Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Ultima oră 19 Februarie 2014, ora 10:45

Ucraina: dictatură militară sau război civil? Aş prefera negocieri

Marime Font

Conform tuturor legilor existente, statul deţine monopolul aplicării forţei. 

Prin intermediul poliţiei şi al armatei, statul este garantul păstrării ordinii şi singurul care poate pune în aplicare forţa (inclusiv forţa letală) pentru păstrarea ordinii. Cetăţenii pot să aplice forţa (inclusiv forţa letală) doar în momentul în care le este pusă în pericol viaţa – dreptul la autoapărare. Cine iese din acest sistem este fie infractor, fie revoluţionar.

Există diferenţe între state: în SUA de exemplu dreptul la autoapărare (şi de folosire a armelor de foc) este mai extins decât în Europa. Amintiţi-vă de dezbaterea (haotică şi anarhică) din România în jurul poveştii cu pilotul Adrian Iovan care a împuşcat un bărbat care îi intrase noaptea în casă. Infractorii şi avocaţii înţeleg foarte bine mecanismul folosirii forţei şi de aceea încearcă permanent să arate că agresorul s-a aflat în poziţie de autoapărare (ia-l de pe mine că-l omor!).


La nivelul protestelor de masă lucrurile sunt mai complicate, însă principiul că statul deţine monopolul aplicării forţei rămâne în picioare. Amintiţi-vă cum au intervenit poliţiştii din Franţa (răscoalele din 2005) şi Marea Britanie (răscoalele din 2011). Găsiţi o mulţime de imagini în care se vede limpede că violenţa aplicată de reprezentanţii statului francez şi cei ai statului britanic este comparabilă cu violenţa aplicată de reprezentanţii statului ucrainean.

Logica forţelor de ordine este destul de simplă: reprezintă un instrument al conducerii politice, în limitele legilor existente. Aplică mijloace de forţă non-letale pentru păstrarea ordinii publice – iar în cazuri extreme pot folosi şi forţa letală, arme de foc. O diferenţă majoră între ce s-a întâmplat în Franţa şi Marea Britanie şi ce se întâmplă în Ucraina este dată de elementul politic. Autorităţile de la Paris şi Londra i-au tratat pe răsculaţi ca pe infractori de drept comun; în Ucraina există o ideologie şi o motivaţie politică a protestatarilor. Mai mult, manifestanţii ucraineni au dezvoltat organizaţii şi tactici care îi pun pe picior de egalitate cu forţele de menţinere a ordinii. Au de partea lor (mai pe faţă sau mai pe ascuns) politicieni care fac parte din Parlament (nu e clar în ce măsură politicienii de opoziţie controlează organizaţiile violente din Kiev şi restul ţării).

Obiectivele opoziţiei ucrainene în acest moment sunt demiterea preşedintelui Ianukovici şi organizarea de alegeri anticipate. Manifestaţiile din Kiev au devenit astă noapte extrem de violente: 22 de morţi, dintre care 9 din rândurile forţelor de ordine. Chiar dacă ar vrea, Ianukovici nu poate demisiona: este reprezentantul unor forţe şi interese care îl vor ţine şi împăiat pe fotoliul de preşedinte. Chiar dacă Ianukovici ar dispărea prin magie, instantaneu îi va fi inventat un înlocuitor.

Problema cea mai mare o reprezintă în acest moment apariţia armelor de foc în mâinile protestatarilor şi mai ales, folosirea lor. Nu vreau să spun sub nici o formă că membrii forţelor de ordine din Ucraina pot să folosească armele de foc cum vor şi când vor. Sunt sigur că există legi şi regulamente clare. Iar abuzurile reclamate de mass-media (cetăţeni răpiţi, torturaţi şi ucişi de poliţişti) ar trebui investigate într-un cadru de transparenţă maximă şi responsabilii pedepsiţi conform legilor. Ce vreau să spun este că folosirea armelor de foc de către cetăţeni împotriva poliţiştilor în cadrul unor manifestaţii politice reprezintă primul pas spre războiul civil.

Mass-media din România îi prezintă pe manifestanţii din Kiev drept luptători pentru libertate, pro-europeni care se opun Rusiei. Limba de plastic a propagandei de tip nou îi orbeşte pe mulţi. Unele din forţele politice care se menţin cu greu la conducerea protestatarilor au foarte puţine legături cu democraţia şi cu Uniunea Europeană. Scenariul din Ucraina începe să semene din ce înce mai mult cu cel din Siria (iar jurnaliştii români au înţeles foarte puţin din ce se întâmplă în Siria, nu au reuşit să depăşească blocajul mental al clişeului „luptă pentru libertate”). La Bucureşti (şi în restul Europei) tabloul evenimentelor din Ucraina este pictat în alb şi negru, unii sunt buni, ceilalţi sunt răi.

Sincer, habar nu am dacă Ianukovici sau Kliciko reprezintă cea mai bună soluţie pentru Ucraina. La fel, nu ştiu cum îi va fi mai bine Ucrainei: în UE? În Comunitatea Vamală a Moscovei? Într-o zonă gri între cele două blocuri? Nu am un răspuns.

Ştiu un singur lucru: nu-mi doresc ca ucrainenii să îşi rezolve problemele prin violenţă şi mai ales nu îmi doresc să se ajungă la un război civil. Opoziţia ar fi putut declanşa o grevă generală, ar fi trebuit să blocheze Ucraina lui Ianukovici, să-l răstoarne de la putere şi apoi să organizeze un referendum. Însă există şi interese externe la Moscova, Bruxelles, Washington şi Berlin (greu de trasat clar aceste interese, oricum, nici acestea nu sunt la fel de limpezi sau unidirecţionale pe cât le prezintă mass-media „pro-europeană”). Vom avea de-a face cu multă propagandă de tipul „răi şi buni”, iar Ucraina alunecă parcă de neoprit spre anarhie. Rămâne de văzut dacă protestatarii vor reuşi facă rost de mai multe arme şi muniţie şi nu a fost aruncat încă zarul decisiv: nu ştim ce poziţie are armata ucraineană.

Când un stat nu îşi mai poate rezolva tensiunile politice interne decât prin apelul la armată nu mai sunt foarte multe drumuri pe care o poate apuca. De obicei sunt două căi în momentul în care armata se amestecă în problemele civile: dictatura militară (în cazurile în care conducerea armatei este unitară) sau războiul civil (când există facţiuni militare separate). (Rezultatul loviturii de stat din 22 decembrie 1989 din România a fost o dictatură militară „Armata e cu noi!” de foarte scurtă durată, generalii i-au predat puterea lui Ion Iliescu foarte repede; dar în majoritatea cazurilor militarii nu mai vor să cedeze puterea).

Bineînţeles că există în orice moment posibilitatea negocierilor şi a rezolvării paşnice a problemelor, trebuie doar să existe voinţă.
 
Sursa: george-damian.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)