Actualitate

Turul trei fără Andrei Năstase în buletinele de vot? Ce prevede Codul Electoral în cazul anulării alegerilor / DOC

Ce se întâmplă mai departe?

Codul Electoral al Republicii Moldova prevede că alegerile pot fi declarate nule dacă „în cadrul operaţiilor electorale au fost comise încălcări care au influenţat rezultatele votării şi atribuirea mandatelor. Hotărârea cu privire la declararea alegerilor nule se adoptă de către Comisia Electorală Centrală în baza hotărârilor instanţelor de judecată respective”. (Art 148, Cod Electoral).

Cu alte cuvinte, după recepționarea hotărârii de ieri, CEC urmează să declare nule alegerile locale noi pentru funcția de primar general de Chișinău. Ulterior, în termen de două săptămâni ar urma să fie efectuată votarea repetată, potrivit articolului 149 din Codul Electoral.

Același articol mai prevede însă că:

(2) Concurenţii electorali vinovaţi de încălcări ale prevederilor Codului electoral sunt excluşi din buletinele de vot, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, iar consiliile şi birourile electorale care au comis asemenea încălcări se înlocuiesc.

De menționat că decizia de ieri a primei instanțe este cu drept de atac la Curtea de Apel, în termen de o zi (adică azi). Curtea, la rândul ei, va avea la dispoziție cel mult trei zile pentru a se pronunța asupra recursului (până pe 23 iunie). Andrei Năstase a declarat aseară că neapărat va contesta decizia.

Rămânem sau nu cu un interimar până în vară?

Articolul 150, alin (1), punct b, din Codul Electoral prevede că alegeri noi au loc dacă primarul a demisionat – fapt consumat la 16 februarie 2018 când Dorin Chirtoacă și-a depus demisia.

Același articol spune că alegeri noi au loc dacă și după votarea repetată nu a fost ales primarul – fapt care se poate întâmpla în cazul în care CEC decide să organizeze alegeri repetate la Chișinău.

Alineatul (2) al aceluiași articol spune că:

(2) Dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează.

Ultimele alegeri locale generale au avut loc în iunie 2015. Dorin Chirtoacă a câștigat șefia Capitalei la 28 iunie (când a avut loc turul II al alegerilor din Chișinău). Mandatul acestuia a fost validat de prima instanță la 10 iulie 2015. Deci, până la începerea ultimului an de mandat mai rămân câteva zile

Aici apare însă întrebarea când a intervenit vacanța funcției? În mod normal odată cu demisia lui Chirtoacă, adică în februarie 2018.

„Partea proastă a deciziei de ieri e că nu sunt clare motivele. De ce, cum și pentru ce nu a fost recunoscută legalitatea alegerilor. Nu văd cum poate fi instituit interimatul, atât timp cât noi suntem încă într-un proces electoral. El încă nu este finalizat. El a început în luna martie”, a declarat în context directorul de programe al asociației Promo-LEX, Pavel Postică.

Sursa: agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *