Economie

Ucraina a sistat livrarea curentului electric către Moldova

Ministrul a mai spus că de la 1 aprilie Ucraina a sistat livrarea curentului electric către Moldova, dar Centrala de la Cuciurgan asigură deocamdată necesarul sută la sută, transmite Info-Prim Neo.

„Negocierile continuă. Noi considerăm că există încă spaţiu de manevră pentru a nu avea această majorare, dar un regret pentru noi este că o majorare este inevitabilă. S-au solicitat majorări în cazul ucrainenilor cu 23% şi din partea Staţiei de la Cuciurgan cu circa 20%. Aceasta ar însemna în valori absolute pentru primul caz 7,5 cenţi/dolari kilowatt pe oră şi în cazul Staţiei de la Cuciurgan – 7,3 cenţi/dolari kilowatt pe oră”, a menţionat Valeriu Lazăr.

Potrivit ministrului, furnizorii au mai cedat de la începutul negocierilor. La sfârşitul săptămânii trecute, cifra la care s-a ajuns în negocierile cu Centrala de la Cuciurgan era de 0,7 cenţi/dolari kilowatt pe oră. Ucrainenii au cedat până la 7,2 cenţi/dolari kilowatt pe oră. „Noi avem sarcina să obţinem cel mai mic preţ posibil. Dialogul se poartă la trei niveluri: la nivel tehnic, la nivel de ministere avem dialog permanent şi este şi un dialog la nivel politic, despre care nu cunosc detalii”, a declarat ministrul.

Valeriu Lazăr a mai spus că, dacă se ajunge la un tarif care nu poate fi acoperit de către consumatori, încep problemele. Una ar fi furturile, care deja sunt înregistrate. A doua problemă este faptul că lumea începe să economisească exagerat şi a treia – neachitarea facturilor.

Anul trecut Moldova a achitat 6,1 cenţi/dolari pentru un kilowatt oră de energie electrică. La 1 aprilie au expirat contractele de import a energiei electrice din Ucraina şi Centrala de la Cuciurgan.  

via Info-prim.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *