Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:21
Abonamente

Ultima oră 19 Februarie 2014, ora 10:45

Ucraina: dictatură militară sau război civil? Aş prefera negocieri

Marime Font

Conform tuturor legilor existente, statul deţine monopolul aplicării forţei. 

Prin intermediul poliţiei şi al armatei, statul este garantul păstrării ordinii şi singurul care poate pune în aplicare forţa (inclusiv forţa letală) pentru păstrarea ordinii. Cetăţenii pot să aplice forţa (inclusiv forţa letală) doar în momentul în care le este pusă în pericol viaţa – dreptul la autoapărare. Cine iese din acest sistem este fie infractor, fie revoluţionar.

Există diferenţe între state: în SUA de exemplu dreptul la autoapărare (şi de folosire a armelor de foc) este mai extins decât în Europa. Amintiţi-vă de dezbaterea (haotică şi anarhică) din România în jurul poveştii cu pilotul Adrian Iovan care a împuşcat un bărbat care îi intrase noaptea în casă. Infractorii şi avocaţii înţeleg foarte bine mecanismul folosirii forţei şi de aceea încearcă permanent să arate că agresorul s-a aflat în poziţie de autoapărare (ia-l de pe mine că-l omor!).


La nivelul protestelor de masă lucrurile sunt mai complicate, însă principiul că statul deţine monopolul aplicării forţei rămâne în picioare. Amintiţi-vă cum au intervenit poliţiştii din Franţa (răscoalele din 2005) şi Marea Britanie (răscoalele din 2011). Găsiţi o mulţime de imagini în care se vede limpede că violenţa aplicată de reprezentanţii statului francez şi cei ai statului britanic este comparabilă cu violenţa aplicată de reprezentanţii statului ucrainean.

Logica forţelor de ordine este destul de simplă: reprezintă un instrument al conducerii politice, în limitele legilor existente. Aplică mijloace de forţă non-letale pentru păstrarea ordinii publice – iar în cazuri extreme pot folosi şi forţa letală, arme de foc. O diferenţă majoră între ce s-a întâmplat în Franţa şi Marea Britanie şi ce se întâmplă în Ucraina este dată de elementul politic. Autorităţile de la Paris şi Londra i-au tratat pe răsculaţi ca pe infractori de drept comun; în Ucraina există o ideologie şi o motivaţie politică a protestatarilor. Mai mult, manifestanţii ucraineni au dezvoltat organizaţii şi tactici care îi pun pe picior de egalitate cu forţele de menţinere a ordinii. Au de partea lor (mai pe faţă sau mai pe ascuns) politicieni care fac parte din Parlament (nu e clar în ce măsură politicienii de opoziţie controlează organizaţiile violente din Kiev şi restul ţării).

Obiectivele opoziţiei ucrainene în acest moment sunt demiterea preşedintelui Ianukovici şi organizarea de alegeri anticipate. Manifestaţiile din Kiev au devenit astă noapte extrem de violente: 22 de morţi, dintre care 9 din rândurile forţelor de ordine. Chiar dacă ar vrea, Ianukovici nu poate demisiona: este reprezentantul unor forţe şi interese care îl vor ţine şi împăiat pe fotoliul de preşedinte. Chiar dacă Ianukovici ar dispărea prin magie, instantaneu îi va fi inventat un înlocuitor.

Problema cea mai mare o reprezintă în acest moment apariţia armelor de foc în mâinile protestatarilor şi mai ales, folosirea lor. Nu vreau să spun sub nici o formă că membrii forţelor de ordine din Ucraina pot să folosească armele de foc cum vor şi când vor. Sunt sigur că există legi şi regulamente clare. Iar abuzurile reclamate de mass-media (cetăţeni răpiţi, torturaţi şi ucişi de poliţişti) ar trebui investigate într-un cadru de transparenţă maximă şi responsabilii pedepsiţi conform legilor. Ce vreau să spun este că folosirea armelor de foc de către cetăţeni împotriva poliţiştilor în cadrul unor manifestaţii politice reprezintă primul pas spre războiul civil.

Mass-media din România îi prezintă pe manifestanţii din Kiev drept luptători pentru libertate, pro-europeni care se opun Rusiei. Limba de plastic a propagandei de tip nou îi orbeşte pe mulţi. Unele din forţele politice care se menţin cu greu la conducerea protestatarilor au foarte puţine legături cu democraţia şi cu Uniunea Europeană. Scenariul din Ucraina începe să semene din ce înce mai mult cu cel din Siria (iar jurnaliştii români au înţeles foarte puţin din ce se întâmplă în Siria, nu au reuşit să depăşească blocajul mental al clişeului „luptă pentru libertate”). La Bucureşti (şi în restul Europei) tabloul evenimentelor din Ucraina este pictat în alb şi negru, unii sunt buni, ceilalţi sunt răi.

Sincer, habar nu am dacă Ianukovici sau Kliciko reprezintă cea mai bună soluţie pentru Ucraina. La fel, nu ştiu cum îi va fi mai bine Ucrainei: în UE? În Comunitatea Vamală a Moscovei? Într-o zonă gri între cele două blocuri? Nu am un răspuns.

Ştiu un singur lucru: nu-mi doresc ca ucrainenii să îşi rezolve problemele prin violenţă şi mai ales nu îmi doresc să se ajungă la un război civil. Opoziţia ar fi putut declanşa o grevă generală, ar fi trebuit să blocheze Ucraina lui Ianukovici, să-l răstoarne de la putere şi apoi să organizeze un referendum. Însă există şi interese externe la Moscova, Bruxelles, Washington şi Berlin (greu de trasat clar aceste interese, oricum, nici acestea nu sunt la fel de limpezi sau unidirecţionale pe cât le prezintă mass-media „pro-europeană”). Vom avea de-a face cu multă propagandă de tipul „răi şi buni”, iar Ucraina alunecă parcă de neoprit spre anarhie. Rămâne de văzut dacă protestatarii vor reuşi facă rost de mai multe arme şi muniţie şi nu a fost aruncat încă zarul decisiv: nu ştim ce poziţie are armata ucraineană.

Când un stat nu îşi mai poate rezolva tensiunile politice interne decât prin apelul la armată nu mai sunt foarte multe drumuri pe care o poate apuca. De obicei sunt două căi în momentul în care armata se amestecă în problemele civile: dictatura militară (în cazurile în care conducerea armatei este unitară) sau războiul civil (când există facţiuni militare separate). (Rezultatul loviturii de stat din 22 decembrie 1989 din România a fost o dictatură militară „Armata e cu noi!” de foarte scurtă durată, generalii i-au predat puterea lui Ion Iliescu foarte repede; dar în majoritatea cazurilor militarii nu mai vor să cedeze puterea).

Bineînţeles că există în orice moment posibilitatea negocierilor şi a rezolvării paşnice a problemelor, trebuie doar să existe voinţă.
 
Sursa: george-damian.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 14:21

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 13:50

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 20 August 2019, ora: 00:40

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)