo”, a adăugat Cebanu.

„O să mergem în judecată”

De aceeași părere este și liderul PL, ex-primarul Dorin Chirtoacă, care afirmă că votarea bugetului municipal pentru 2020 conține o mulțime de lucruri dubioase. „Cetățenii deportați în Siberia au fost egalați în drepturi cu veteranii de război și abordarea PSRM-ului și a lui Ceban de a anula scutirea lor cu privire la călătoria gratuită în transport este în afara legii. Noi am contestat această decizie ilegală. Dacă în termen de 30 de zile, nu vom primi un răspuns pozitiv, vom merge în judecată”, precizează Chirtoacă.

„Această decizie mi-a scăpat”

Am încercat să aflăm de ce PAS și PPDA a făcut jocul socialiștilor în această privință. Andrei Năstase, lider al PPDA și consilier municipal, ne-a spus să revenim peste două ore, pentru că se află în aeroport. După aceasta nu ne-a mai răspuns la apeluri.

În schimb, Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii PAS în CMC, s-a arătat nedumerit când a aflat de la noi pentru ce au votat consilierii săi. Ne-a sugerat că trebuie să ne documentăm mai bine, pentru că el nu ține minte o astfel de decizie. După ce i-am explicat despre ce e vorba, Grădinaru s-a justificat: „Această decizie mi-a scăpat, pentru că eu în acea zi nu am fost în țară. Înseamnă că trebuie să mă documentez și să vorbesc cu colegii”.

„Am crezut că anexa nu se schimbă”

Un alt consilier PAS, Roman Cojuhari, care e și președinte al Comisiei pentru Buget a CMC, presupune că modificările în Anexa nr. 28, pe care colegii săi nu le-au observat-o, ar fi fost efectuate de Direcția transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău. „Vă dați seama că sunt zeci de anexe și noi am crezut că această anexă nu se schimbă și se repetă din an în an. Am văzut-o pe cea din 2019 și în ea figurează persoanele supuse represiunilor politice. Anexa este întocmită de Direcția transport”, susține Cojuhari.

Totodată, consilierul PAS spune că nu există un act normativ care ar stipula astfel de privilegii pentru victimele represiunilor politice. Cu toate acestea, el a dat asigurări că se va adresa colegilor săi din Parlament, pentru a găsi o alternativă, în cazul în care nu se va reuși soluționarea pe alte căi a acestei probleme.
Adrian Boldurescu, șef al Direcției generale transport public și căi de comunicații până în ianuarie 2020, ne-a rugat să revenim a doua zi, dar apoi a ignorat apelurile noastre.


Sus - Anul 2020, jos - anul 2019.

Tăcere și contradicții în tabăra socialiștilor

Majoritatea persoanelor cu care am discutat, pregătind acest material, sunt de părere că Anexa nr. 28 a fost schimbată la inițiativa conducerii PSRM, iar primarul Ceban a grăbit consilierii să voteze proiectul, pentru ca aceștia să nu aibă timp să-l citească. Acest lucru este posibil, dacă avem în vedere că nici simplii consilieri socialiști habar nu au despre modificarea respectivă, iar cei mai importanți se eschivează să dea explicații.

Primarul Ion Ceban nu a răspuns la apelurile noastre repetate. Iar mama sa, consiliera Eugenia Ceban, aflând ce ne interesează, ne-a spus că se află într-o ședință. Menționăm că, de ani buni, ea dă acest răspuns de fiecare dată, când nu vrea să răspundă la întrebările presei. Dacă jurnalistul o întreabă când ar putea să revină, Ceban întotdeauna tace puțin, apoi închide telefonul și nu mai răspunde.

Consiliera Silvia Grigorieva, tot ea interpreta Silvia Grigore, s-a arătat foarte iritată când am întrebat-o cum își explică votul contra victimelor represiunilor politice. Nici mai mult, nici mai puțin, ea ne-a cerut socoteală de ce dezinformăm lumea...

Cel mai receptiv dintre consilierii PSRM a fost Nicolae Pascaru, care a rămas uluit când i-am adus la cunoștință pentru ce a ridicat mâna. „Eu sunt categoric împotrivă ca să fie sancționați anume acei bătrânei, prin deciziile acelui consiliu. Mâine o să mă documentez mai bine și o să răspund la această întrebare”, ne-a promis el. A doua zi, Pascaru ne-a spus că și-a demonstrat indignarea în fața colegilor său în legătură cu această decizie, despre care nu ține minte când a fost votată, și ne-a asigurat că problema va fi rezolvată. „În fiecare an, cineva din fracțiune vine cu ideea că oamenii care sunt din familii defavorizate sau lucrătorii din primărie care au salariu mic, oamenii care au fost deportați, să meargă gratuit. Fracțiunea PSRM în următoarele ședințe va veni cu această inițiativă, pentru că în fiecare an lor li se dă privilegiile acestea. Nu au fost special tăiate, ele întotdeauna se votează la început de an”, a adăugat Pascaru. Când i-am povestit despre Anexa nr. 28 și i-am explicat că lucrurile stau cu totul altfel, dându-i de înțeles că, probabil, cineva l-a mințit, consilierul nu a putut să ne răspundă. „Am două-trei luni de când sunt în consiliu și nu cunosc chiar totul”, a punctat el.

„Noi atâta am pătimit și acum ne înjosesc..”

Preşedinta Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova, Valentina Sturza, consideră că acești oameni nu meritau să rămână batjocoriți în asemenea măsură. Ea ne-a relatat că a fost la Primărie pentru a cere explicații, însă nimeni nu a ascultat-o. „Nu am avut cu cine vorbi acolo, pentru că nu atât de ușor poți intra la ei. Am vrut să vorbesc cu secretarul consiliului, dar nu l-am găsit. Pe primar, nici atâta”.

Valentina Sturza afirmă că puținii bani pe care Guvernul îi oferă pensionarilor sunt cheltuiți doar pentru transport și medicamente. „Reiese că Guvernul le-a dat, iar primăria le ia înapoi. „Cu o mână dau, dar cu două iau”, după cum spune poverbul. Din cele aproape două mii de victime ale represiunilor politice, care au trecut de 78 de ani, nu toți călătoresc, unii stau la pat. E dureros ca ei să tragă folos de la aceste persoane, fiindcă noi atâta am pătimit și acum ne-au luat și drepturile acestea. Acum ne dau afară din transport, ne înjosesc. Vreau să mă duc la consilieri și să le spun verde în ochi că nu e frumos, nu e bine ceea ce fac”, conchide cu ochii plini de tristețe fosta deportată.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)