Actualitate

Ucraina este ÎMPOTRIVA acordării unui statut special la ONU pentru Transnistria

Deputatul din blocul lui Petro Poroșenko, Irina Friz, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională şi apărare, a specificat într-o postare pe o reţea de socializare că Transnistria nu poate exista separat de Republica Moldova.

"În condițiile unei crize profunde a sistemului de drept internațional, ca rezultat al agresiunilor armate, al anexărilor, al nihilismului suveranității și celui al respectului unor state față de altele, este imposibilă acordarea unor statute speciale unor regiuni separatiste, care de facto sunt regiuni ocupate", a menţionat Friz.

Oficialul de la Kiev a subliniat că "Tiraspolul ar trebui să menţină formatele existente pentru soluționarea conflictului transnistrean, precum și să abandoneze încercările de a obține legalizarea puterii autoproclamate".

“Declarațiile șefului regiunii separatiste Vadim Krasnoselski reprezintă o nouă tentativă de a discredita și de a distruge sistemul de drept internațional, creând condiții pentru formarea mișcărilor separatiste în lume”, a remarcat Friz.

Deputatul ucrainean s-a pronunţat anterior şi pentru retragerea trupelor de pacificatori de pe teritoriul din stânga Nistrului.

Recent administrația de la Tiraspol, în frunte cu Vadim Krasnoselski, a anunţat că intenționează să solicite statutul de stat observator în cadrul ONU, pentru a-și face auzite opiniile. Krasnoselski s-a arătat convins că regiunea poate obţine acest statut după exemplul Palestinei.

Membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite poate deveni orice stat ce favorizează pacea, fiind admis de Adunarea Generală în urma recomandărilor Consiliului de Securitate.

Republica Moldova este membru al ONU din 1992, în total existând 193 de state membre. Totodată, există două state cu statut de observator care nu fac parte din Adunarea Generală: Vatican și Palestina. 

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *